Vatreni saznali suparnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo: Samo da svi budemo zdravi…

Dalić

Hrvatska, aktualni svjetski doprvak, saznala je u ponedjeljak svoje suparnike na kvalifikacijskom putu prema Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru.

Izabranici Zlatka Dalića snage će odmjeriti sa Slovačkom, Rusijom, Slovenijom, Ciprom i Maltom. Sa Slovačkom, vrijedi istaknuti, igrali su i u kvalifikacijskoj skupini za nadolazeće Europsko prvenstvo, dok su se s Rusijom sastali na prošlom Svjetskom prvenstvu – upravo u Rusiji.

Izravni plasman u Katar izborit će samo pobjednici deset kvalifikacijskih skupina, dok će drugoplasirane reprezentacije – zajedno s još dvije reprezentacije prema plasmanu u Ligi nacija – igrati doigravanje. Tih 12 momčadi bit će podijeljene u tri kvalifikacijska puta te u ožujku 2022. godine kroz utakmice na ispadanje (polufinale, finale) dati preostala tri europska putnika za svjetsku smotru.

Hrvatska nogometna reprezentacija kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru otvorit će gostovanjem u Sloveniji 24. ožujka 2021. godine (20.45 sati).

U ožujku će Hrvatska odigrati još dvije domaće utakmice, protiv Cipra (27. ožujka, 18) i Malte (30. ožujka, 20.45).

Vatreni će kvalifikacijski ciklus za nastup na svjetskoj smotri u Kataru nastaviti trima rujanskim utakmicama, protiv Rusije (1. rujna, 20.45) i Slovačke (4. rujna, 20.45) u gostima, odnosno protiv Slovenije (7. rujna, 20.45) na domaćem terenu. Izabranike Zlatka Dalića u listopadu iduće godine očekuju dvije utakmice, s Ciprom (8. listopada, 20.45) u gostima, a Slovačkom (11. listopada, 20.45) kod kuće.

U samoj završnici u studenome 2021. godine Hrvatska će gostovati na Malti (11. studenoga, 20.45), a u posljednjem kolu kvalifikacijskog ciklusa na domaćem terenu dočekati Rusiju (14. studenoga, 15).

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. studenoga do 18. prosinca 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).

“Kao što je uglavnom slučaj, ždrijeb je mogao biti i bolji i lošiji, ali Hrvatska je s razlogom bila među prvim nositeljima i ne trebamo bježati od uloge favorita. Naš cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo, a ovo je skupina u kojoj to možemo ostvariti. Jake utakmice iz protekle dvije godine dobro su nam došle kao priprema za ove susrete”, izjavio je izbornik Zlatko Dalić nakon ždrijeba.

“Iz druge i treće jakosne skupine dobili smo Slovačku i Rusiju, protivnike s kojima imamo relativno svježa iskustva, oni će biti naši najveći konkurenti za prvo mjesto. Međutim, ni ostale utakmice nisu jednostavne jer smo iz većine jakosnih skupina dobili ponajbolje reprezentacije. No, ponavljam, Hrvatska je favorit i tako ćemo se postaviti od početka”, dodao je izbornik svjetskih doprvaka.

Vatreni imaju nedavna iskustva sa Slovačkom i Rusijom:

“Slovačka se pokazala kao kvalitetna ekipa, zasluženo su se plasirali na EURO. Mi smo u Trnavi odigrali odličnu utakmicu, ali sjetimo se da su u Rijeci vodili i pokazali kvalitetu. Imaju iskustvo igranja s Hrvatskom i to će im dobro doći. Rusi su kvalitetni, pokazali su to i protiv nas na Svjetskom prvenstvu, nakon što su izbacili jednu Španjolsku. Slovenija se digla i napreduje pod vodstvom Matjaža Keka koji nas izvrsno poznaje, i sigurno će kao naši susjedi imati jedan poseban motiv pokazati svoju kvalitetu. Ne smijemo podcijeniti ni Cipar i Maltu jer su to reprezentacije koje iz ciklusa u ciklus pokazuju da su tvrd orah čak i najboljim reprezentacijama, a svakako ne lagani protivnici za nabijanje gol-razlike,” piše hns-cff.hr.

Hrvatsku, kao i ostale reprezentacije, čeka vrlo naporan ritam s tri kvalifikacijske utakmice u terminima u ožujku i rujnu:

“Navikli smo na takav raspored u protekla dva mjeseca, vidjeli smo da to nije lagano jer nema vremena za trening. Nemamo puno prava na pogreške, ali ulog je Svjetsko prvenstvo i tako moramo pristupiti od prve minute prve utakmice. Priželjkujem samo da svi budemo zdravi jer kada imamo sve igrače na raspolaganju, onda smo pravi i kvalitetni, i duboko vjerujem, najbolji u ovoj skupini.”

“Skupina je zahtjevna, s jakim protivnicima koje poštujemo. No, Hrvatska u Kataru želi braniti svoje svjetsko srebro, i učinit ćemo sve da to ostvarimo”, zaključio je Dalić.
Kvalifikacije za SP 2022., ždrijeb:

Skupina A: Portugal, Srbija, Republika Irska, Luksemburg, Azerbajdžan
Skupina B: Španjolska, Švedska, Grčka, Gruzija, Kosovo
Skupina C: Italija, Švicarska, Sjeverna Irska, Bugarska, Litva
Skupina D: Francuska, Ukrajina, Finska, Bosna i Hercegovina, Kazahstan
Skupina E: Belgija, Wales, Češka, Bjelorusija, Estonija
Skupina F: Danska, Austrija, Škotska, Izrael, Farski Otoci, Moldova
Skupina G: Nizozemska, Turska, Norveška, Crna Gora, Latvija, Gibraltar
Skupina H: Hrvatska, Slovačka, Rusija, Slovenija, Cipar, Malta
Skupina I: Engleska, Poljska, Mađarska, Albanija, Andorra, San Marino
Skupina J: Njemačka, Rumunjska, Island, Sjeverna Makedonija, Armenija, Lihtenštajn

NOGOMET