Uključivanje gluhe djece i mladeži u redovan sustav sporta: Projekt od neizmjerne i vitalne važnosti

HSSG (2)

Hrvatski sportski savez gluhih pokrenuo je projekt pod nazivom ‘Uključivanje gluhe djece i mladeži u redovan sustav sporta’ kojem je glavni cilj stvoriti bazu mladih gluhih sportaša i sportašica te im omogućiti nesmetan sportski razvoj, ali prije svega ostvariti socijalnu integraciju.

HSSG (1)

Kao što je poznato, gluhim osobama najveću prepreku predstavlja komunikacija s čujućim osobama, stoga je HSSG zaposlio, uz stručni kadar kineziologa, i prevoditelje za hrvatski znakovni jezik kako bi olakšao i amortizirao moguće početne poteškoće u komunikaciji između svih uključenih; od same gluhe djece, njihovih roditelja ali i trenera.

HSSG (3)

“Neizmjerno mi je drago, da smo u ovim uvjetima, dok je distanca svima bila prioritet, uspjeli dogovoriti projekt koji uskoro kreće u realizaciju, a koji je od neizmjerne i vitalne važnosti za opstanak i razvoj sporta gluhih. Sport gluhih obuhvaća 14 sportova, a na njima naši gluhi sportaši godinama ostvaruju vrhunske međunarodne rezultate, prvenstveno u rukometu, atletici, skijanju, streljaštvu, šahu i taekwondou. Kako bismo mogli ostvarivati daljnji kontinuitet uspjeha, nužno je stvoriti bazu gluhih sportaša kojima želimo biti podrška i potpora u profesionalnijem bavljenju sportom. Za sada se naš tim sastoji od kineziologa i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika u Zagrebu i Splitu, koji će provoditi zacrtane i željene korake.”

“Iskoristio bih ovu priliku da pozovem svu gluhu i nagluhu djecu te njihove roditelje da se uključe u ovaj projekt. Također zahvalio bih se Središnjem državnom uredu za šport na prepoznavanju važnosti ovog projekta, te njihovoj podršci i potpori prilikom realizacije istog,“ rekao je Oliver Lušić, predsjednik HSSG-a.

Uključivanje u svakodnevan život gluhe djece i njihova uspješna resocijalizacija u društvo je cilj projekta koji Hrvatski sportski savez gluhih uz pomoć profesionalnog tima kineziologa provodi u Zagrebu i Splitu. Tjelesna aktivnost ima veliku transformacijsku i rehabilitacijsku ulogu, te je jako važna za integraciju gluhih osoba u okolinu, prevladavanje osjećaja izgubljenosti, osjećaja manje vrijednosti u odnosu na drugu djecu te osjećaja nemogućnosti bavljenja sportom.

PARAOLIMPIJCI