[VIDEO] Spektakularnom ceremonijom zaključene prve Europske igre, Mateša zadovoljan s 11 hrvatskih odličja

Baku, vatromet

Nakon 16 dana natjecanja spektakularnom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Bakuu pred 64 tisuće gledatelja završene I. Europske igre!

Hrvatsku zastavu na zatvaranju je nosio boksač Josip Bepo Filipi koji je u kategoriji do 91 kg osvojio broncu.

Bile su to sjajno organizirane EI na kojima je sudjelovalo šest tisuća sportaša iz 50 zemalja među kojima i 106 hrvatskih natjecatelja.

“Baku je visoko podigao ljestvicu. ‘Zemlja vatre’ je ujedinila sportsku Europu. Za napore koje ste učinili u svega 30 mjeseci u organizaciji ovog natjecanja zaslužili ste zlatnu medalju,” poručio je predsjednik Europskog olimpijskog odbora (EOC) Patrick Hickey.

I dok je na svečanosti otvaranja glavna zvijezda bila Lady Gaga, na zatvaranju su show priredili britanska zvijezda John Newman, poznati DJ Gareth Emery, te dobitnici Grammyja Clean Bandit.

Hrvatskih 11 medalja

Hrvatski sportaši su na EI osvojili ukupno 11 medalja – jedno zlato, četiri srebra i šest brončanih medalja. Najsjajniju medalju osvojila je karatistica Maša Martinović u kategoriji preko 68 kg. Srebrne medalje su osvojili Jelena Kovačević (karate, -55kg), Ana Zaninović (taekwondo, -57 kg), Petar Gorša (streljaštvo, trostav 50m) i Nikola Obrovac (plivanje, 50 m prsno), a bronce Ana Lenard (karate, -61 kg), Lucija Zaninović (taekwondo, -49kg), Iva Radoš (taekwondo, +67kg), Dominik Etlinger (hrvanje, 71kg), Vedran Golec (taekwondo, +80kg) i Josip Bepo Filipi (boks, -91 kg).

Najuspješniji su bili Rusi sa 79 zlata, 40 srebra i 45 brončanih odličja. Na drugom mjestu je Azerbajdžan sa 21 zlatom, 15 srebra i 20 bronci. Treće mjesto zauzeli su britanski sportaši sa 18 zlatnih, 10 srebrnih i 19 brončanih medalja.

Hrvatska je s jednim zlatom, četiri srebra i šest bronci zauzela 26. poziciju.

Mateša zadovoljan

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša iskazao je zadovoljstvo nastupom hrvatskih sportaša na I. Europskim igrama u Bakuu, ali i samim projektom u kojem je bio jedan od vodećih ljudi.

“Zadovoljan sam rezultatima naših sportaša posebice u karateu, taekwondou, boksu, streljaštvu i plivanju. Za mene su najugodnije iznenađenje naši mladi plivači. Osvojili su jednu medalju i ostvarili niz zapaženih rezultata. Dolazi jedna nova generacija plivača koja ostvaruje vrijedne rezultate što je ohrabrenje za OI u Tokiju,” kazao je Mateša.

Mateša se osvrnuo i na organizaciju EI koja je bila gotovo bez pogreške.

“Domaćin je dobio niz pohvala za organizaciju natjecanja, za smještaj i sportske objekte. Sportaši, treneri, dužnosnici i novinari svi su bili izuzetno zadovoljni što mi je drago jer već godinama vodim ovaj projekt,” naglasio je predsjednik HOO-a.

Naglasio je kako je televizijska gledanost EI bila izuzetna.

“TV prava su prodana u 145 zemalja, a natjecanja je pratilo oko 820 milijuna tv kućanstava što je fantastičan podatak. Bilo su to najgledanije igre nakon olimpijskih igara,” dodao je Mateša koji je na čelu radne skupine koja će izabrati domaćina EI 2019. nakon što je Nizozemska odustala od organizacije.

“S Nizozemskim olimpijskim odborom smo sve dogovorili, ali su zbog političkih odnosa u toj zemlji odustali od organizacije. I prije EI u Bakuu smo imali nekoliko kandidata s kojima smo započeli pregovore. To je sada prioritet.”

Mateša je otkrio kako će drugo izdanje Europskih igara ponuditi nekoliko novosti.

“Cijeli koncept se bazira na inovativnosti i fleksibilnosti. Bit će drugačije, možda se pojave i neki novi sportovi. Donijet će novi iskorak, ali će biti jednako dobre.”

Mateša nije želio posebno komentirati medijske napise o blokadi računa HOO-a, dodavši kako u priopćenju objavljenom na službenoj stranici HOO-a sve piše.

Nastupom hrvatskih sportaša u Bakuu bio je zadovoljan i šef Misije HOO-a Damir Šegota.

“Zadovoljan sam nastupom naših sportaša jer je sve proteklo u najboljem redu i nismo imali većih ozljeda. S obzirom da su prve igre teško je uspoređivati rezultate, no možemo biti zadovoljni jer smo osvojili 11 medalja, a imali smo i šest četvrtih mjesta čini mi se kao dobar uspjeh.”

Šegota, koji je šest puta bio šef Misije na olimpijskim igrama pohvalio je i organizaciju natjecanja.

“Organizacija je bila na istoj razini kao i na OI, u nekim segmentima možda i na većoj. Domaćin se zaista potrudio, sportaši su imali sjajne uvjete. Nitko zaista ne može imati nikakve prigovore. To se najbolje vidjelo na sastancima šefova Misija gdje gotovo da nije bilo pitanja vezanih uz probleme koji bi se mogli dogoditi,” zaključio je Šegota. (hina/hoo)

AKTUALNO OSTALI SPORTOVI

Ostavi komentar