Uručena nagrada Dražen Petrović najboljim mladim sportašima: Ženski ekipni sport je veliki problem

Dražen Petrović 2018, Hrvatski teniski savez

Na 27. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović održana je svečanost uručenja godišnje nagrade HOO-a koja nosi ime nikad prežaljenog ‘košarkaškog Mozarta’. Za ovogodišnje 12. izdanje Nagrade Dražen Petrović mogli su konkurirati sportašice i sportaši mlađih dobnih kategorija rođeni 1998. godine i mlađi, s navršenih najviše 20 godina života na dan 31. prosinca 2018. godine, te sportaši, najveće nade hrvatskog sporta, rođeni 2002. godine i mlađi, s navršenih najviše 16 godina života na dan 31. prosinca 2018. godine.

U prepunom Draženovu muzeju, u nazočnosti brojnih sportaša i uglednika, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zorno je pojasnio laureatima što znači biti dobitnik ovog priznanja: “Među dobitnicima Draženove nagrade svojedobno su bili i Sandra Perković i Filip Hrgović, čije su karijere otišle u nebo. Vjerujem da i vas to čeka… Žao mi je što ovom prigodom moram apostrofirati i jedan problem, a to je ženski ekipni sport. Ove godine nemamo niti ekipnih dobitnica nagrade jer nije bilo kandidatura. Na rujanskoj sjednici Vijeća HOO-a odlučili smo poduzeti akciju u vidu poticaja za naš ženski sport.”

Potom su pozornicom prodefilirali laureati, zahvaljujući ponajviše, trenerima, roditeljima, HOO-u…

Najuspješnija sportašica mlađih dobnih kategorija je Nika Klepac (taekwondo), a najuspješniji sportaš sjajni mladi 800-metraš Marino Bloudek (atletika). Treća kategorija – najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija, ostala je upražnjena jer u ovoj kategoriji nije pristigla niti jedna nominacija. Najuspješnija momčad mlađih dobnih kategorija očekivano je hrvatska košarkaška reprezentacija do 16 godina. Ni veslački blizanci Anton i Patrik Lončarić nisu imali konkurencije pri izboru najuspješnijeg sportskog para, štafete ili posade mlađih dobnih kategorija.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Nagrada “Dražen Petrović”✔

Objavu dijeli Anton Lončarić (@loncaric_anton)

Naslov sportašice – najveće nade hrvatskog sporta za 2018. godinu ponijela je judašica Ana Viktorija Puljiz, a najveća nada u konkurenciji mladih sportaša je tenisač Mili Poljičak.

Sve laureate i goste pozdravila je na kraju Draženova majka Biserka Petrović, otkrivši kako je njezina obitelj dobila iz SAD-a obavijest da je Dražen uvršten među 50 najboljih igrača NBA lige svih vremena.

Članovi Odbora za dodjelu Nagrade Dražen Petrović ispred Vijeća HOO-a su: Morana Paliković Gruden, Damir Martin, Boris Mesarić; predstavnici Kluba olimpijaca Martina Zubčić Dušak, Marija Anzulović i Dubravko Šimenc; predstavnici Komisije sportaša HOO-a Vedrana Malec, Snježana Pejčić i Šime Fantela te predstavnici Hrvatskog zbora sportskih novinara Vinko Knežević, Nikola Lipovac i Dea Redžić, kao i predstavnik Sportskih novosti Mario Zorko. Predsjednik Odbora je proslavljeni veslački olimpijac Damir Martin.

Hrvatska na Olimpijskim igrama mladih

Trideset sedam sportašica i sportaša u 11 sportova – to je u brojkama hrvatska olimpijska delegacija mladih sportaša za treće izdanje ljetnih Olimpijskih igara mladih u Buenos Airesu, od 6. do 18. listopada.

Do kraja kolovoza norme za Hrvatsku izborili su: Ana Brkljačić (atletika), Hermana Dermiček (dizanje utega), Palma Čargo i Martin Dolenc (jedrenje), Ana Viktorija Puljiz (judo), Nika Čulina, Lucija Šulenta, Dominik Karačić i Ognjen Marić (plivanje), Jani Zoraj (sportsko penjanje), Andrea Pavlović (stolni tenis), Marijana Matea Štrbac (streljaštvo), Lucija Domić, Lena Stojković i Josip Teskera (taekwondo), Aria Cvitanović, Izabela Krakić, Anton i Patrik Lončarić (veslanje) te muška i ženska ekipa u rukometu na pijesku. Po prvi put imat ćemo predstavnike u dizanju utega, rukometu na pijesku i sportskom penjanju.

Dakako, najbrojniji su upravo rukometni ‘pjeskaši’ jer će nas predstavljati dvije reprezentacije (9+9). Među najozbiljnijim adutima za odličje svakako su veslačka braća Lončarić, koji u kolekciji imaju svjetsko juniorsko zlato i broncu, kao i najbolje svjetsko vrijeme u povijesti juniorskih dvojaca bez kormilara, ostvareno prošlog mjeseca. No, i u brojnim drugim sportovima od naših se predstavnika očekuju dobra rezultatska ostvarenja.

Na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu sudjeluju sportašice i sportaši u dobi između 15 i 18 godina, njih 4012 iz 206 država. Posebnost trećem izdanju OIM-a daje i činjenica o jednakoj zastupljenosti mladih olimpijaca i olimpijki (2006+2006). Zanimljivo je pritom da naš omjer sportašica i sportaša prilično ide u korist djevojaka – 22 prema 15. (Foto: Hrvatski teniski savez)

KOŠARKA