Vatreni čekaju ždrijeb kvalifikacija, Modriću i Daliću nova priznanja

UEFA

U nedjelju, 2. prosinca, bit će održan ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine, u kojemu će Hrvatska biti među nositeljima.

Iduća europska smotra održat će se od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. godine biti održana u 12 različitih gradova u 12 država Starog kontinenta. U kvalifikacijama će nastupiti svih 55 zemalja članica Uefe.

Mjesto na Europskom prvenstvu osigurat će dvije prvoplasirane momčadi iz svake od deset kvalifikacijskih skupina. Preostala četiri mjesta bit će popunjena u doigravanju, na temelju plasmana u Ligi nacija, a ti će mini-turniri biti odigrani u ožujku 2020. godine.

Natjecanje po kvalifikacijskim skupinama na rasporedu je od 21. ožujka do 19. studenoga 2019. godine.

Vatreni su uspješno prošli pet od šest kvalifikacijskih ciklusa za Europska prvenstva: u Engleskoj (1996.), Portugalu (2004.), Austriji i Švicarskoj (2008.), Poljskoj i Ukrajini (2012.) te Francuskoj (2016.), a propustili su tek turnir u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine.

Prva jakosna skupina: Švicarska, Portugal, Nizozemska, Engleska; Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, HRVATSKA, Poljska

Druga jakosna skupina: Njemačka, Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Wales, Češka

Treća jakosna skupina: Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael

Četvrta jakosna skupina: Mađarska, Rumunjska, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva, Gruzija

Peta jakosna skupina: Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldova, Gibraltar, Farski Otoci

Šesta jakosna skupina: Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino

Nova priznanja za Modrića i Dalića

Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) objavio je nekoliko izbora najboljih u 2018. godini.

U izboru IFFHS-a, koji obuhvaća nogometne stručnjake iz 90 zemalja sa svih kontinenata, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić proglašen je najboljim playmakerom svijeta. Prošle je godine na toj listi bio treći, a ove je s ukupno 272 boda nadmašio Lionela Messija (144), koji je slavio u tri posljednja izbora.

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, koji je na klupu nacionalne selekcije sjeo na samom kraju kvalifikacija te potom režirao najbolji rezultat u povijesti hrvatskog nogometa, osvojio je drugo mjesto u izboru najboljih reprezentativnih trenera godine. Prvo je pripalo izborniku svjetskih prvaka iz Francuske, Didieru Deschampsu (304 boda), dok je Dalić prikupio 198. Na trećoj je poziciji belgijski izbornik Roberto Martinez (84).

U izboru najboljih vratara godine, jednom od hrvatskih junaka sa Svjetskog prvenstva u Rusiji Danijelu Subašiću pripalo je deveto mjesto (23 boda). Titulu je ponio Thibaut Courtois (181), ispred Huga Llorisa (109) i Gianluigija Buffona (59).

IFFHS je birao i najboljeg klupskog trenera – to je priznanje završilo u rukama Zinedinea Zidanea – a na diobi 14. mjesta našao se bivši hrvatski reprezentativac Ivan Leko, strateg belgijskog Club Bruggea. Poziciju dijeli s Joseom Mourinhom, Joseom Cardozom i Quique Floresom, prenosi hns-cff.hr.

NOGOMET