UFC 211: Stipe Miočić u Dallasu hvata borilačku besmrtnost!

Stipe Miočić, Rakitić, facebook

UFC 211 u noći sa subote na nedjelju po hrvatskom vremenu donosi dugo iščekivani revanš UFC prvaka u kraljevskoj teškoj kategoriji, našeg Stipe Miočića i jednog od dva protivnika koji su ga uspjeli svladati – bivšeg šampiona Juniora dos Santosa. Meč je to, baš kao i čitava priredba, koji se ne propuštaju!

Miočić prvi put u Octagonu nakon spektakularne 2016.

Nakon UFC-a 203 i spektakularnog nokauta protiv Alistaira Overeema, napokon ćemo ponovno vidjeti američko-hrvatskog nokautera i UFC prvaka Stipu Miočića. “Vatrogasac” je razumljivo, s obzirom na to da je u 2016. do tada odradio već tri zahtjevna meča, odlučio uzeti pauzu, posvetiti se obitelji, kupiti novu kuću i zavidati rane što od mečeva, što od napornih priprema.

2016. je bez sumnje bila njegova godina iz snova. Sve se preko noći posložilo na najbolji mogući način. Netočno bi bilo reći da Stipi i ranije “nije išlo” u Octagonu, no u 2016. je zaista mozaik posložio do posljednjeg detalja. Najprije je u siječnju pao Arlovski za samo 54 sekunde, da bi već u svibnju napao pojas koji je tada držao legendarni Fabricio Werdum. I to u njegovom Brazilu pred tisućama ‘neprijateljski’ nastrojenih protivničkih navijača. Werdum je prošao tek nešto bolje od Arlovskog. S Miočićem je na nogama uspio izdržati dvije minute i 47 sekundi. Uslijedila je prva obrana naslova u njegovom Clevelandu protiv bivšeg Dream, Strikeforce i K-1 prvaka Alistaira Overeema. Scenarij je bio isti: Miočić s rukama u zraku, Overeem na podu u nokautu. Treći meč u 2016., treći nokaut u prvoj rundi. Nakon niza peripetija oko toga tko će biti sljedeći na redu, UFC se odlučio na starog Stipinog takmaca – Juniora dos Santosa.

Njihov prvi međusobni meč je održan u prosincu 2014. godine u Phoenixu, a nakon pet spektakularnih rundi, Dos Santos je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Moglo je biti i drugačije…

Miočić je od tada nesumnjivo napredovao, posložio je sve segmente u jednu savršenu cjelinu, dignuo se tehnički, fizički i taktički. Ovo je neki drugi Stipe Miočić, “Vatrogasac” koji nosi titulu ‘najopasnijeg čovjeka na planeti’ i koji ju ne misli tako lako ispustiti.

Dos Santos posljednji put nastupio u Zagrebu

A što je u međuvremenu napravio Brazilac Dos Santos? Ne previše. Brazilac je naime veći dio 2015. muku mučio s ozljedama da bi zatim u prosincu “naletio” na raspoloženog Alistaira Overeema. Posljedica je bio nokaut u 2. rundi i treći poraz za Brazilca općenito u karijeri. Ironično, JDS je “uskrsnuo” u domovini Miočićevih roditelja. Na Fight Night priredbi u Zagrebu, u travnju 2016. Brazilac je odradio jedan od najboljih mečeva općenito u karijeri svladavši i deklasiravši u pet rundi Bena Rothwella. To je slavlje bilo toliko impresivno da mu je UFC pružio drugu priliku protiv Miočića.

Već smo rekli kako se od prvog dvoboja Miočić – Dos Santos 2014., mnogo toga promijenilo. Uostalom, to su vrednovali i “bookmakeri” koji ovaj put više vjeruju hrvatsko-američkom nokauteru i koji su Miočića proglasili favoritom. Stipe je u međuvremenu znatno napredovao, ali je i skupio toliko potrebno iskustvo mečeva na pet rundi. Doduše, nakon Dos Santosa, tek je protiv Hunta morao otići do konačnog sudačkog gonga, no i to je pokazalo da je Stipe apsolvirao i taj do tada za njega nesavladani problem.

Stipe na putu prema borilačkoj besmrtnosti

Još jedan veliki motiv koji se nameće za Miočića jest borilačka besmrtnost koju može dograbiti sa samo još jednom jedinom pobjedom. Naime, tada će se izjednačiti s drugim teškaškim UFC velikanima u broju uzastopno obranjenih titula. Iako je ta brojka za sada vrlo skromna i iznosi tek dva (2) i to pokazuje koliko je teško ostati na tronu ove zahtjevne kategorije. Dakako, u slučaju da nakon Dos Santosa Miočić još jednom obrani pojas, postao bi najuspješniji UFC teškaš u povijesti.

Govoreći o taktici za ovaj meč sasvim je jasno da se mnogo toga neće promijeniti u odnosu na njihov prvi dvoboj. Iako je Stipe po vokaciji hrvač, njegov boks je ponajbolji u čitavoj diviziji te je oružje na koje se najčešće oslanja. Dos Santos također preferira “stand up” borbu pa je vrlo izvjesno da ćemo i u Dallasu gledati uglavnom šakački obračun. Obojica udaraju snažno i obojica imaju iznimno tvrde i čvrste brade. Doduše, Dos Santosova nije preživjela Overeemov aperkat što možda pokazuje znakove raubanja zbog godina teških, gotovo nadljudskih mečeva. Presudit će priprema, kako fizička, tako i psihička. Tko u Octagon uđe odlučniji i spremniji, izaći će iz njega kao stari, odnosno novi UFC prvak.

Impresivan popis borbi

Popis borbi UFC-a 211 u Dallasu sadržava čitav niz spektakularnih dvoboja, osim ovog glavnog. Tako će u “co-main” eventu Joanna Jedrzejczyk braniti pojas prvakinje u slamka kategoriji protiv Jessice Andrade. Demian Maia i Jorge Masvidal će odmjeriti snage u velter kategoriji, a bivši prvak Frankie Edgar će se sudariti s ultra talentiranim Yairom Rodrigezom. Glavni dio večeri će otvoriti Henry Cejudo i Sergio Pettis u perolakoj kategoriji, a tome treba dodati i spektakularan meč u uvodnom dijelu između donedavnog prvaka Eddieja Alvareza i Dustina Poiriera.

Izravni prijenos pogledajte u noći sa subote na nedjelju 14. svibnja na Fight Channelu ili na FightchannelTV.com.

UFC 211

Stipe Miočić vs. Junior Dos Santos
Joanna Jedrzejczyk vs. Jessica Andrade
Demian Maia vs. Jorge Masvidal
Frankie Edgar vs. Yair Rodriguez
Henry Cejudo vs. Sergio Pettis

Uvodne borbe:
Eddie Alvarez vs. Dustin Poirier
Jason Knight vs. Chas Skelly
David Branch vs. Krzysztof Jotko
Marco Polo Reyes vs. James Vick
Jessica Aguilar vs. Cortney Casey
Enrique Barzola vs. Gabriel Benitez
Jared Gordon vs. Michael Quinones
Rashad Coulter vs. Chase Sherman
Gadzhimurad Antigulov vs. Joachim Christensen

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: ,