Šiši se vratio nakon teške ozljede, Babo vjeruje kako Hrvatska u Italiji može ispisati ljepše stranice svoje košarkaške povijesti

Šarić HKS

Hrvatska se košarkaška reprezentacija za izazove ovog ljeta priprema u Opatiji gdje su pristigli i predstavnici medija kako bi razgovarali s reprezentativcima koji su konačno u punom sastavu.

Izbornik Damir Mulaomerović zadovoljan je gostoprimstvom: “Opatija i Rijeka nas uvijek stvarno dobro prime, imamo sjajne uvjete. Imamo i nove momke u ekipi, stvarno svi dobro rade, spremamo se za ono što nas čeka i zaista nemam primjedbi. Kompletirali smo se jučer nevečer, sada su Babo i Zubac s nama.”

Očekivanja od Jaleena Smitha? “Ne treba naglašavati očekivanja. On je sjajan dečko i igrač, on najprije ima želju, došao je, svi su ga odlično prihvatili, kao da je s nama od početka. Radi se o igraču sjajne individualne i timske kvalitete, tako da će nam sigurno biti veliko pojačanje, dodatna snaga i kvaliteta pa se nadamo skorom rješenju papirologije.”

Očekivanja od EuroBasketa? “Ne bih išao tako daleko, najprije bih pričao o Poljskoj i Švicarskoj, do EuroBasketa ima još dosta. Idemo utakmicu po utakmicu, skromno, i mislim da je to najvažnije – da radimo, da se dižemo. Ono što mogu reći kao izbornik jest da su momci shvatili u kojoj smo situaciji i da su stvarno svi vrlo motivirani. Svi su optimalno fizički spremni, bez obzira na pauzu od mjesec dana. Kreću prve utakmice, i kroz te prve utakmice moramo naći ritam.”

S obbzirom na Simona, Šarića i Smitha, smatrate li da je ova reprezentacija jača? “Mislim da je, Šarić je donio dodatnu kvalitetu sa svojom energijom i talentom. U dobrom je stanju, jako dobro izgleda na treninzima. Mattković se vratio, i on svojom energijom i mladošću dodaje intenzitetu, tako da imamo tri visoka igrača koji mogu odgovoriti na sve. Što se tiče Krune Simona, on je još u posebnom programu, neće ići na turnir u Češku, već će individualno raditi s kondicijskim trenerom, kako ne bi riskirali neku ozljedu.”

Kapetan reprezentacije Bojan Bogdanović, prema pravilima NBA lige, trenira tek od ponedjeljka, 8. kolovoza: “Odradili smo tek nekoliko treninga u punom sastavu, no mislim da je sada potpuno drugačija slika i priča. Imamo dosta novih igrača, a dobili smo i Šarića i Simona koji će dosta igrati na lopti i dosta poboljšati reakciju.”

Očekivanja od Europskog prvenstva? “Prvo je očekivanje da se uigramo, rekao sam, imamo dosta novih igrača. Međutim, ako smo u pravoj formi, s Darijem, Krunom i Smithom, možemo biti konkurentni i igrati sa svima. Ono što se dogodilo u kvalifikacijama ne možemo pobrisati, no trebamo se svi skupiti. Bili smo dosta puta pali, ali ja se nadam da ćemo ovo ljeto podignuti hrvatsku košarku i ispisati neke ljepše stranice.”

Povratnik u reprezentativni dres, Dario Šarić – Šiši ponovno ističe kako mu reprezentacija čast i ponos: “Dobro se osjećam. Poslije sezone, kad je Phoenix izgubio od Dallasa sedmu utakmicu, ja sam tamo nastavio trenirati sve do 22.7., kako bi došao ovdje što spremniji i bolji, da zacijelim ozljedu koju sam vukao kroz cijelu sezonu. Lijepo je biti u ekipi, drago mi je biti ponovno tu, nedostajala mi je reprezentacija, uvijek mi je čast i ponos igrati za reprezentaciju. To je fantastičan osjećaj.”

Hoće li Dario do 1. rujna i početka EuroBasketa biti na 100 posto? “Mislim da hoću. U razgovoru sa stručnim stožerom ćemo polako dizati intenzitet utakmica, kao i minuta. No, sve ovisi o tome kakav ću biti na terenu, u ovom trenutku trebaju igrati momci koji zasluže, koji se trude i budu najbolji na terenu, a ja ću dati sve od sebe, kao i uvijek.”

KOŠARKA