Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Pavao Jozić i Tomislav Špalj na Svjetskom prvenstvu u Sloveniji

Anđela Mužinić

Slovenija će od 15. do 21. listopada po prvi puta u povijesti biti domaćin Svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu te će se natjecanja održavati u čak dva grada – Laško i Celje. Hrvatsku će predstavljati pet hrvatskih stolnotenisačica i stolnotenisača s invaliditetom, Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Pavao Jozić i Tomislav Špalj.

Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu svoj početak datira 1990. godine u Nizozemskom gradu Assenu, a posljednje prvenstvo održalo se u kineskom Pekingu prije četiri godine.

U Sloveniji će se okupiti više 280 najboljih svjetskih stolnotenisača i stolnotenisačica iz 47 zemalja svijeta.

Naše srebrne paraolimpijke, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, koje svoje najbolje rezultate ostvaruju u paru, ovo Svjetsko prvenstvo igrat će pojedinačno.

“Imam veliku želju za medaljom i očekujem da ću dati sve od sebe da budem na razini. Cilj mi je odigrati najbolje što mogu i barem ući u polufinale. Još nemam medalju s pojedinačnog na Svjetskom prvenstvu i nadam se da ću to promijeniti u Sloveniji,” izjavila je Anđela Mužinić.

Pripremam se zaista žestoko. Imali smo 2 turnira u posljednjih mjesec dana i Kineskinje su zaista bile sjajne. Sada sam u fazi završnih priprema i jedva čekam da počne Svjetsko. Toliko sam uzbuđena jer cijelu godinu čekam na to i nikada do sada se nisam toliko pripremala. Nadam se da će meni i cijeloj reprezentaciji sve proći odlično,” poručila je Helena Dretar Karić.

Najmlađi hrvatski reprezentativac Pavao Jozić je istaknuo: “Nastup na Svjetskom prvenstvu u Celju je za mene velika nepoznanica zbog toga što sam promijenio kategoriju te prešao u sedmicu gdje je konkurencija brojnija i igrački daleko jača nego u šestici. S nekim igračima ću se susresti po prvi put, pa mislim da nije pametno unaprijed najavljivati medalju. Odradio sam pripreme prema zadanome planu i osjećam se dobro. Mislim da sam dovoljno jak igrač i da na turniru mogu daleko dogurati. Odradit ću meč po meč maksimalno profesionalno i onako kako to znam. Očekuje me težak i naporan turnir i u svakom trenutku ću morati izvlačiti maksimum iz svojih mogućnosti.”

Hrvatski izbornik Emil Gubica očekuje prije svega da naši reprezentativci odigraju u najboljem izdanju te da daju sve od sebe.

“Najviše šansi za medalju dajem Anđeli Mužinić, koja se visoko nalazi na svjetskoj rang listi, a tu je i mladi Pavao Jozić, bivši najbolji svjetski junior. Parastolnitenis je od prošlog Svjetskog prvenstva svakako napredovao, a nama preostaje da vjerujemo da i mi možemo ugodno iznenaditi,” zaključio je izbornik Gubica.

PARAOLIMPIJCI