Preminuo Boško Pepsi Božić

Pepsi

Boško Božić Pepsi, bivši izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, legendarni trener i dugogodišnji predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških trenera preminuo je 27. prosinca u 67. godini.

Posljednje je mjesece proveo u Domu za starije i nemoćne osobe, a za što je naglašavao da je svojevoljno izabrao kao privremeni smještaj dok se ne oporavi od operacije kuka. Već se godinama borio i s dijabetesom, a nedavno mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

Golem dio svoje košarkaške karijere posvetio je KK Zagreb, klubu čiji je bio suosnivač. No, najprije je je s grupom prijatelja, još u svojim dvadesetima, osnovao KK Siget, nazvan po zagrebačkoj četvrti u kojoj je stanovao. KK Siget je ubrzo prerastao svoje „kavrtovske“ okvire te je preimenovan u „Novi Zagreb“ koji je postao KK „Zagreb“ osnutkom samostalne hrvatske države.

Hrvatsku je reprezentaciju vodio na Europskom prvenstvu 1999. godine u Francuskoj kada je ona osvojila 11. mjesto, a iste je godine i otišao iz KK „Zagreba“ nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom pa tako nije sudjelovao u najvećim klupskim uspjesima poput ulaska u Euroligu 2011. godine.

No, iz trenerske struke nije nikad izašao – dugi je niz godina bio predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških trenera, a osnovao je i vlastiti projekt, KK Kaptol koji je prestao s radom kada Božić više nije mogao biti dovoljno aktivan.

Prije samo mjesec dana primio je državnu nagradu za sport Franjo Bučar koja se dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Republici Hrvatskoj, piše hks-cbf.hr.

KOŠARKA