Olympic Day Run utrka na Jarunu: Olimpizam je životna filozofija

Damšo Martin

Hrvatska olimpijska akademija organizator je ovogodišnje utrke na Jarunu, Olympic Day Run – Croatia, povodom ‘Olimpijskog dana’ te proslave olimpijskog pokreta u svijetu. Utrka se održava na Jarunu, u ponedjeljak od 18 sati, a trčat će i Damir Martin, ambasador utrke, hrvatski olimpijac i jedan od najboljih veslača svijeta , zajedno s ostalim sportašima i sudionicima, kojih već ima 700 prijavljenih.

Trčat će se puni krug oko jarunskog jezera.

Olympic Day Run sportski je događaj koji potiče masovno sudjelovanje u sportu diljem svijeta pod organizacijom olimpijskih odbora i/ili olimpijskih akademija. Ideja je obilježiti ‘rođendan’ olimpijskog pokreta proslavom Olimpijskog dana, 23. lipnja, koji broji period sportskih događanja prije i poslije navedenog datuma, a cilj je promicanje prakse bavljenja sportom muškaraca, žena, djece iz svih dijelova svijeta bez obzira na različitosti i sportske sposobnosti.

Olimpizam je životna filozofija kojom se slave i sjedinjuju u uravnoteženu cjelinu kvalitete tijela, volje i uma. Spajajući sport s kulturom i obrazovanjem, olimpizam teži stvaranju takvog načina života koji se temelji na radosti koja proizlazi iz napora, obrazovnoj vrijednosti dobrog primjera i poštivanju
univerzalnih etičkih načela.

Cilj utrke je promicanje filozofije olimpizma i olimpijskih vrijednosti – izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje te popularizacija aktivnog bavljenja sportom.

Osim Damira Martina, svoj su dolazak potvrdili i olimpijci Ana Jelušić, Ana Konjuh, zlatni Josip Glasnović…

Na utrku su se odazvali i ostali uspješni hrvatski sportaši i sportašice.

Start je 400 metara desno od ulaza Hrgovići gdje i završava zatvarajući krug oko Jaruna od 6,3 kilometra. Za prvih 700 prijavljenih osigurane su diplome i suveniri sponzora i Hrvatske olimpijske akademije.

OSTALI SPORTOVI