Svečani ispraćaj olimpijske delegacije: “Cijela Hrvatska bit će uz vas!”

Janica, HOO

Hrvatska olimpijska delegacija svečano je u Zagrebu ispraćena na Olimpijske igre koje se od 5. do 21. kolovoza održavaju u Rio de Janeiru.

Među sportašima okupljenim prije puta za Brazil u zagrebačkom hotelu Panorama bili su iskusni olimpijci kojima će ovo biti treći nastup na Igrama, poput vaterpolista Josipa Pavića, Damira Burića, Andre Bušlja i Mare Jokovića, strijelkinje Snježane Pejčić, plivača Maria Todorovića, strijelca Petra Gorše te rukometaša Zlatka Horvata i Domagoja Duvnjaka, a jedriličaru Petru Cupaću ovo će biti čak četvrte olimpijske igre. No, bili su tu i mnogi koji će prvi put doživjeti čari najvećeg globalnog sportskog događanja, a najmlađi među njima su gimnastičarka Ana Đerek, skakačica u vodu Marcela Marić te tenisači Ana Konjuh.

Olimpijci, HOO

Hrvatska vaterpolska reprezentacija na put je krenula odmah po završetku ispraćaja, dok će ostali put Rija krenuti sutra. U Olimpijskom selu u Riju dočekat će ih članovi Misije na čelu sa šefom misije Damirom Šegotom. U kasnijim terminima putuju boksači, atletičari i taekwondaši. Podsjetimo da jedriličarka Tina Mihelić i veslači Damir Martin te Valent i Martin Sinković već marljivo treniraju u Riju, dok je Hrvatska košarkaška reprezentacija jučer otputovala u Argentinu gdje će igrati pripremne utakmice prije dolaska u Olimpijsko selo.

“Čestitam svim našim sportašima te osobama koje prate njihov rad na plasmanu na Olimpijske igre u Riju. Svima želim puno zdravlja i zadržavanje sportske forme koja vam je osigurala nastup na Olimpijskim igrama. Od 5. kolovoza cijela će Hrvatska, pa tako i Hrvatski olimpijski odbor, biti uz vas i kao najveći navijač pratiti svaki vaš nastup. Ovim putem zahvaljujem svima koji su omogućili da se odlazak na Olimpijske igre, koji je financijski, logistički te na svaki drugi način izrazito izazovna operacija provede bez poteškoća. Sretno u Riju,” naglasio je ovom prigodom Zlatko Mateša, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.

Na ispraćaju je glavni tajnik HOO-a Josip Čop predstavio službenu odjeća koju će olimpijci nositi u slobodno vrijeme, na svečanosti otvaranja i zatvaranja te kod dodjele medalja. Radi se o sportskoj odjeći tvrtke Erke koja je posebno kreirana i proizvedena za Olimpijske igre a na sebi nosi obilježje HOO-a te prepoznatljive crveno-bijele kockice.

“Suradnja s našim partnerom već četiri godine donosi odlične rezultate, a oni su vidljivi u novoj opremi koju krasi prepoznatljivost, iznimna kvaliteta i brendiranje s našim ‘kockicama’. Samo za nadolazeće Olimpijske igre za naše je sportaše osigurano 550 kompleta što znači da svaki naš olimpijac i olimpijka na raspolaganju ima 28 artikala. Posebna je oprema pripremljena za ceremoniju otvaranja, ali i za ceremoniju dodjele odličja pa se tako nadam da ćemo naše sportaše što češće vidjeti upravo u ovom izdanju,“ rekao je glavni tajnik HOO-a.

Osim službene odjeće Erke članovi delegacije dobili su na dar i posebnu liniju Startasica uz poruku „Iz Vukovara s ljubavlju, 705 djelatnika Borova“, koju je u ime tvrtke Borovo svečano predao Dubravko Šimenc, slavni vaterpolist i olimpijac.

Snježana Pejčić pozvala je sve nazočne i svekoliku javnost da ‘skinu’ besplatnu mobilnu aplikaciju za IOS i Android platforme pod nazivom ‘HOO – Rio 2016‘ koju je tvrtka MOBILEone donirala HOO-u i hrvatskoj javnosti. Namijenjena je sportašima, novinarima i svim fanovima, a sadrži korisne informacije kao što su raspored natjecanja, biografije sportaša, fotogalerija, a naravno i rubrika pod nazivom medalje.

Pejčić, HOO
Članove delegacije ispratili su uz predsjednika HOO-a Zlatka Matešu i ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar, ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Nacionalnog vijeća za sport Predrag Sloboda te pomoćnica ministra za sport i najtrofejnija hrvatska olimpijka Janica Kostelić.

Na završetku svečanosti Josip Pavić je, kao stjegonoša na skoroj ceremoniji otvaranja, u ime svih hrvatskih olimpijaca pročitao Deklaraciju Fair-play-a hrvatske olimpijske delegacije za Igre XXXI. olimpijade Rio 2016. godine. Navedenu deklaraciju na kraju svečanosti potpisali su svi prisutni sportaši i tako poslali snažnu poruku kojom će se svi oni voditi na nadolazećim Olimpijskim igrama.

“U ime svih sportaša obećavam da ćemo na svakom treningu i svakoj utakmici dostojno predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Ne želim previše obećavati, ali mogu garantirati da ćemo se dati sve od sebe i da ćemo se boriti da razveselimo sve u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo ostvariti svoje ciljeve i uvjeren sam da ćemo se vratiti s medaljama iz Rija,” rekao je Pavić.

OSTALI SPORTOVI