Senzacija Hrvatske protiv Koreje i ulazak među 12 najboljih na svijetu: Uspjeh vrijedan divljenja, s našim dečkima!

Gaćina

Hrvatska muška reprezentacija izborila je osminu finala Svjetskog prvenstva nakon što je s 3:1 šokirala Južnu Koreju, jednu od najboljih svjetskih reprezentacija.

Koreja dotad u skupini nije izgubila niti jedan susret i to sve je ostvarila bez izgubljenog meča.

Za plasman među 12 najboljih na svijetu čekao nas je najteži susret skupine, s dotad nepobjedivom Korejom.

I još smo uz sve to Hrvatskoj je trebala pobjeda Austrije nad Indijom…

I početak jučerašnjih mečeva nam nije išao na ruku, Lee Sangsu je pobijedio Pucara, a Indija je ekspresno povela 2:0. Ipak, sve se okrenulo, Gaćina je s 3:1 svladao Lima Jonghoona, na što se nadovezao Tomislav Frane Kojić, koji je identičnim rezultatom nadigrao Kima Donghyuna. Gaćina je drugi put uzeo stvar u svoje ruke i pokazao Korejcima odnosno Leeju Sangsuu, inače osmom igraču svijeta, da preokreta neće biti. Izgubio je prvi set, ali dobio sljedeća tri. No, u tim trenucima ništa nije bilo gotovo, napravili smo strašan podvig, ali stol do Austrija se ‘čupala’ iz ponora. Fegerle je nekoliko puta imao dobiven meč, Gnansekaran se non-stop vraćao, ali na kraju Austrijanac je slavio s 3:1 i konačnih 3:2 za Austriju.

“Nakon poraza od Indije, koji nam nije lako pao, odmah smo vjerovali da možemo dobiti Koreju. Do toga je došlo jer nitko nakon meča nije previše dramatizirao i tugovao. S Korejom smo igrali fantastičan meč. Početni rezultati skupine nam nikako nisu išli na ruku, na kraju se i nama nešto otvorilo,” govorio je izbornik Neven Karković, na što se nadovezao Andrej Gaćina:

“Nisam vjerovao u ovakav konačan rasplet, davao sam pet posto šansi da će se rasplet u skupini ovako odigrati. Pogotovo jer nije sve u našim rukama i što Indija na SP-u igra stvarno dobro. No, kad sam vidio postavu Koreje, znao sam da možemo iznenaditi, barem odraditi naš dio. Nismo se previše osvrtali na meč Indije i Austrije, čak nismo ni pričali o njima. Sve je došlo nekako spontano. Ma, ovo su nevjerojatne emocije, za ne vjerovati,” prenosi hsts.hr.

Ubacio se Tomislav Pucar: “Nisam dobro otvorio, ali znao sam da imamo svoju šansu. Uspjeli smo, ma presretan sam!”

Tomislav Frane Kojić , standardna ‘trojka’ hrvatskog sastava, odradila je svoj posao besprijekorno. A prije prvenstva je trpio nesnosne bolove u leđima. Toliko jake da mu je bio i upitan nastup na prvenstvu. Ipak, odlučio je krenuti na pripreme, a u ‘život’ ga je vratio fizioterapeut Goran Krušelj.

“Igram cijeli turnir super, mogao sam imati pet pobjeda, a ne 3-2. Loš sam bio s te psihološke strane, ali ugledao sam se na Gaćinu, koji je cijeli turnir miran. Noć prije smo razgovarali, poslušao sam njegove savjete i odradio savršeni meč. Izbornik je složio savršenu taktiku, a ja sam se držao svega. Kad su se djelomično i spominjali neki razgovori o razigravanjima, nisam htio o tome niti čuti. Baš sam znao sam da ćemo dobiti. Treba nastaviti u ovom ritmu, ovo je uspjeh vrijedan divljenja. Ostvarili smo to s našim dečkima, s dva igrača koja je stvorio izbornik Karković (Pucar i Kojić, nap. a.). Treba pohvaliti i našeg vođu Gaćinu, koji nam svima treba biti primjer. Od prehrane, psiholoških savjeta, igre… Ne libi se pomoći s bilo čime, a tad je sve lakše.”

Hrvatska je među 12 na svijetu!

Slijedi susret s Brazilom u četvrtak u 19 sati, a ukoliko prođemo čeka nas Njemačka.

Stolnotenisači, I. divizija, skupina D, 5. kolo
J. Koreja 1
Hrvatska 3
Lee Sangsu – Pucar 3:0 (9, 7, 10), Lim Jonghoon – Gaćina 1:3 (-9, 9, -8, -8), Kim Donghyun – Kojić 1:3 (-8, 7, -8, -7), Lee Sangsu – Gaćina 1:3 (8, -9, -7, -9)
Poredak: Južna Koreja 4-1, Austrija 3-2, Hrvatska 3-2, Francuska 3-2, Indija 2-3, Poljska 0-5

Hrvatske stolnotenisačice su pobjedom nad Uzbekistanom (3:1) potvrdile drugo mjesto u skupini E te se plasirale u osminu finala II. divizije SP-a.

Slijedi nam susret s Turskom (16 sati), koja u svojim redovima ima aktualnu europsku prvakinju Hu Melek. Ukoliko prođemo Turkinje, u četvrtfinalu ćemo igrati protiv Srbije. Inače, dvije ekipe, koje izbore finale II. divizije sljedeće SP će igrati u I. diviziji.

“Sada je svaki meč težak, no mislim da je za nas ovo dobar ždrijeb,”  istaknula je izbornica Tian Yuan, koja je sudjelovala u ždrijebanju i pritom izvukla Turkinje.

II. divizija, skupina E, 5. kolo
Uzbekistan 0
Hrvatska 3
(Kim O. – Malobabić 0:3 (-2, -8, -9), Gufranova – Jeger 0:3 (-4, -1, -4), Kim R. – Srebrnjak 1:3 (-5, -9, 7, -9)
Poredak: Slovačka 5-0, Hrvatska 4-1, Francuska 3-2, Uzbekistan 2-3, Meksiko 1-4, Kolumbija 0-5

OSTALI SPORTOVI