Split iščekuje novi veslački spektakl za Sv. Duju: Želja je regatu prebaciti na Rivu

Opara

Proslava dana grada Splita i njegovog zaštitnika Sv. Duje, bit će još jednom obilježena tradicionalnom Međunarodnom veslačkom regatom Sv. Duje. Ponajbolji sveučilišni osmerci okupit će se na 17. izdanju veslačkog spektakla u Gradu pod Marjanom, a tisuće gostiju uživat će u dva dana regate – u subotu na regatnoj stazi u Spinutu te u nedjelju na splitskoj Rivi.

Na utrci sveučilišnih osmeraca u Spinutu sudjelovat će 12 muških i 10 ženskih posada, među kojima se zasigurno najviše ističe ekipa Oxforda, koja je na prošlogodišnjoj regati nosila pobjedu u muškoj i ženskoj konkurenciji, ali i na utrci legendi. Tradicionalno, u muškoj konkurenciji nastupit će i ekipa sveučilišta Cambridge, kao i domaći predstavnici Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Dubrovniku te druga sveučilišta iz Europe. Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita tradicionalno će se održati u splitskoj luci u nedjelju 6. svibnja u 12 sati.

Četrnaest godina zaredom Split je domaćin sportske poslastice kakvom se ni jedna sredina na svijetu ne može podičiti: Reprizom Boat racea, revanšom najboljih osmeraca Oxforda i Cambridgea, i to samo mjesec dana nakon njihove utrke na Temzi. Na ovaj način Split i blagdan Svetog Dujma postaju dio najpoznatije sportske tradicije na svijetu.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo: “Uz toliki broj sudionika iz cijele Europe, značaj regate u turističkom segmentu je nedvojben. Sve ovo ne bi bilo postignuto bez sjajnog branda koji regata veže uz svoje ime. Brojni studenti iz cijele Europe s velikim žarom prate londonski Boat Race, ali isto tako i našu regatu na što smo iznimno ponosni. Naš grad se ozbiljno pozicionirao na turističkoj karti Europe, i veseli nas što regatu možemo ubrojiti u niz događaja koji privlače turiste u Split, a čije 17. izdanje potvrđuje kako je za sveučilišni sport ovo vrlo važan događaj.“

Za kraj gradonačelnik je s osmijehom rekao kako neće veslati ove godine, ali se nada kako će već iduće zaveslati u utrci legendi.

Sveučilište u Splitu broji više od 4000 studenata koji se bave sportom i čiji se prvi sportski rezultati upisuju u povijest već u tim danima.

Alen Soldo, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost i međunarodnu suradnju dodao je: “Ovo je najznačajnija sveučilišna manifestacija, ali i jedini sportski sveučilišni događaj koji dobiva ovakvu medijsku pozornost. Trudimo se na našem sveučilištu svim studentima pružiti mogućnost rekreativnog bavljenja sportom, a posebno nas veseli kako vidimo da neki od naših studenata ozbiljno veslaju rame uz rame velikom Oxfordu ili Cambridgeu. Čestitam organizatorima na vrhunskom radu i nadamo se kako ćemo s godinama biti sve veći i sve bolji, koliko je to moguće s obzirom na vrhunske rezultate koje ostvarujemo već danas.“
U ime organizatora, Luka Grubor izjavio je: “Kada sljedeći put budete gledali OI u Tokiju, vrlo jednostavno ćete moći prebrojati sve veslače koje ste ranije već mogli vidjeti na regati Sv. Duje. Ponosni smo što na zadnjih pet Olimpijskih igara gledamo veslače koji su svakoga svibnja ovdje u Splitu i veslaju na regati. Svake godine imamo barem dva osvajača olimpijskih medalja, svjetske prvake i brojne druge nositelje naslova i osvajača medalja. Takvi rezultati govore o kvaliteti našega natjecanja. Naravno, u nama tinja želja da cijelu regatu u budućnosti prebacimo na Rivu kako bi ona zasjala u svom punom sjaju.“

“Regata je vrhunski show i za natjecatelje i za turiste, što potvrđuje dolazak Oxforda i Cambridgea već 14. godinu za redom. Više od 30 osmeraca koji sudjeluju na sveučilišnoj regati dovoljan je dokaz da je veslanje među najvažnijim studentskim sportovima,” izjavio je Mirko Ivančić, HVK Gusar.

Tijekom godina, regata se može pohvaliti da je stekla epitet jedne od najjačih europskih studentskih regata, prvenstveno zahvaljujući nastupu ekipa Oxforda i Cambridgea koje dolaze u identičnom sastavu u kojem su nastupili na nedavno održanom Boat raceu na Temzi.

VODENI SPORTOVI