Rally Poreč: Prodan i Raštegorac završili na postolju, poznati svi prvaci Hrvatske

Prodan

Mađari Andras Hadik i Krizstian Kertesz u Fordu Fiesti R5 pobjednici su 19. Rallyja Poreč. Slavljenici su preuzeli vodstvo nakon četvrtog brzinskog ispita i nisu ga ispuštali do kraja utrke, koju su završili u vremenu 50:52:1 minute. Drugo mjesto izborili su Slovenci Rok Turk i Blanka Kacin u Peugeotu 208 T16 R5. Iako su bili vodeći nakon prvog dana, Turk i Kacin na cilj su stigli s 35,7 sekundi zaostatka za pobjednicima, no izborili su pobjedu u slovenskom prvenstvu. Trećeplasirani u ukupnom poretku, ujedno i najbrži u Prvenstvu Hrvatske bili su Viliam Prodan i Zoran Raštegorac u Škodi Fabia R5 u vremenu 51:45,4.

Pobjedom u klasi 3 na Rallyu Poreč Mateo Butorac u Citroenu C2 R2 osigurao je naslov prvaka Hrvatske u poretku vozača. U konkurenciji suvozača u istoj klasi slavio je Ivan Pavlović i okrunio se naslovom prvaka Hrvatske. Velika borba vodila se i za naslov prvaka u klasi 4 koji je na kraju ostao u rukama Vladimira Poredskog i Marka Šivaka koji su vozili sa Škodom Fabiom. U klasi 2 na porečkom rallyju slavili su u svom debitantskom nastupu Damir Krvar i Filip Krvar u Alfi Romeo 145.

Natjecatelji su morali proći 317 kilometara itinerera s ukupno 12 brzinskih ispita dugačkih 95 kilometara. Trasa rallya prolazila je uskim i skliskim istarskim cestama, pa su natjecatelji i publika uživali u pitoresknim krajolicima kakvima Istra obiluje. Od prijavljenih 79 posada iz deset zemalja utrku ih je startalo 76, a do cilja ih je stiglo 57. Uz tehničke kvarove bilo je i nekoliko izlijetanja bez težih posljedica. Tijekom oba dana natjecanje je pratilo lijepo i sunčano vrijeme, što je uz trase brzinaca izmamilo velik broj gledatelja. Grad Poreč još jednom se pokazao kao gostoljubiv domaćin, a velik broj inozemnih posada najavio je povratak na jubilarno, dvadeseto izdanje Rallya Poreč.

S obzirom da su članovi zagrebačkog AK Delta Sport, Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek već prije porečkog rallya obranili naslov prvaka, preskočli su posljednju utrku sezone. Bodovima osvojenim u Poreču, njihovi sunarodnjaci i klupski kolege Janos Szilagyi i Alexandra Varadi s Mitsubishi Lancerom Evo IX izborili su naslov viceprvaka Hrvatske u sezoni 2018. Rekord Rallya Poreč i dalje drži Juraj Šebalj s ukupno devet pobjeda. Sedam ih je izborio sa suvozačem Tonijem Klincom, a posljednje dvije s Karlom Golubom. Šebalj se, nažalost, ove godine odjavio samo dva dana prije starta utrke.

(Foto: Lorenzo Martincich)

OSTALI SPORTOVI