[VIDEO] Sjećanje na 13. svibnja 1990.

Spomenik BBB

Danas Dinamo i Hrvatska obilježavaju 29 godina od jednog od važnijih dana u klupskoj povijesti. Iako nije imao baš nikakve veze s nogometom i sportom, 13. svibnja je obljetnica nikad odigrane utakmice Dinamo – Crvena zvezda, trenutka kada je za mnoge najavljen početak hrvatske nezavisnosti i početka Domovinskog rata.

Datum 13. svibnja 1990. godine ostat će trajno zabilježen u Dinamovoj povijesti, ali i povijesti stvaranja hrvatske države. Nikad odigrana utakmica Dinama i Crvene zvezde u Maksimiru, uz velike nerede Delija i legendarni otpor sistemu kojeg je tadašnji kapetan Zvonimir Boban demonstrirao obranom Dinamovog navijača na terenu od tadašnjih snaga sigurnosti milicije ‘bivše države’, simbolično se prikazuje kao početak Domovinskog rata.

U znak sjećanja na povijesni datum 13.5.1990. stručni stožer i igrači predvođeni trenerom Nenadom Bjelicom i kapetanom Arijanom Ademijem položili su vijenac i zapalili svijeće na spomenik svim navijačima Dinama poginulim u Domovinskom ratu.

“29 godina je već prošlog od tog događaja. Odali smo počast svim navijačima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Svake godine se treba prisjećati toga. Ne samo ovog 13.5. nego više puta u godini. Treba se okrenuti budućnosti, ali treba iskoristiti prigodu i prisjetiti se ovih ljudi. Bili su naši navijači, velik broj njih, u tim trenucima kada su trebali biti na prvim linijama bojišnice – bili su. Na tome svi trebamo biti zahvalni jer možda danas ne bismo stajali tu gdje stojimo,” rekao je trener Nenad Bjelica, prenosi službena klupska stranica.

Neka im je vječna slava.

DRUŠTVENE MREŽE
Tagged with: ,