Odgođene i Paraolimpijske igre: Zdravlje mora biti iznad svega

Mikulić

Nakon odgađanja Olimpijskih igara u Tokiju bilo je jasno kako će se isto dogoditi i s paraolimpijskim igrama, koje su se trebale ove godine održati u Japanu.

“HPO u potpunosti podržava odluku organizatora igara Tokio 2020 i Međunarodnog olimpijskog odbora jer je ljudski život najvrjedniji. Zdravlje svih sportaša trebamo sada staviti na prvo mjesto i izuzetno je bitno da sada svi, uključujući i naše sportaše, ostanu doma i na taj način zaustavimo širenje ovog strašnog virusa koji utječe na globalnu ekonomiju,” istaknuo je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Sportaši s invaliditetom mogu nastaviti s aktivnostima individualno kod kuće, poštujući sve zadane mjere i uvjete te uz konzultacije sa svojim trenerima.

“Kad se naredne godine okupimo svi u Tokiju, tada ćemo na spektakularan način proslaviti ponovo ujedinjavanje svih država koje dišu kao jedno za sport, kao što to sada činimo kako bismo pobijedili pandemiju”, zaključio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Za Kristijana Vincetića ovogodišnje Igre trebale su biti četvrte u nizu: “Pozdravljam ovu odluku koja je donesena prvenstveno s ciljem zaštite našeg zdravlja. Nadam se da će ova situacija s pandemijom potrajati čim kraće. Nešto pametnije teško je reći nego samo apeliram na sve da ostanu doma, kako bi ova agonija trajala što kraće. Svima su pripreme zaustavljene , a ono što svi govore da treniraju doma to za mene znači samo da ostanem koliko toliko u sportskim aktivnostima, jer doista ne može se kvalitetno raditi pa je tim bolje da pričekamo bolja vremena do sljedeće godine. Sva su nam natjecanja otkazana tako da ostaje da vježbam samo za svoje zadovoljstvo.”

Ivan Mikulić trebao je ove godine biti prvi hrvatski taekwondo borac na Paraolimpijskim igrama: “Iskreno, u jednom trenutku mi je bilo žao što se to dogodilo, ali na kraju smatram da je odluka o odlaganju igara dobro došla, jer mnogi sportaši nisu bili u mogućnosti da se kvalificiraju za igre. Zdravlje mora biti iznad svega i ne daj Bože da se netko od naših sportaša zarazi ovim virusom. Ovo stanje nas je sve nekako resetiralo, jer očuvanje zdravlja mora biti iznad svega. Vjerujem da će se sljedeće godine Igre održati, a do tada nam ostaje samo da se dobro pripremimo.”

Dino Sinovčić naglasio je kako nije bilo drugog izbora: “Očuvanje zdravlja mora biti naš prioritet. Pandemija nas je zaustavila u pripremnom procesu i tu nema drugog izbora nego da svi zajedno sačekamo da sve ove nevolje prođu i da se potom dogodine dobro pripremimo i da ostvarimo sve svoje sportske snove u Tokiju.”

“U ovoj kriznoj situaciji u cijelom svijetu nije mjesto da se sada sportaši pripremaju za Paraolimpijske igre, a kamo li da se one ove godine održe. Cijeli sustav kvalifikacija za POI je poremećen tako da trenutno nisu svi bili u istom položaju da ostvare norme. Svima nama mora biti primarno očuvanje zdravlja, a kada ova nevolja prođe tada možemo razmišljati o Tokiju”, zaključio je izbornik paraatletske reprezentacije Damjan Sedić.

PARAOLIMPIJCI