Predsjednik HSTSI-ja Dragan Rakić: Imamo i mlade igrače koji će produljiti tradiciju vrhunskih rezultata!

HPO, Radionica za novinare, Brešković, Bošnjak, Vincetič, Paović, Budetić

Hrvatski stolnoteniski savez osoba s invaliditetom osnovan je u kolovozu 2006 godine. U sklopu Saveza djeluje 14 redovnih članica i sedam pridruženih članica od Dalmacije do Slavonije. Sa zadnjih Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru Hrvatska se vratila s dvije stolnoteniske medalje, prve u povijesti ovoga sporta u Hrvatskoj.

O uspješnoj sadašnjici, ali i o planovima za budućnost predsjednik Saveza Dragan Rakić razgovarao je za službenu stranica Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Koje su karakteristike vašeg sporta? Po čemu se razlikujete od drugih sportova i zašto biste preporučili osobama s invaliditetom da se počnu baviti upravo stolnim tenisom?

“Stolni tenis je prvenstveno individualni sport koji se igra u pet sjedećih i šest stojećih kategorija. Stolni tenis je individualni sport koji razvija i psihofizičke i motoričke sposobnosti igrača. Mogućnost ozljeda u stolnom tenisu je zanemariva tako da se preporučuje svim starosnim kategorijama.”

Koji su najveći sportski uspjesi hrvatskih stolnotenisača na koje ste ponosni i s kojima se možete pohvaliti?

“Reprezentativci i reprezentativke Hrvatske su nositelji velikog broja odličja s mnogih međunarodnih natjecanja – Europskih, Svjetskih prvenstava te Paraolimpijskih igara. Posebno bih istaknuo Sandru Paović koja je u stolnom tenisu osvojila sve što se osvojiti može, te je objedinila naslov paraolimpijske, svjetske i europske prvakinje što je izuzetan uspjeh! Uz Sandru bih istaknuo i Anđelu Mužinić čije vrijeme tek dolazi, a već ima medalje s Europskih i Svjetskih prvenstava, ako i srebrnu paraolimpijsku medalju u paru s Helenom Dretar-Karić.”

Kako izgleda svakodnevica u Savezu? Koji su vam najveći izazovi?

“Od osnutka 2006. s glavnim tajnikom Srećkom Žigmanom vodim savez. Svakodnevni rad Saveza svodi se na osiguravanje uvjeta za rad reprezentacije u čemu najveći teret nose izbornik Emil Gubica i glavna trenerica Mirela Ivančin Šikoronja.”

Koja su natjecanja u narednoj godini koja biste posebno istaknuli – ona međunarodna, ali i ona u organizaciji HSTSI-ja?

“U narednoj godini naše stolnotenisačice i stolnotenisači će se boriti za najsjajnija odličja na europskom prvenstvu u slovenskom Laškom. Osim tog natjecanja očekuje nas i Svjetsko ekipno prvenstvo u Slovačkoj, dok se u 2018. godini održava Svjetsko prvenstvo gdje očekujemo nastup većeg broja naših igrača. Napominjem da se nastup na Svjetskom prvenstvu osigurava kroz nastupe na međunarodnim turnirima a samo određeni broj najboljih ide na to natjecanje. Ne smijemo zaboraviti i na ostale igrače koji svoju priliku za dokazivanjem imaju kroz nekoliko turnira i državno prvenstvo.”

Kakva je budućnost stolnog tenisa u Hrvatskoj? U Riju smo osvojili prve stolnoteniske medalje na Paraolimpijskim igrama u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji – očekujete li da ćemo nastaviti u istom ritmu i u Tokiju 2020.?

“Stolni tenis je sport u kome je potrebno jako puno vremena za stvaranje igrača (5-6 godina). Možemo reći da trenutno imamo nekolicinu vrlo mladih igrača kao što su Pavao Jozić i Nino Baša od kojih se očekuje da produže tradiciju vrhunskih rezultata naše reprezentacije,” zaključio je Dragan Rakić za hpo.hr.

PARAOLIMPIJCI