[VIDEO] Hrvatska osigurala osminu finala i odlazak u Berlin: Treba se radovati svakoj pobjedi!

Simon FIBA

U utakmici trećeg kola skupine C na EuroBasketu 2022 hrvatska košarkaška reprezentacija je u Milanu ostvarila drugu pobjedu. Nakon uvjerljive pobjede protiv Velike Britanije izabranici Damira Mulaomerovića su znatno teže stigli do slavlja protiv žilave Estonije 73-70 (20-16,13-13, 20-19, 20-22) i približili se plasmanu u osminu finala. U izjednačenoj i dramatičnoj utakmici Hrvatska je veći dio utakmice imala prednost, a Estonici puhali za vratom. Na kraju su presudila tri od četiri pogođena slobodna bacanja u završnim sekundama susreta.

Matković je u trećoj četvrtini dva puta doveo Hrvatsku na +7 (41-34, 43-36), no Estonija nikako nije dopuštala da se utakmica prelomi. U kratkom vremenu su se približili na 43-41 potom i na 45-44. Smith je odgovorio tricom nakon koje naši reprezentativci propuštaju napad i utakmica se ponovno vraća u potpunu rezultatsku neizvjesnost (48-46). Simon tricom i Smith mirnom rukom s crte slobodnih bacanja donose Hrvatskoj +7 (53-46). Prava je šteta da tada nije ušla Hezonjina trica, pa su Estonci do ulaska u posljednju četvrtinu smanjili zaostatak na 53-48.

Zubac i Šarić podižu prednost na +9 (57-48), ali Drell i Vene tricama ponovo dovode estonsku reprezentaciju na koračić zaostatka (59-58), a do kraja je bilo velikih sedam minuta. I opet Hrvatska bježi na 63-58, potom nakon Šarićeve trice i na 66-61, ali opet se žilavi Estonci vraćaju na 66-65. U drami nad dramama Smith je s dva pogođena slobodna bacanja doveo Hrvatsku u prednost od tri poena (72-69). Vene i Šarić pogađaju po jedno slobodno bacanje (73-70), a Kullamae tricu s desetak metara a eventualni produžetak.

Najviše poena u hrvatskim redovima postigli su Karlo Matković (17), Dario Šarić (15 uz 12 skokova) i Jaleen Smith (13 uz sedam asistencija). Estonce su predvodili Vene sa 18 i Kotsar sa 17 poena.

Dvoboj s Italijom na rasporedu je u utorak od 21 sat.

“Očekivao sam napetu utakmicu jer se radi o ekipi koja je dosta nezgodna s vrlo dobrom šuterima s vanjskih pozicija i morali smo se adaptirati cijelo vrijeme. Raduje me što smo vodili cijelo vrijeme, osim na samom početku, no tada smo stabilizirali obranu i počeli ‘switchati’ te niske igrače, i tu nismo bili toliko loši. Bili smo, prije svega, loši u napadu. Nismo ih uspjeli kazniti kada smo trebali, no dečki su to na kraju izvukli i svaka im čast. Pobjeda je ovo koja nosi minimalno četvrto mjesto u skupini i prolaz dalje u Berlin i to je ono što je najvažnije. Mislim da se trebamo radovati svakoj pobjedi, pa tako i ovoj,” rekao je Mulaomerović.

 

(Foto: FIBA)

KOŠARKA