Spaladium Arena domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu, Dinamovac Dani Olmo dobiva hrvatsko državljanstvo

Mateša, HOO

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, Vijeće HOO-a održalo je u Zagrebu 19. sjednicu u aktualnom sazivu. Petnaestak točaka dnevnog reda raspravljeno je u dvosatnom trajanju sjednice.

Iz izvješća o izvršenju Programa javnih potreba sporta državne razine i Financijskog izvješća o poslovanju olimpijske udruge u prvih šest mjeseci ove godine, otisnutog na gotovo 70 stranica, potrebno je apostrofirati nekoliko brojki. Do kraja lipnja ove godine hrvatski su sportaši osvojili okruglih 100 medalja i još 123 puta bili u rasponu od 4. do 8. mjesta, nastupivši na 47 SP-a, 111 EP-a te još 200-tinjak drugih međunarodnih natjecanja. Priljev novčanih sredstava u HOO nije uvijek bio u redovitoj dinamici, a realizirano je 47,75 posto planiranih godišnjih prihoda. Prenamjenu novčanih sredstava iz redovnog programa za 2018. godinu zatražila su tri nacionalna sportska Saveza i odlučeno je da se udovolji zahtjevima vaterpolskog, jedriličarskog i atletskog saveza, piše HOO.

U izvješću o šestomjesečnoj realizaciji razvojnih programa HOO-a apostrofiran je bitan porast novih korisnika u odnosu na prošlu godinu (ukupno 83), a čak pet je sportašica i sportaša iz Razvojnog programa III ostvarilo uvjete za prelazak u Olimpijski program. Broj trenera, čiji rad kroz šest kategorija sufinancira HOO, sa 62 otprije godinu dana povećan je na 82. Pod točkom o izmjenama i dopunama korisnika razvojnih programa HOO-a od posljednje sjednice Vijeća razmatran je status dvanaestero sportašica i sportaša. U Razvojni program I od 1. lipnja ove godine uvrštena je judašica Katarina Krišto, a status korisnika programa sa 30. lipnja prestao je judašu Bruni Katiću, kickboksaču Marku Dorenu Mantilli i plivačici Loreni Jerebić. Hrvačica Iva Gerić prešla je u Razvojni program II/1, u kojem su sa 30. lipnja bez korisničkog statusa ostali Matko Živčić (kickboxing) i Ana Mesić (mačevanje). U Razvojnom programu III samo je jedno novo ime – floretaš Petar Fileš (mačevanje) od 1. srpnja 2018. godine. Sa 31. srpnja u ovom je programu prestao status atletičarki Evi Mustafić, te karatašicama Tini Marić i Sari Siddiqui. Taekwondoašici Nikiti Glasnović potvrđen je status potencijalne olimpijske kandidatkinje za Tokio 2020., drugim riječima – ‘odmrznut’ nakon pozitivne odluke MOO-a o pravu nastupa za Hrvatsku. Atletičarka Andrea Ivančević (100 m prepone) nastavlja biti korisnica Olimpijskog programa Tokio 2020. od 1. srpnja ove godine , budući da je upravo u tom mjesecu ostvarila kriterijski rezultat za status predolimpijske kandidatkinje. Plivačici Matei Samardžić potvrđen je prestanak identičnog statusa u olimpijskom programu za igre u Tokiju, budući da je početkom travnja objavila prekid sportske karijere.

U Programu sufinanciranja rada trenera donedavnog ženskog odbojkaškog izbornika Igora Lovrinova na listi trenera ekipnog olimpijskog sporta sa 1. srpnja 2018. zamijenit će talijanski stručnjak Daniele Santorelli (75 postotno korištenje sredstava). Potvrđena su i oba zahtjeva za davanje pozitivnog mišljenja HOO-a za prijam u hrvatsko državljanstvo stranih sportaša – nogometaša Daniela Olma Carvajala (GNK Dinamo Zagreb) i hokejaša na ledu, medveščakovca Aarona Patricka Foxa.

HOO i Sportska televizija (SPTV) pripremili su prijedloge prema Vladi RH oko osiguravanja proračunskih sredstava za rad SPTV-a u 2019. godini. Ponuđena su dva modela – kroz promociju školskog, studentskog, rekreativnog i brojnih drugi oblika sporta uz financiranje sredstvima od igara na sreću ili kroz posebnu financijsku stavku svakog sportskog saveza kojima bi se financirali prijenosi završnice natjecanja u svim dobnih kategorijama pojedinih sportova.

Vijeće HOO-a dalo je potporu Hrvatskom vaterpolskom savezu za organizaciju seniorskog Europskog prvenstva 2022. godine u splitskoj Spaladium Areni, kao i Hrvatskom klizačkom savezu za domaćinstvo Svjetskog juniorskog prvenstva 2019. godine u Zagrebu.

NOGOMET VATERPOLO VODENI SPORTOVI