Rijeka domaćin ponajboljim svjetskim vaterpolistima: Želja nam je na svakom turniru otići do kraja!

Vaterpolska

Rijeka će do nedjelje biti domaćin LEN Europa Cup završnici najboljim europskim vaterpolskim reprezentacijama. Hrvatska je u skupini sa Srbijom, Crnom Gorom i Francuskom, protiv koje i otvara nastup u četvrtak od 19 sati. U grupi A su Mađarska, Grčka, Italija i Španjolska.

“Ovo je jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj. Svjedočimo prvom super finalu Europa kupa, novog natjecanja pred kojim je velika budućnost jer se razmišlja da od sljedeće sezone služi kao kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo. Zahvaljujem Gradu Rijeci i sportskom savezu što su to prepoznali. Kako Hrvatska razmišlja o turizmu koji živi 365 dana u godini, vjerujemo da će ovih sedam zemalja koje sudjeluju na turniru svakako pomoći boljitku, popunjenosti hotela i promidžbi Hrvatske kao turističke destinacije,” rekao je Predrag Sloboda, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Izbornik Tucak najavio je da je ovo prvo službeno natjecanje u kojem je LEN dozvolio da se igra s 15 igrača. Europsko prvenstvo koje će se odigrati u Barceloni ovo ljeto, a najglavnije je natjecanje u ovoj kalendarskoj godini, isto tako igrat će se s 15 igrača.

“Igramo kod kuće, aktualni smo Svjetski prvaci i naša je obaveza da damo svoj maksimum. Vjerujem da ćemo zaista odigrati dobar turnir. Naša je želja, kao i na svakom velikom natjecanju, da pokušamo otići do kraja i učinit ćemo sve da to napravimo,” naglasio je Tucak.

Na njegovom popisu su Marko Bijač, Ivan Marcelić, Luka Lončar, Josip Vrlić, Luka Lozina, Andro Bušlje, Ivan Buljubašić, Marko Macan, Hrvoje Benić, Anđelo Šetka, Ante Vukičević, Loren Fatović, Maro Joković, Xavi Garcia Gadea, Jerko Marinić Kragić. U stručnom stožeru su, uz izbornika, Mile Smodlaka, Pero Kuterovac, Damir Luketić i Igor Pezelj.

“Francuska je u kvalifikacijskom dijelu turnira pobijedila Španjolsku, a ako pobijedite Španjolsku sigurno je da ste ovdje s razlogom. Francuska pokušava napraviti iskorak u odnosu na kvalitetu koju je imala do sada, te ćemo i ja i igrači to maksimalno respektirati. A onda ćemo po završetku razmišljati o Crnoj Gori, potom o Srbiji, i tako iz dana u dan,” poručio je Tucak.

“U samoj najavi ovog turnira spominjalo se da je ovo neslužbeno svjetsko prvenstvo, kada govorimo o jačini reprezentacija. Zaista gledajući spisak reprezentacija koje igraju, to se slobodno može zaključiti. Mislim da će turnir biti iznimno jak i zanimljiv za pratiti. Naša skupina je dosta zahtjevna, sve tri ekipe s kojima se susrećemo na zavidnoj su razini. Očekujem iznimno zanimljivu i tešku borbu. Što se tiče druge skupine, svaka ekipa može zauzeti prvo mjesto i ući u finale, prema tome očekuje nas jako zanimljiv turnir na Kantridi,” istaknuo je Maro Joković.

Ivan Buljubašić, hrvatski reprezentativac, proveo je u VK Primorje, riječkom klubu punih šest godina te se s veseljem prisjetio svojih vaterpolskih trenutaka na Kantridi i pozvao sve navijače da bodre reprezentaciju i na ovom turniru: “Kao što sam rekao i kada sam odlazio, šest godina provedenih bilo ovdje bilo je zaista prekrasno i prebrzo je proletjelo. No jučer kada sam se spuštao na bazen učinilo mi se kao da su prošla tek dva dana, a ne skoro godinu dana od kada sam otišao iz Primorja. Publika nam je ovdje uvijek davala dodatan vjetar u leđa i ne sumnjam da će i na ovom turniru jednako tako podržati reprezentaciju. Pozivam sve gledatelje da nas bodre na turniru i nadam se da će tribine biti popunjene do posljednjeg mjesta!”

LEN Europa Cup, Super Finale, raspored:

Četvrtak, 5 travnja

16 sati Mađarska – Grčka
17.30 Italija – Španjolska
19 sati Francuska – Hrvatska
20.30 Srbija – Crna Gora

Petak, 6 travnja

16 sati Mađarska – Italija
17.30 Hrvatska – Crna Gora
19 sati Srbija – Francuska
20.30 Španjolska – Grčka

Subota, 7 travnja

16 sat Italija – Grčka
17.30 Francuska – Crna Gora
19 sati Srbija – Hrvatska
20.30 Mađarska – Španjolska

Nedjelja, 8. travnja

16 sati 4A – 4B
17.30 3A – 3B
19 sati 2A – 2B
20.30 1A – 1B

VATERPOLO VODENI SPORTOVI