WRC Svjetsko reli prvenstvo u Hrvatskoj!

Sebastien Ogier and Julien Ingrassia

Rally Croatia od 22. do 25. travnja ponudit će najboljim reli vozačima današnjice pregršt izazova, kroz čak 22 brzinska ispita i jednu novost koju WRC ne pamti…

Spektakl je zajamčen! Ako je suditi prema izazovnim ispitima koji su postavljeni pred najveće reli majstore, treća postaja ovogodišnjeg Svjetskog reli prvenstva sigurno neće razočarati.

Naime, Rally Croatia u svojem prvom povijesnom izdanju u sklopu WRC-a sastojat će se od 22 brzinska ispita, što je čak sedam više od Relija Monte Carlo kojim je u siječnju otvorena sezona. Zapravo, niti jedan reli u prošlogodišnjem kalendaru nije imao više brzinaca!

Sve kreće i završava u Zagrebu. Prvi ispit za WRC zvijezde bit će jurnjava Zagrebačkim Velesajmom 22. travnja, uz dijelove staze koji će prolaziti kroz paviljone i biti u zatvorenom prostoru, što Svjetsko reli prvenstvo ne pamti. Iako će se raditi o brzincu kraćem od dva kilometra, neće biti sasvim jednostavan i bit će zanimljivo vidjeti hoće li svojom inovativnošću iznenaditi elitu i stvoriti nekome probleme.

Dan kasnije kreću još veći izazovi. Brzinski ispiti odvijat će se uskim cestama kroz Samoborsko gorje na kojima i najmanja pogreška može značiti kraj nastupa i tražit će se maksimalna koncentracija te racionalna potrošnja guma. Na rasporedu je i dugi brzinac Kostanjevac – Petruš Vrh u dužini 23,67 km koji će se voziti dvaput, kao uostalom i svi drugi brzinci.

Osim na području Samobora, jurit će se i Karlovačkom županijom, gdje su na rasporedu nešto kraći, ali svejedno zahtjevni brzinci s Dugom Resom kao krajnjom destinacijom trećeg dana, nakon koje posljednjeg dana, u nedjelju 25. travnja vozače čekaju najveća uzbuđenja.

Slijedi jurnjava Medvednicom na relaciji Bliznec – Pila, što će biti i najduži brzinski ispit od čak 25,20 km i tražit će od WRC majstora da daju sve od sebe. Bit će to duži brzinac od ijednog ove godine u Monte Carlu koji je pojam zahtjevnosti u svijetu relija, što dovoljno govori.

A posebnu pažnju definitivno će privući posljednji 22. brzinski ispit s ciljem u Kumrovcu, na kojem ne samo što ćemo saznati pobjednika Rally Croatia, već će se dijeliti i dodatni bodovi petorici najboljih, što se posljednjih godina pokazalo izuzetno važnim pri odluci tko će na kraju biti prvak svijeta. Dakle, apsolutna kulminacija u Hrvatskom Zagorju!

Dodajmo tome da će predstavljanje vozača uoči relija biti održano ni manje ni više nego kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a pobjednik i njegov kopilot proslavit će pobjedu na Trgu svetog Marka, što će ionako zajamčen spektakl učiniti još većim.

Reli posade, sa svojim serviserima i inženjerima bit će smješteni na Zagrebačkom velesajmu iz kojeg će putovati u tri hrvatske županije: Zagrebačku, Karlovačku i Krapinsko-Zagorsku, gdje će se kroz tri dana međusobno bespoštedno utrkivati.

A tko je favorit za pobjedu? Nakon pobjede u Monte Carlu, Sebastien Ogier doći će s velikim samopouzdanjem u Hrvatsku koju će pokušati dodati svojem dugom popisu zemalja u kojima je već zabilježio pobjedu tijekom svoje duge karijere ovjenčane sa sedam svjetskih titula.

No, ne treba otpisati ni Evansa, Tänaka, Rovanperu, Sorda, Neuvillea i ostatak društva, dok će i hrvatski vozači predvođeni Viliamom Prodanom zasigurno zahvaljujući lokalnom poznavanju brzinskih ispita, voženih u prošlosti na INA Delta Rallyju i Rally Kumrovcu imati što za reći.

U svakom slučaju, jedva čekamo hrvatsku WRC poslasticu koju će s velikim uzbuđenjem pratiti više od 800 milijuna televizijskih gledatelja, a konačni rezultati dat će nam jasan odgovor tko će u nastavku Svjetskog reli prvenstva biti glavni favorit za osvajanje titule…

IZDVOJENO
Tagged with: ,