Prvo okupljanje rukometaša nakon neuspješnih kvalifikacija za Tokio, Ivano Balić preuzima funkciju pomoćnika Horvatu

Balić, HRS

Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Hrvoje Horvat, objavio je popis igrača na koje računa za susrete EHF EURO Cupa protiv Slovačke i Mađarske potkraj ovog i početkom sljedećeg mjeseca. Na njemu je dosta novih imena. Neki provjereni igrači poput kapetana Domagoja Duvnjaka, Željka Muse, Igora Karačića dobili su poštedu i preskočit će ovu akciju.

Na popisu se nalaze 22 igrača. Za nekoliko njih, bit će to prilika da debitiraju u najboljoj hrvatskoj izabranoj vrsti. Istodobno, objavljen je i novi stručni stožer reprezentacije koji je sada kompletiran.

Izbornikov prvi suradnik postao je Ivano Balić, a trener vratara Ninoslav Pavelić. Kondicijski trener i dalje će biti Miljenko Rak.

Kao što je poznato, Hrvatska će 28. (srijeda) i 29. (četvrtak) travnja u Varaždinu odigrati dva susreta EHF EURO Cupa protiv Slovačke, a dva dana kasnije s Mađarskom u Veszpremu. U dva susreta koja je odigrala do sada u tom natjecanju, Hrvatska je izborila dvije pobjede. Najprije je u Osijeku slavila protiv Mađarske 31:27, a zatim u siječnju neposredno uoči Svjetskog prvenstva pobijedila Španjolsku 31:28. Slovačka je do sada odigrala tri susreta i sva tri izgubila, a Mađarska je u četiri kola ostvarila tri pobjede i jedan poraz i nalazi se na vrhu ljestvice.

Reprezentacija će se okupiti u Zagrebu 26. travnja, i odmah produžiti u sv. Martin na Muri gdje će boraviti do susreta sa Slovačkom.

“Kao što se vidi iz popisa, tu je dosta novih igrača. Želimo ih testirati i vidjeti koliko mogu ponuditi u ovom trenutku. Svima je jasno da nam trebaju osvježenja na gotovo svim pozicijama. Ovi susreti protiv Slovačke i Mađarske, idealna su prilika da pokažu koliko mogu. S druge strane, želimo im poslati poruku da ih pratimo i nadamo se da jednog dana mogu preuzeti glavni teret reprezentacije. Tu je naravno i dio provjerenih snaga poput Ivana Pešića, Davida Mandića, Luke Cindrića, Marka Mamića, tako da možemo govoriti o kombinaciji iskustva i mladosti,” najavio je izbornik Horvat.

“Zadovoljan sam s ukazanim povjerenjem Saveza i veseli me što ću već od narednog okupljanja biti od pomoći reprezentaciji na čelu s izbornikom Hrvojem Horvatom. Vjerujem da možemo zajedno s igračima koje imamo, i s onima koji dolaze, stvoriti nešto drugačiju Hrvatsku jer današnja pozicija u svjetskom rukometu, to nalaže,“ poručio je Ivano pa dodao:

“Moramo prihvatiti trenutne rezultate kao stvarnost, to nam je i obveza, kao i da kreiramo koncept koji će biti koristan i u kojem će se igrači najugodnije osjećati.“

Iznio je neku svoju viziju rada u stožeru reprezentacije: “Treba prepoznati igrače, one koji mogu i oni koji će uz njih postati još bolji, a mjesto u ekipi uvijek zaslužuju oni najspremniji i najbolji. Mislim da ne smijemo griješiti pa stalno mijenjati i lutati u procjenama, kao što je dosad bilo u nekim situacijama. Recimo, jednom je mladi dobar pa drugi put nije, ali ni iskustvo nije garancija. Zato moramo oprezno stvoriti i tim i atmosferu, veću odgovornost za sve. Taj miks je ključan, i mislim da nam je to nedostajalo u zadnjih par natjecanja.“

Optimističan je…

“Čeka nas period velikog rada, period u kojem ćemo trebati žrtvovati i poneki rezultat da bi u konačnici, u neko skorije vrijeme, imali jedan konkurentan tim koji će onda moći dati dobar rezultat. S obzirom na sve što sam prošao i ostvario u rukometu, siguran sam da trebaju minimalno dvije godine da se stvori ekipa koja će 2024., 2025., biti konkurentna s najboljima. Brzo ćemo saznati kakve su nam šanse i što možemo tada očekivati, a ja se optimistično nadam da ćemo do tada biti odlični,“ zaključio je jedan od najboljih naših rukometaša svih vremena.

IVAN PEŠIĆ – MC MESHKOV BREST
MORENO CAR – RK NEXE
MATEJ MANDIĆ – RK IZVIĐAČ CO
DAVID MANDIĆ – RK PPD ZAGREB
LOVRO MIHIĆ – ORLEN WISLA PLOCK
KARLO GODEC – RK DUBRAVA
IVAN ČUPIĆ – RK VARDAR 1961
VLADO MATANOVIĆ – RK PPD ZAGREB
FRAN MILETA – RK NEXE
LEON ŠUŠNJA – ORLEN WISLA PLOCK
TOMISLAV KUŠAN – HC EUROFARM PELISTER
NIKOLA GRAHOVAC – RK PPD ZAGREB
VERON NAČINOVIĆ – RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO
MARKO MAMIĆ – SCDHFK LEIPZIG
HALIL JAGANJAC – RK NEXE
ANTE IVANKOVIĆ – RK DUBRAVA
LUKA CINDRIĆ – BARCA
DOMAGOJ PAVLOVIĆ – MT MELSUNGEN
TIN LUČIN – ABANCA ADEMAR LEON
IVAN MARTINOVIĆ – HC HANNOVER -BURGDORF
LUKA ŠEBETIĆ – TREMBLAY EN FRANCE HANDBALL
MATEO MARAŠ – HC EUROFARM PELISTER
STRUČNI STOŽER:

HRVOJE HORVAT, IZBORNIK
IVANO BALIĆ, TRENER
NINOSLAV PAVELIĆ, TRENER VRATARA
MILJENKO RAK, KONDICIJSKI TRENER

RUKOMET