Plasman Ivana Kvesića u Tokio ovisi o nastupu Turčina Aktasa u Poreču

Karate

U Lisabonu je održan turnir Svjetske Premier karate lige, koji je ujedno bio i pretposljednji kvalifikacijski za izravan plasman na OI u Tokiju. Ivan Kvesić bio je slobodan u 1. kolu poluteške kategorije, a onda je unatoč početnom vodstvu izgubio od predstavnika Azerbajdžana Mamajeva 4-3. Pošto se kategorije -84 i + 84 spajaju u jednu za nastup za OI (+75 kg), dugo su poslije posljednjih borbi na tatamiju u Lisabonu u našoj vrsti analizirali bodovni učinak svakog pojedinog olimpijskog kandidata u poluteškoj i teškoj kategoriji.

Na kraju se ispostavilo da će konačna odluka za Ivanov nastup u Tokiju uslijediti na EP u Poreču, ali u krajnje bizarnim okolnostima.

Naime, Kvesićev nastup na OI sada uopće više ne ovisi o njemu već – plasmanu turskog natjecatelja Ugura Aktasa, koji na EP u našoj zemlji mora u svojoj kategoriji biti najmanje sedmi!

Za izravan plasman na OI odlučuje bodovni učinak niza kvalifikacijskih turnira koji se zbrajaju, ali se i poslije izvjesnog vremena bodovni učinak briše. Slično primjerice učinku na teniskim rang-ljestvicama tijekom sezone.

Ivan Kvesić borit će se za odličje na EP u Poreču, ali prema posljednjim izračunima za njegov nastup na OI u ovim okolnostima to neće imati utjecaja, budući da su na trenutačni rasplet utjecali nastupi iranskih višestrukih osvajača odličja Ganjzadeha i Poorshaba u Lisabonu. Zabihollah Poorshab je bio zlatni u kategoriji do 84 kg, a Sajad Ganjzadeh je u kategoriji +84 kg osvojio broncu, u četvrtfinalu svladavši i Anđela Kvesića. Istodobno, Turčin Ugur Aktas bio je treći u kategoriji -84 kg, što nije bilo dovoljno za konačan pozitivan ishod za Ivana Kvesića već u Portugalu.

Četvrtfinalni rezultat Anđela Kvesića bio je najbolji hrvatski rezultat na turniru Svjetske Premier lige u Lisabonu. Do plasmana među osam najboljih bio je slobodan u 1. kolu, pobijedio Francuza Dynlsona Jacqueta 3-2 i predstavnika Kosova Herolinda Nishevcija 1-0, a potom izgubio od Ganjzadeha s 2-1. Ivan Martinac i Enes Garibović ispali su u prvom nastupu (-75 kg). Garibović je ispao na pravilo prvog osvojenog boda, budući da je meč s Turčinom Ozom Muratom završio 3-3, a Martinac je natjecanje završio porazom od Estonca Pavela Artamonova s 5-1.

Na turniru Svjetske lige u Lisabonu nastupilo je 769 natjecatelja iz 87 zemalja.

Ostatak hrvatske karate reprezentacije u katama i borbama već je počeo završne pripreme za 56. EP koje će se u Poreču održati od 19-23. svibnja.

 

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: ,