Anzulović: Odnos prema reprezentaciji je ključan za vrhunski rezultat! Rađa: Od sada samo red, rad i disciplina!

Dražen Anzulović, HKS, Marin Sušić

Čelnik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković, predsjednik Stručkog savjeta HKS-a Dino Rađa i izbornik Dražen Anzulović pokušali su analizirati trenutno stanje hrvatske košarke i posljednja dva poraza reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska je izgubila u Osijeku od Litve i na gostovanju kod Poljske te je upitan plasman u Kinu iduće godine.

“Sigurno smo svi razočarani kako je ovo završilo, nismo to očekivali. Kao trener preuzimam svu odgovornost. Normalno kako bih nešto mijenjao u pripremi utakmica. Nakon svih analiza koje sam napravio sa svojim stožerom. Promašili smo u selekciji dvojice igrača, a drugačije bismo i napravili fizičku pripremu ekipe. Od odgovornosti izuzimam kondicijskog trenera Šimu Tomaševića koji je učinio sve što je u njegovoj moći. Taktički ne bih gotovo ništa mijenjao, mislim kako smo bili dobro pripremljeni i da su za stvari na parketu ključne bile ove prve dvije stvari koji sam naveo,” istaknuo je Anzulović i dodao: “Nema smisla da idem s imenima. Ovo je timski sport, homogenost cjeline je najbitnija.”

“Kroz treninge nisam uspio dobiti od igrača ono što sam tražio, vidjelo se to i u pripremnim utakmica protiv Slovenije. Nezadovoljan sam kako smo proveli pripremni period, ali nisam osjetio baš nikakav bojkot igrača. Takve stvari morate njih pitati.”

Anzulović je izuzetno razočaran stanjem u kojem su neki igrači došli na pripreme: “Bilo je evidentno da nismo mogli mijenjati ritam utakmice i da smo padali u završnicama. Kvaliteta igrača je prezentacija na parketu, tu nema dileme, učinak je jedno mjerilo. U ove dvije utakmice nismo bili pravi, ne govorim o generalnim kvalitetama nego o trenutno stanju igrača.”

“Napravit će se ‘prirodna’ selekcija, jer ne možemo računati na NBA i euroligaške igrače. Definitivno nećemo uzimati Amerikanca, a nema starih i mladih, nego samo onih koje žele odgovoriti našim zahtjevima.”

Očekuje se veliki zaokret: “Homogenosti i odgovornost utječu puno na stvari na terenu i na rezultat. Pokušat ćemo utjecati na to da postavimo pravila koja proizvode uspjeh. Odnos prema reprezentaciji je prioritetan za vrhunski rezultat. Pet godina sam radio kao pomoćni trener i svjestan sam problema s kojima smo se susretali i na koje trebamo utjecati.”

Red, rad i disciplina

Dino je najavio promjene: “Situacija je u Savezu je danas puno bolja nego što je bila kad smo došli. Imamo svoj plan i program i mislim da smo na dobrom putu. No, ono što se prvo vidi na kući je krov, a temelja malo tko gleda. Bili smo toga svjesni kad smo se prihvatili ovog posla. Jako veliki posao je ipak napravljen, kroz sve selekcije. Svi treneri koji su dobili određena zadatke su odradili super posao. Optimist sam što se tiče budućnosti hrvatske košarke.”

“Očekivao sam prije početka sezone kako će sve biti dobro posloženo i veliko iznenađenje je način kako je sve završilo. Nisam bio na pripremema, ali sam bio u kontaktu s izbornikom.”

“Od danas pa na dalje vrijedit će samo tri postulata: red, rad i disciplina. Neće više biti nikakvih ustupaka i tko je voljan raditi bit će ovdje, a tko nije – zahvalit ćemo mu se. Bez obzira na ime i prezime. Dosad smo se morali prilagođavati, neki igrači su u godinama i teško je mijenjati njihove navike. Procesi su to za koje treba vremena i ne može se ući u rat sa svima. Treba birati bitke kako bi se dobio rat. Bilo je kompromisa…”

“Ne znači da svi igrači imaju isti tretman, treba se prilagoditi svakom, ali određene granice se ne smiju prekoračiti, kao što je to bilo evidentno da su se prekoračile  ovog ljeta.”

Bez Svjetskog prvenstva u Kini nema niti Olimpijskih igara pa bi Hrvatska ponovno na velikoj sceni mogla biti tek na EuroBasketu 2021. godine: “Puno je lakše nešto implementirati na mlađim igračima. Nešto što moderna košarka traži. Treba nam puno rada, a možda nam se sad stvara prostor da u miru radimo. O tome sam već pričao i puno me ljudi dočekalo ‘na nož’.”

Stojko je optimist: “Svjesni smo težine situacije u kojoj se nalazimo. Bit će teško izboriti plasman, ali ima još četiri utakmice. Ovo i je i nije realnost hrvatske košarke. Mislim da smo na dobrom putu. Trebalo je puno volje i truda ispraviti neke stvari i dovest i ured. Nemamo nikakvih problema nastaviti borbu, ali svjesno smo kako rezultat A selekcije donosi sliku našeg rada. No, morati biti svjesni kako smo puno toga u Savezu dobrog napravili.”

(Foto: HKS, Marin Sušić)

KOŠARKA