Vatreni stigli na okršaj s Dancima: Svi zajedno želimo vidjeti Hrvatsku na vrhu!

Rakitić

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je u Nižnji Novgorod gdje ju u nedjelju od 20 sati po našem vremenu čeka veliki okršaj osmine finala Svjetskog prvenstva protiv Danske.

“Danska je jako ozbiljna reprezentacija i nije slučajno 18 utakmica bez poraza. Kompaktni su, znaju što im je činiti i znaju kako zaustaviti suparnika. Nisu nervozni, malo toga dopuštaju unutar svog kaznenog prostora, a u napadu su brzi i neugodni. Moramo odgovoriti na njihovu fizičku snagu, a mislim da smo dokazali da smo dobri u prekidima i u obrani. Imamo hrabrosti u takvim situacijama. No, teško ih je čuvati, pogotovo Eriksena, koji je ponajbolji razigravač Europe i svijeta te mu moramo posvetiti posebnu pažnju. Zaslužili su osminu finala, ali mi ćemo se boriti da na tome i stanu,” najavio je dokapetan Ivan Rakitić.

“Naravno da je bolje što ranije postići pogodak, znamo koliko su iskusni i bit će nam jako teško. Moramo biti samopouzdani, znati u svakom trenutku što radimo i zato izbornik priprema sve detalje. Na nama je dobro se postaviti, preuzeti inicijativu i dobiti utakmicu. Ima nas 22 igrača koji želimo, koji možemo, a izbornik će odlučiti što je najbolje i pronaći pravo rješenje. Složni smo, maksimalno se podržavamo i to je najvažnije. Moramo znati da je ono što radimo dobro, da se dobri rezultati ne događaju slučajno, da se sve slaže, i to nas puni samopouzdanjem. Nitko nam ništa nije darovao,” piše hns-cff.hr.

Rakitić ima pred sobom veliki cilj: “Pritisak je uvijek prisutan, no od početka ovog okupljanja govorimo isto – ovo je Svjetsko prvenstvo i moramo uživati. Da ga možemo igrati svake godine, igrali bismo. Fantastično je koliko se ljudi okuplja diljem svijeta da nas prati, koliko osjećamo njihovo veselje, i taj pozitivan pritisak mora postojati. Želimo sve učiniti ponosnima, a ovo je velika, sjajna prilika. Zbog nje smo daleko od obitelji i prijatelja, i nadam se da ćemo se na kraju radovati!”

FIFA

“Ne znam je li ovo naše zadnje veliko natjecanje, ali u ovom trenutku želimo nastaviti igrati kao i do sada. Idemo pozitivnim putem, borimo se, bacamo se na glavu jedan za drugoga i to je naša snaga. Idemo korak po korak i vidjet ćemo kako će završiti. Uspijemo li na kraju podići trofej, možemo se svi i oprostiti od reprezentacije, nema uopće problema!”

Usporedbe s Vatrenima iz ’98 tek su sada krenule: “Oni su naši idoli, heroji, pa i više od toga, pokazali su nam kojim putem treba ići, ali sada ih moramo zaboraviti. To je prošlost, a mi želimo ispričati svoju priču i ispisati svoju povijest. Njihov uspjeh ne smije nam biti teret – ovo je Svjetsko prvenstvo, nešto najljepše za nogometaša, i želimo pokazati svijetu da smo kvalitetna reprezentacija i da živimo za svoj dres, kako bi se za 20 godina pričalo i o nama, a ne samo o generaciji ’98.”

Pohvalio je još jednom suradnjom s Lukom Modrićem: “Ako je Robert Prosinečki rekao da je Luka Modrić najbolji hrvatski nogometaš u povijesti, onda je sigurno u pravu. Nitko ne zna više o nogometu od Prosinečkog. I slažem se s njime, Luka je ne samo možda i najbolji hrvatski igrač svih vremena, nego je i jednako velika osoba. On je naš kapetan, vodi nas i mi ga pratimo. On mi je poput brata i vjerujem da osjeća povjerenje koje imamo u njega. Zadovoljstvo je igrati protiv njega u Španjolskoj i boriti se za klupske titule, a još je veći uživati igrati s njime u reprezentaciji i boriti se za našu državu. Nadam se da ćemo u tome uživati još neko vrijeme…”

Hrvatsku, nakon eventualne pobjede nad Danskom, čeka okršaj s pobjednikom dvoboja Španjolske i Rusije.

“Prođemo li Dansku, izgledat će kao da ne možemo jedni bez drugih na velikim natjecanjima. Za mene su Španjolci prvi favoriti, bez obzira na teške tri utakmice u skupini. Njihova sigurnost u igri iznad je svih ostalih. Izrazito ih poštujem, poznam igrače i djelatnike njihovog saveza, i želim im sve najbolje, ali dosta im je četvrtfinale. Neka se poslije njega malo odmore, s obzirom da mi je Hrvatska iznad svih. Volio bih igrati s njima, no prvo je na redu Danska.”

Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska!

Navijači su već dobro upoznali Nižnji Novgorod, tamo smo us kupini demolirali Argentince: “Hvala svima, fantastično je vidjeti kako navijači iz cijele Hrvatske, Europe i svijeta žive za nas i našu reprezentaciju. Mi to gledamo, pratimo, sve to dolazi do nas. Podržite nas u što većem broju i na stadionu, a mi ćemo dati sve od sebe – i više od toga. Sigurno neće nedostajati želje, snage, bacanja na sve strane, dat ćemo i koji dio tijela za reprezentaciju. Borit ćemo se za sve naše ljude, znajući koliko oni to žele – a nitko ne želi uspjeh više nego mi. Zajedno smo jači, oni su naš ne samo dvanaesti igrač, nego i petnaesti i trideseti. Svi zajedno želimo vidjeti Hrvatsku na vrhu!”

NOGOMET