Zlatko Kumrić na ‘judaškom Wimbledonu’ u Parizu ostao na korak od bronce

Zlatko Kumric GS Pariz 2018

Na izuzetno jakom Grand Slam turniru, pred više od 14 tisuća gledatelja u pariškom Bercyju, nastupilo je i četvero hrvatskih judoka, a najbolji rezultat ostvario je Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Kumrić je još jednom potvrdio kako obožava svjetla velike pozornice, a to Grand Slam u Parizu svakako je. Popularno zvan i ‘judaški Wimbledon’, Pariz je pozornica na koju dođu najbolji u svijetu i stvar je prestiža ući u finalni blok.

Ako se zna da je Kumrić (do 100 kg) u posljednjih pet nastupa četiri puta stigao barem do četvrtfinala Pariza, nije teško zaključiti kako se 25-godišnji Splićanin dobro osjeća na tatamiju Bercyja. Wazari i ippon protiv Amerikanca Keevea bili su zagrijavanje u manje od dvije minute, a iskorištena prilika kroz ippon zahvatom protiv petog na svijetu, Portugalca Fonsece, pokazala je da se Zlatko osjeća dobro.

Protiv Remarenca (UAE) i Iddira (FRA) slavio je s dva prekrasna ippona, dok se iskazao i vrlo hrabrim nastupom protiv Južnokoreanca Choa, aktualnog prvaka svijeta, koji je iskoristio svoju priliku i s wazarijem otišao do polufinala, a Kumrić je zasluženo prošao do borbe za broncu.

Tamo je dočekao poraženog iz polufinala, Izraelca Paltchika, trećeg sa svjetske rang ljestvice. U borbi za broncu nastavio je u ritmu cijelog dana. Prve dvije minute je dominirao u gardu, natjerao Paltchika na dvije kazne i došao na rub medalje. Međutim, tada Izraelac pokazuje zašto je u svjetskom vrhu i obje situacije smanjenje nepažnje rješava u svoju korist wazarijima za slavlje.

Na pragu borbe za medalju bila je i Barbara Matić (do 70 kg), koja je do četvrtfinala stigla ipponima protiv Belgijke Taeymans i Južnokoreanke Kim te wazarijem protiv Brazilke Santane. U četvrtfinalu je naša judašica izgubila wazarijem od domaće predstavnice Pinot, a zatim ipponom u repasažu od iskusne Niang (MAR).

“Imam osjećaj da je mogla danas do medalje. Lijepo je radila sve do četvrtfinala, odnosno čak i do repasaža, ali tamo nije odradila taktički kako je bilo dogovoreno uoči borbe,” rekao je trener Vladimir Preradović, dok je Barbara dodala:

“Osjetila sam i u četvrtfinalu da mogu dobiti, ali danas nije išlo bolje. Vraćamo se treninzima i vjerujem da ću uskoro opet do medalje na Grand Prix turnirima.”

U prvim nastupima izgubili su Dominik Družeta (do 81 kg) i Ivana Maranić (preko 78 kg).

(Foto: IJF)

BORILAČKI SPORTOVI