Izbornik Šoštarić ipak vjeruje u bolje dane za hrvatski ženski rukomet: Igračice muči neizvjesnost, nije im lako…

Šoštarić, HRS

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odlično je otvorila kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a prije važnih utakmica s Francuskom, od kojih se prva trebala igrati u travnju u Osijeku, zadesila nas je svjetska pandemija koronavirusa i upitno je kad ćemo svi ponovno uživati u sportskim natjecanjima.

EHF se nada kako će se rukomet nastaviti u lipnju…

Izbornik Nenad Šoštarić aktivno provodi vrijeme u svom domu, čekajući povratak u dvorane.

Preko prijatelja i kolega trenera s područja bivše države umreženi smo, putem aplikacije ZOOM i triput tjedno imamo predavanja, okrugle stolove, rasprave. Dakle, ponedjeljkom, srijedom i petkom u 18 sati razgovaramo, razmjenjujemo mišljenja, dijelimo, ideje i sl… Tu su uključeni mnogi, od Dragana Adžića, Dragana Đukića, Indire Kastratović, Branka Tamšea, Zdenka Kordija, Olivere Kecman koja godinama živi u Danskoj, Danijela Anđelkovića koji radi u Francuskoj…

“U petak sam ja imao temu ‘Tendencije u modernom rukometu’. S druge strane preko različitih grupa, od Vibera do WhatsAppa, razmjenjujemo informacije, novosti oko liga, igračica, kalendara…”

“Naravno da sam u kontaktu i s našim igračicama. To je super, jer smo stalno u rukometu,” istaknuo je Šoštarić u razgovoru za službenu stranicu Hrvatskog rukometnog saveza.

Završetak kvalifikacija trebao bi se odigrati u turnirskom sistemu.

“Mislim da je to jako ambiciozan plan. I teško će ga biti realizirati. Daj Bože, da se prevarim, pa korona kriza završi u sljedećih mjesec dana. Najprije svaka ekipa će trebati barem 15 dana da digne formu na kakvu – takvu razinu. S druge strane igrati četiri utakmice u četiri dana, u terminu na početku lipnja je praktički nemoguće…”

“Ekipe moraju biti na 100 posto spremnosti. Tko može jamčiti da će se to dogoditi, ako kriza potraje još samo mjesec dana. A puno je izvjesnije da će ona potrajati još duže. Po meni, mnogo je realnije da se to dogodi u rujnu kada postoji EHF Team week, tada su ekipe već prošle ljetno pripremno razdoblje, počela su i mnoga prvenstva, nešto utakmica djevojke imaju u nogama. To bi se tada moglo odigrati.”

Podravka Vegeta i njegova Lokomotiva bore se za plasman u završnicu EHF i Challenge kupa.

“Inače, jako je zanimljiva ideja da se EHF Kup i Challenge Kup, gdje ove sezone imamo Podravku i Lokomotivu igra turnirskim sustavom. To sam i ranije predlagao. Doduše, sada će to biti teško realizirati u tjednu koji je EHF predložio (15. do 21. lipnja) jer će djevojke vikend prije imati četiri utakmice kvalifikacija za EURO, uz putovanja i sitne ozljede koje su neminovne,” poručio je strateg Lokosica.

Šoštarić s optimizmom gleda na budućnost naše ženske reprezentacije…

“Mi smo si jasno postavili cilj na početku kvalifikacija, a to je prolazak na Europsko prvenstvo. To je sada realnost, osobito nakon što smo pobijedili u prva dva susreta i snimili izravne protivnice. E sada, se tu pojavljuje dodatni problem. EURO je trebao biti nakon Olimpijskih igara kada mnoge ekipe idu u pomlađivanje, i s novim snagama. Sada je EURO prije Olimpijskih igara, i mnoge će reprezentacije to koristiti da provjere svoje udarne snage. Ali ja sam optimist. Naše cure odrastaju…”

“Do tada će se potpuno oporaviti Ćamila Mićijević, Ana Debelić i druge. Ostali smo doduše bez Marine Glavan koja je trudna i želimo joj svu sreću, ali budemo li u ostalom dijelu kompletni, trebali bi biti dobri i jaki za to Europsko prvenstvo. Cure jako napreduju. I siguran sam da dolaze bolji dani za hrvatski ženski rukomet.”

Trenutno je situacija poprilično izazovna za sve.

“Na mobitelu sam stalno s igračicama. U posljednji trenutak, valjda zadnjim letom u Hrvatsku su se vratile Ivana Kapitanović i Tea Pijević iz Francuske, u Poljskoj su ostale Valentina Blažević i Gabrijela Bešen, Dora Krsnik u Francuskoj, Ćamila Mićijević u Mađarskoj. Ali svi smo u kontaktu stalno. Treniraju po posebnim programima koje su dobile, i čekaju bolje dane. S ostalim igračicama reprezentacije, koje su u Hrvatskoj, uglavnom je sve u redu. Muči ih neizvjesnost, kao i sve nas, hoće li se i kada nastaviti sezona, mogu li klubovi isplatiti ono malo što im daju…”

“Nije im lako…”

“Neizvjesnost je posvemašnja. Mnogi kažu, vratimo se sebi i svojoj proizvodnji. Pa mi to u ženskom hrvatskom rukometu jedino i imamo. Pustimo Podravku sa strane. Naše rukometašice su nažalost naučene igrati za vrlo male ili nikakve novce. Sve su to poluamaterski ili čisto amaterski klubovi.”

Šoštarić nudi rješenje!

“Volio bih da nam se dogodi nešto što je napravila Švedska. Tamošnja Vlada je za sport i kulturu, u ovoj krizi, izdvojila 90 milijuna eura. I to je podijelila 50 – 50 posto. Uz dužno poštovanje kulturi, a vjerujte mi, ja vrlo često idem u kazalište, kino, čitam knjige, gledam serije, i općenito uživam u kulturnim predstavama, ali da je raspodjela ‘jedan prema devet’ za sport i kulturu u Hrvatskoj, to ipak nije pošteno. Mislim da bi to trebao biti putokaz i za Hrvatsku,” piše hrs.hr.

Ligaška natjecanja u Hrvatskoj prekinuta su do 15. travnja, no, sasvim je sigurno kako se uskoro neće nastaviti. HRS si je dao dodatnih 15 dana da donese neku konkretnu odluku.

“Kod nas je, što se rukometašica tiče nešto lakše donijeti odluku jer su djevojke odigrale dvije trećine lige. I manje – više zna se vrijednost ekipa, odnosno tko bi nas na jesen trebao predstavljati u Europi. Realnost, zapravo svi znamo. Kod rukometaša finalni dio još nije ni počeo. Nije lako donijeti odluku. Pred čelništvom je velika zadaća.”

(Foto: HRS)

RUKOMET