Zimski uvjeti nisu omeli vozače i brojne navijače na otvaranju rally sezone u Hrvatskoj!

Hideg i Kerek

Atraktivnim prologom u Tuheljskim toplicama pred nekoliko tisuća gledatelja počelo je 7. izdanje INA Rallyja Kumrovec, ujedno i nova sezona u Hrvatskoj. Nakon dvije vožnje prologa najuspješnija je bila hrvatska posada Krisztian Hideg i Istvan Kerek koji su Škodi Fabiji R5 slavili s ukupnim vremenom 5:17,4 minuta. Austrijanci Niki Meyer-Melnhoh i Thomas Zeiser u Ford Fiesti R5, zauzeli su drugo mjesto, za vodećima su kasnili 0:11,9, a treća je još jedna austrijska posada u sastavu Stefan Fritz i Bernhard Ettel koja je u Škodi Fabiji S2000 ostvarila vrijeme od 5:27,37.

Zimski uvjeti Zagorje su pretvorili u svojevrsni Monte Carlo, ali to nije omelo brojne gledatelje. Snježne utrke nisu rijetkost u kalendaru WRC-a, Svjetskog prvenstva u rallyju, tek su dvije na toj podlozi. Ona u Monte Carlu i ona u Švedskoj, a takav dojam imali smo i u Kumrovcu.

Na drugom prologu nisu startale tri posade, ali svi vozači imaju pravo nastupati u subotu  Nakon dva prologa rally u Kumrovcu, u organizaciji Auto kluba Delta Sport iz Zagreba, nastavlja se s nova četiri kružna brzinska ispita. Ceremonijalni start je na rasporedu u 9:01 sati, a brzinski ispiti kreću od 10:09 sati. Prva dva brzinca vozit će se na trasi Gornji Škrnik – Donji Škrnik – Kladnik – Kumrovec, a dugi su 11,679 kilometara, dok se druga dva brzinska ispita voze na relaciji Škrnik – Gornji Škrnik – Zagorska Sela u dužini 8,98 kilometara.

Ovogodišnje izdanje rallyja okupilo je 40 posada iz četiri zemlje (Hrvatska, Slovenija, Austrija i Mađarska) od kojih su 34 posade hrvatske. Posebnost kumrovečkih brzinaca leži u uskoj stazi s mnoštvom vezanih zavoja i prijevoja. Publika već godinama prepoznaje Rally Kumrovec kao događaj koji donosi atraktivne vožnje, a ove je godine na Rally došlo šest vozila R5 klasifikacije (toliko ih je bilo i prošle godine). Tih šest, milijun i pol kuna vrijednih, vozila i ove će godine tako voziti cestama Kumrovca, a ne viđa se to često u Hrvatskoj. Štoviše, ove će godine aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek po prvi put na Rallyju Kumrovec nastupiti u automobilu klase R5 (Škoda Fabia R5).

U dosadašnjih šest izdanja utrke najbolje se snašao mađarski vozač Janos Szilagyi koji je pobijedio tri puta. Prošle godine slavila je austrijska posada u sastavu Niki Mayer-Melnhof i Poldi Welsersheimb.

Kompletni itinerer rallyja u Kumrovcu čini nešto manje od 60 kilometara, od čega su gotovo 70% brzinski ispiti. Natjecanje je upisano u FIA i kalendar Hrvatskog auto i karting saveza, a boduje se kao Međunarodno FIA zonsko natjecanje, Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo HAKS Sjeverne lige. (Foto: Uroš Modlic)

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,