Hajduk proslavio 107. rođendan!

Hajduk, 107

Obilježavanje 107. rođendana Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk započelo je u 9 sati misom u crkvi Svetog Ante na Poljudu za sve preminule nogometaše, djelatnike, članove i navijače Kluba. Nazočni su bili članovi Uprave i Nadzornog odbora, stručni stožer prve i druge momčadi, treneri i polaznici Akademije te ostali djelatnici Kluba.

Nakon toga izaslanstvo Hajduka na čelu s predsjednikom Uprave Ivanom Kosom položilo je vijence na spomen ploču na sjevernoj tribini poljudskog stadiona, za sve navijače i članove Hajduka poginule u Domovinskom ratu.

U delegaciji Hajduka su uz predsjednika Kosa bili predsjednik Skupštine HNK Hajduk Vinko Radovani, članovi Nadzornog odbora Nikica Krnić, Denis Kosor i Marko Erceg, klupski kroničar Jurica Gizdić te veterani Hajduka Stanko Mrduljaš i Siniša Fulgosi.

Komemorativni dio obilježavanja rođendana HNK Hajduk završen je polaganjem vijenaca na Hajdukovu grobnicu u znak sjećanja na sve nogometaše, trenere i dužnosnike koji počivaju na splitskom groblju Lovrinac.

U prepunoj kino-dvorani na Poljudu, točno na 107. Hajdukov rođendan predstavljena je knjiga ‘HNK Hajduk Split’, svojevrsna mini-monografija klupskog kroničara Jurice Gizdića u kojoj je na 60 stranica sažeta kompletna povijest najvećeg hrvatskog nogometnog kluba. Opisana su sva slavlja i veselja, autor nas je podsjetio na brojne detalje iz duge povijesti kojih je bilo mnogo od osnutka do današnjih dana te na sva imena koja su sudjelovala u izgradnji simbola Splita, Dalmacije i Hrvatske.

Prezentacija je okupila brojnu Hajdukovu obitelj, nogometaše, trenere i djelatnike svih generacija koji su na 107. obljetnicu došli pozdraviti predstavljanje 72. knjige o Hajduku, a 18. koju je o najdražem Klubu, napisao Jurica Gizdić.

“Moja 18. knjiga o Hajduku je pred vama, nazvali smo je mini monografija, djelo koje sadrži ono najvažnije što se događalo u povijesti našeg kluba. Mogu reći da mi je bila gotovo najteža, jer nakon prethodnih nekoliko tisuća stranica, nije bilo lako sažeti sve na samo 60. Mislim da smo uspjeli, ali vi ćete biti najbolji suci i kritičari. Podijelili smo je na poglavlja: osnutak, trofeji, Europa, Stari plac, Poljud, Torcida, Akademija, zanimljivosti, europski trofeji Hajdukovih nogometaša itd. Htjeli smo današnjim danom sjetiti se prvih Hajdukovih osvajača Olimpijskih medalja. Želim se zahvaliti svima koji su mi pomogli prigodom rada na ovoj knjizi. Od predsjednika Kosa i Nadzornog odbora koji su mi ukazali povjerenje, mojim suradnicima iz Kluba, glavnom uredniku Anti Biliću, izvršnom uredniku Duji Biuku, grafičkom uredniku Bojanu Šatari, lektorici Editi Rimac, Miji Grabovcu i svim suradnicima, a najviše veteranima Kluba koji su mi uvijek na usluzi gotovo na dnevnoj bazi,” prenosi službena stranica Hajduka.

“Povijest HNK Hajduk zapisana je u više desetaka knjiga. Posjedujemo klupsku biblioteku kakvu ima malo koji klub u Europi, a knjigom što je pred vama željeli smo na najkraći način prvenstveno gostu i posjetitelju našeg Kluba predstaviti HNK Hajduk. Hajduk je velika i duga priča. Iza njega je 107 godina, naravno prvih jer ne zaboravimo da Hajduk živi vječno i nije lako na 60-ak stranica ispričati sve bure i oluje kroz koje je ovaj naš VELIKI klub prošao. Cjelokupna klupska povijest objavljena je u reprezentativnoj klupskoj enciklopediji, koja je izašla 2011. godine, a ova knjiga je njen rezime. Čast je biti na čelu takvog Kluba, kao što čast mora biti svakome tko je igrač ili djelatnik ovog Kluba, a poseban je ponos navijati za Hajduk. Bilo je u povijesti, bit će i u budućnosti. Kao predsjednik Kluba zahvaljujem svima koji su u takvu bogatu i slavnu povijest ugradili svoj kamenčić,” s ponosom je na predstavljanju rekao predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos.

Ova monografije posvećena je 70. obljetnice osvajanja olimpijskog srebra u Londonu 1948. godine koju su osvojili tri Hajdukove legende – Frane Matošić, Božo Broketa i Bernard Bajdo Vukas. Ujedno je riječ o prvim splitskim olimpijskim medaljama.

Po završetku službenog predstavljanja knjige predsjednik Kos uručio je prva tri simbolična primjerka obiteljima trojice bivših nogometaša Hajduka koji su na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu osvojila srebrnu medalju – Katji Spain kćeri Frane Matošića, Stjepanki Vukas, supruzi Bernarda Vukasa, te Mariju Luji, tajniku Društva prijatelja Hajduka Dubrovnik koji je preuzeo knjigu u ime obitelji Bože Brokete.

DRUŠTVENE MREŽE
Tagged with: