Sretan Dan neovisnosti!

Hrvatska zastava

Svim svojim čitateljima Crosport.hr želi sretan hrvatski Dan neovisnosti!

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama, bivšom državom SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Sretan dan neovisnosti! #Croatia #HappyIndependenceDay #sinkovicbrothers #CroatiaFullOfLife

Objavu dijeli Sinkovic Brothers (@sinkovicbrothers)

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo.

 

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Sretan Dan neovisnosti! #CROhandball #iznadsvihHrvatska #danneovisnosti #independenceday #hrvatska #croatia Objavu dijeli Hrvatski rukometni savez (@hrs_insta)

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu. (sabor.hr)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#hrvatska #mojadomovina #danneovisnosti

Objavu dijeli HNK Hajduk Split (@hnkhajduk)

 

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

My lovely CROATIA , happy Independence Day ❤️ #TeamSP #Croatia #ProudToBeCroat #CroatiaFullOfLife Objavu dijeli Sandra Perkovic (@discus70queen)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Sretan Dan neovisnosti #hrvatska #croatia #danneovisnosti

Objavu dijeli VK Jug CO (@vkjug)

DRUŠTVENE MREŽE