Lena Stojković prvakinja Europe!

Lena Stojković, Laura

Lena Stojković europska je prvakinja u taekwondou u kategoriji do 46 kilograma! Članica splitskog Marjana je u Bugarskoj Sofiji u prvom kolu prekidom pobijedila Finkinju Tammilu 22:2 da bi u četvrtfinalu napravila veliki rezultat pobjedom 18:8 protiv Turkinje Yildirim, aktualne europske prvakinje, osvajačice nevjerojatnih sedam svjetskih i europskih odličja u seniorskoj konkurenciji i putnice u Tokio u kategoriji do 49 kilograma.

Yildirim je trostruka prvakinja Europe, brončana na dva svjetska prvenstva u Gyeongyu 2011. i Manchesteru 2019. te vlasnica još dvije europske bronce iz Manchestera i Montreuxa.

Polufinale je Splićanka odradila rutinski i s ogromnih 20 razlike slavila protiv Izraelke Bayech rezultatom 28:8 da bi u finalu bila bolja od Ruskinje Medvedeve 18:10 nakon još jedne fenomenalno odrađene borbe. Ukupna bodovna razlika od 86:28 dovoljno govori o superiornosti mlade Splićanke.

Lena Stojković

Vrijedi napomenuti da je ovom medaljom Lena kompletirala kolekciju medalja u sve tri uzrasne kategorije jer je još kao kadetkinja osvojila broncu na europskom prvenstvu dok je u juniorskom stažu upisala broncu na olimpijskim igrama mladih kao i svjetsku broncu. Lena se taekwondoom počela baviti još u vrtićkim danima kada je stigla kod trenera Veljka Laure na splitske Blatine i zajedno s njim stigla do četvrtog velikog odličja u karijeri s tek 19 godina.

Ukupno je to nevjerojatna 72. medalja taekwondo kluba Marjan, 29. seniorska, a pored Ane i Lucije Zaninović te Tonija Kanaeta i Lovre Brečića peta koja se okitila naslovom europske seniorske prvakinje.

Prvog dana europskog prvenstva od Hrvata je nastupila još Kristina Tomić, evidentna olimpijska kandidatkinja koja je u kategoriji do 49 kilograma u prvom kolu izgubila od Rumunjke Musteate 29:21. Treba napomenuti da Tomić ima dijabetes i da svakako nije lako skidati pet kilograma tri mjeseca prije olimpijskih igara na koje članica Osvita sigurno ima maksimalni fokus i formu tempira za nastup na olimpijskim igrama. Europsko prvenstvo za nju je bila ipak samo kontrolna stanica i provjera stanja za ono što slijedi u srpnju.

U muškoj konkurenciji prvog dana nastupila su dva predstavnika Jastreba u dvije najniže težinske kategorije. Luka Turkalj je u kategoriji do 54 kilograma u neizvjesnoj borbi na koncu izgubio rezultatom 30:32 od Pashcovskya iz Izraela u svom premijernom nastupu na europskoj smotri dok je Marka Lipovca u prvom kolu svladao Britanac Yarrow prekidom 39:5.

Drugog dana na tatami izlaze Lea Špehar (Osvit, -53 kg), Nikita Glasnović (Marjan, -57 kg), Lovre Brečić (Marjan, -63 kg) i Deni Andrun Razić (Osvit, -68 kg).

BORILAČKI SPORTOVI