Borna Špoljar osvojio prvu hrvatsku mačevalačku medalju na Europskim prvenstvima

Spoljar_1

Nakon dugog posta, Hrvatska konačno ima medalju na velikom natjecanju. Mediteranske igre, svjetski kup, europski kup – veliki sportaši zagrebačkog i hrvatskog sporta koji su obilježili hrvatsku mačevalačku povijest, ipak nisu imali čast popeti se na finalni podij i uzeti medalju s Europskog prvenstva.

U Italiji je napokon došao kraj i tom dugogodišnjem postu. Nakon sjajnog otvaranja grupnog dijela natjecanja prvog dana Europskog kadetskog i juniorskog prvenstva, s pet pobjeda u kolu i jednom izgubljenom borbom od Francuza Eliota Chagnona, Borna Špoljar ulazi u eliminacijski dio…

Kako bi ušao među najbolja 32, pobjeđuje glatko Španjolca Eloya Pimient Gomeza rezultatom 15-5. Sljedeća borba protiv Nijemca Laurenza Riegera bila je izrazito zahtjevna. Borna uspijeva kroz cijelu borbu zadržati prednost od nekoliko tuševa te se na samom kraju odvaja i pobjeđuje rezultatom 15-9.

Za ulaz u četvrtfinale, trebalo je pobijediti Rusa Egora Barannikova. Nakon dva preokreta, Barannikov se odmiče na visokih 13-10. I tu Borna ulazi u šestu brzinu i neviđenom preciznošću i odlučnošću daje u dvadeset sekundi pet čistih pogodaka.

U četvrtfinalu, pred domaćom publikom, trebalo je pobijediti Giuseppea Franzonija koji je u borbi prije izbacio Damiana Di Verolija – favorita talijanske reprezentacije. Špoljar i Franzoni su kroz cijeli susret bili na tuš razlike, da bi ponovno pred kraj borbe Borna u završnom trenutku kroz tri odlučne akcije preokrenuo susret i pobijedio 15-12.

U polufinalu je rezultatom 15-13 Špoljara napokon zaustavio Zakhar Kozlov iz Rusije u ponovno tijesnom i napetom susretu.

Treneri Borne Špoljara, prije svega Sanjin Kovačić kao matični trener iz Zagrebačke škole mačevanja te Darko Limov kao trener Zagrebačke selekcije u floretu, mogu s uzbuđenjem iščekivati i sljedeću uzbudljivu kategoriju u Foggi – ekipni dio natjecanja.

Hrvatska je do sada bila na 11. mjestu i sprema se za visoke rezultate u ponedjeljak.

U kategoriji kadeta uz Bornu Špoljara natjecali su se Janko Leskovac i Noa Nikolić.

Janko i Noa u prvom dijelu natjecanja ostvarili su po tri pobjede čime su se sva trojica kvalificirala u eliminacijski dio natjecanja i to ulaskom u 64.

3. Borna Špoljar (ZŠM) – bronca
46.Janko Leskovac (Mušketiri) – osvojeni bodovi za europsku rang listu
48. Noa Nikolić (ZŠM) – osvojeni bodovi za europsku rang listu

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,