Stipčević: Bitna je atmosfera unutar ekipe, svi još vjerujemo u plasman na Svjetsko prvenstvo!

Hrvatski košarkaški savez

Hrvatsku košarkašku reprezentaciju na gostovanju u Poljskoj očekuje ključna utakmica u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo. Nakon domaćeg poraza od Litve bodovi u Gdanjsku su od presudne važnosti za eventualni plasman u Kinu iduće godine.

Hrvatska ima tri pobjede i četiri poraza, koliko i Nizozemska i Poljska, Mađari imaju pobjedu više, Italija je na drugom mjestu s omjerom 5-2, dok je Litva na vrhu bez poraza. Tri reprezentacije izborit će svjetsku smotru.

Poljaci su prije nekoliko dana namučili Talijane, iako konačnih 101:82 to ne otkriva. Većinu utakmice bili su u egalu, a pet minuta prije kraja bili su u zaostatku samo pet poena.

Rok Stipčević ima klupskog iskustva igranja protiv poljskih reprezentativaca: “Igraju dosta otvoreno, vole trku, vole kontranapad što trebamo iskontrolirati i na što moramo biti fokusirani. Mi možda malo prednjačimo u visini, mislim da bi nam to trebalo biti ‘forte’ – da automatski skokom iskontroliramo utakmicu. Očekujem da u utakmicu uđemo maksimalno koncentrirano, da budemo agresivni i napadački i obrambeno i da kontroliramo skok jer kontrolom skoka automatski možemo kontrolirati njihove kontranapade.”

“No, previše polemizirati i ulaziti u preduboke analize protivnika u trenutnoj situaciji možda i nije toliko potrebno. Potrebnije je fokusirati se na sebe, kako bismo dali naš maksimum na terenu i da probamo doći do tih vrlo važnih bodova, kako bi nam to koliko-toliko olakša naredna dva kvalifikacijska nastupa i mogući plasman na Svjetsko prvenstvo, u koji svi još uvijek vjerujemo,” dodao je razigravač hrvatske reprezentacije.

Stipčević tvrdi kako je atmosfera u svlačionici dobra: “Svjesni smo da smo izgubili dva boda protiv Litve, ali i da možemo i moramo bolje. Pogledali smo video analizu, greške smo arhivirali i ispravili kroz treninge. Litva je zaboravljena i mislim da više ne treba puno razmišljati o tome. Čeka nas nova utakmica, maksimalno smo fokusirani na nju i to je jedino bitno. Znamo da nam ta dva boda puno znače i da moramo svi biti kao jedan, jer u ovakvim kvalifikacijama vrlo je bitna atmosfera unutar ekipe, i na terenu i van terena. Mogu reći da svi momci odrađuju svoj posao na vrhunskoj razini i da smo svi profesionalci i da svi znamo koliko te male stvari utječu na konačan ishod!”

Dvoboj u ERGO Areni počinje u 21 sat.

FIBA SP 2019, Kvalifikacije, Skupin J:
1. Litva 7 7 0 596:435 14
2. Italija 7 5 2 575:487 12
3. Mađarska 7 4 3 488:480 11
___
4. Nizozemska 7 3 4 493:490 10
5. Hrvatska 7 3 4 514:503 10
6. Poljska 7 3 4 518:511 10

KOŠARKA