Doris Pole i Ivan Šapina osvojili europske bronce!

Pole, Šapina

Posljednjeg dana europskog prvenstva Hrvatska taekwondo reprezentacija osvojila je još dva treća mjesta. Brončani sa svjetskog prvenstva iz Manchestera Doris Pole iz Dubrave i Ivan Šapina iz Marjana potvrdili su svoju kvalitetu i na smotri najboljih taekwondo sportaša starog kontinenta. Nove dvije bronce za hrvatski taekwondo s kojima je Hrvatska završila svoj nastup uz tri zlata i dvije bronce.

Izvrsna je bila Doris Pole iz Dubrave koja je prekidom u prvom kolu 30:9 protiv Grkinje Mouke jasno pokazala svoje afinitete posljednjeg dana prvenstva Europe. Ambicije za novom hrvatskom medaljom ostvarila je pobjedom u četvrtfinalu na dramatičan način na zlatni bod deset sekundi prije kraja extra runde pobijedivši Nizozemku Oogink. U polufinalu je Doris izgubila od Milice Mandić iz Srbije, olimpijske pobjednice iz Londona 2012.

Ivan Šapina iz Marjana krenuo je bez većih problema u turnir, na prekid je preskočio reprezentativca Kosova Bajru rezultatom 25:5. U četvrtfinalu je u borbi za medalju pobijedio reprezentativca Azerbajdžana Ghobadija 14:13 i osvojio petu medalju za Hrvatsku i ukupno četvrtu za splitski Marjan. Ujedno je to i jedina muška medalja za Hrvatsku na europskom prvenstvu. Rus Kirichenko bio je ipak bolji od Šapine u polufinalu rezultatom 14:10 čime je Šapina ostao na brončanoj medalji.

Iva Radoš iz zagrebačkog Osvita je u prvom kolu teške kategorije pobijedila Grkinju Christidou 11:6 i plasirala se u četvrtfinalni meč za još jedno odličje. U neizvjesnoj borbi koja je otišla na zlatni bod Iva je na kraju nesretno i nespretno ostala bez medalje deset sekundi prije kraja extra runde. Iako je u četvrtoj rundi imala prednost od dva napada i pola boda zbog opomene protivnice pred sami kraj borbe je primila udarac u glavu i ostala bez medalje te prvenstvo završila na petom mjestu.

U prvom kolu teške kategorije član splitskog Marjana Ivan Vrgoč slavio je prekidom protiv Grka Diamanditisa rezultatom 32:1. U osmini finala ga je čekao prvi nositelj, aktualni svjetski prvak i dvostruki europski prvak te osvajač još dvije svjetske medalje, Rus Vladislav Larin. Iako se u prvoj rundi dobro držao i gubio tek 1:0 u drugoj je Larin pokazao zbog čega je uvjerljivi broj 1 na svjetskim i olimpijskim rang listama te otišao na 12:0 nakon čega je trener Vrgoča predao borbu.

Hrvatska je tako u Sofiji ekipno osvojila spektakularno treće mjesto, dok su djevojke s tri zlata i jednom broncom druge u Europi po osvojenim medaljama. Senzacionalno!

BORILAČKI SPORTOVI