Sokolović: Nadam se da ću pokazati svoje najbolje skijanje! Mizdrak: Želim osjetiti kako je to primiti medalju na Igrama!

Mizdrak, Sokolović

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija u južnokorejskom PyeongChang od 9. do 18 ožujka bit će u rekordnom sastavu, sa sedam skijašica i skijaša.

U alpskom skijanju nastupit će po treći put u sjedećoj konkurenciji Dino Sokolović, u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak kojemu su ove druge igre i najmlađa skijašica igara Eva Goluža te najmlađi stojeći skijaš Igara 16-godišnji Lovro Dokić.

“Pripreme za Zimske paraolimpijske igre su počele rehabilitacijskim treningom u travnju 2017. godine. Oporavak od ozljede mi je bio dugačak i naporan, ali sam se napokon u potpunosti oporavio, a onda i pripremio za odličnu sezonu. Posvećen sam treninzima za PyeongChang, koje su moje treće Igre po redu, a još se sjećam svojeg prvog odlaska na Paraolimpijske igre u Vancouver,” rekao je Sokolović u razgovoru za hpo.hr.

“Duboko se nadam da ću biti u konkurenciji za medalju i da ću uspjeti pokazati svoje najbolje skijanje iako je konkurencija jako velika i zato će biti jako teško osvojiti medalju. Ipak, trebam dat sve od sebe u svim utrkama i ne opterećivati se rezultatom! Jedino tako mogu uspjeti i to je taktika kojom se uvijek vodim,” dodao je Dino, koji je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku slaloma u Svjetskom kupu.

Bit će mu to treće Paraolimijske igre pa je posebno istaknuo: “Još uvijek se ne prenose nikakva sportska natjecanja i spominjemo se samo kad se osvoje medalje na najvećim sportskim natjecanjima. Zahvalan sam što se ipak u zadnjih par godina puno radi na tome da se popularizira sport osoba s invaliditetom, ali mislim da to može biti još bolje.”

Damir Mizdrak bit će također jedna od naših uzdanica: “U prvom razredu srednje škole sam dobio informaciju da imam mogućnost naučiti skijati na razvojnim kampovima HPO-a. S obzirom na to da u mojoj obitelji nitko ne skija niti u to vrijeme nitko od mojih prijatelja nije skijao, išao sam jer je kamp bio u Italiji pa sam znao da će biti dobro zezanje s društvom. Ali nakon dva dana sam se zaljubio u sport. U početku nisam ni razmišljao da bih trenirao i utrkivao se, no kako je vrijeme prolazilo ja sam htio više i eto me na Igrama i Svjetskim kupovima.”

“Pripreme teku odlično. Najčešće treniram ujutro jer sam odmoran i najraspoloženiji, a tada je to zaista poseban osjećaj,” naglasio je.

Treninzi su itekako naporni: “Buđenje je oko šest ujutro pa slijedi doručak, vožnja do glečera. Oko osam se postavlja se trening staza, zagrijavanje, trening od 9 – 11 sati, mali odmor, slobodno skijanje, spuštamo se na kasniji ručak, istezanje i popodnevni trening snage…”

Paraolimpijska medalja bila bi vrhunac karijere: “Moto mi je zapravo moja želja, a to je osjetiti kako je to stajati na postolju i primiti medalju na Igrama. Samo mi je cilj da sam raspoložen, opušten i koncentriran isto kao i na treningu, a to je vrlo teško jer znam koliki me pritisak čeka na natjecanju. Ukratko, rekao bih da me naprijed gura žar sporta – brzina, adrenalin i jedinstvo s prirodom,” prenosi službena stranica Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Hrvatska će po prvi put imati predstavnika u nordijskom skijanju i daskanju na snijegu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country – 15 km te cross country – sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupiti u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Bruno Bošnjak natjecat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

Hrvatska delegacija u Južnu Koreju putuje 2. veljače, a svečano otvaranje 12. Zimskih paraolimpijskih igara na rasporedu je 9. ožujka na stadionu gdje će 9. veljače bviti otvorene i ZOI.

Na prošlim Igrama u ruskom Sočiju nastupili su samo Dino Sokolović i Damir Mizdrak.

Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta

Hrvatski paraolimpijski odbor već tradicionalno početkom godine organizira Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Najuspješniji sportaši 2017. godine bit će proglašeni na svečanosti koja će se održati u četvrtak, 8. veljače, u Zagrebu u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma s početkom u 18.30 sati.

PARAOLIMPIJCI