HNS osudio huliganizam u Rijeci i podržao intervenciju MUP-a, Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu donio prve odluke

Rijeka - Hajduk, bakljada

Rijeka - Hajduk, bakljadaPovodom nemilih događaja na utakmici 11. kola MAXtv Prve lige između Rijeke i Hajduka krovna nacionalna nogometna organizacija priopćenjem se obratila javnosti:

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje zbivanja na utakmici MAXtv Prve lige između Rijeke i Hajduka koja su jasan primjer neprihvatljivog ponašanja na nogometnim stadionima protiv kojeg se treba nastaviti boriti snažnim mjerama.

HNS podržava aktivnosti institucija države koje su usmjerene rješavanju tog problema, kao što je , primjerice, intervencija Ministarstva unutarnjih poslova u Rijeci spriječila veće incidente.

Hrvatski nogometni savez i Udruga prvoligaša odazvat će se, dakako, na sastanke Nacionalnog tijela za sprječavanje nereda na stadionima kao i svih drugih tijela te aktivno sudjelovati u radu istih.

Zbivanja u Rijeci nastavak su niza huliganskih ispada kakvi čine veliku štetu hrvatskom sportu i moraju biti motiv organizatorima, uključujući HNS, policiji i nadležnim tijelima za poklanjanje još više pozornosti i pažnje sprječavanju nereda prije, za vrijeme i nakon nogometnih utakmica. Pozivamo na nedvojben zaključak kako pirotehnici nije mjesto na stadionima, kao i svakom drugom ponašanju koje dovodi u opasnost druge gledatelje.

Hrvatski nogometni savez u potpunosti se slaže sa stavom Vlade Republike Hrvatske kako je sadašnja situacija neodrživa te će svojim djelovanjem i propisima dati maksimalnu potporu institucijama u rješavanju problema nereda na nogometnim stadionima.

 

Prve odluke Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu

Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu, kojeg je imenovala Vlada donio je nekoliko odluka koje će se odmah početi primjenjivati i one će, po mišljenju članova Odbora, u znatnoj mjeri doprinijeti većoj sigurnosti na hrvatskim nogometnim stadionima. 

Na svakom stadionu na kojem će se igrati utakmica visokog rizika bit će uspostavljen ured prekršajnog suca koji će na licu mjesta izricati kazne navijačima kojima će biti izrečene zabrane ulaska na stadione, a nulta tolerancija primjenjivat će se u slučaju uporabe pirotehničkih sredstava. “Za organizaciju utakmice odgovorni su domaćini, ali kako će se distribucija ulaznica obavljati isključivo preko klubova, oni će biti odgovorni za njihovo ponašanje na gostovanjima,” kazao je pomoćnik ministra za sport i predsjednik Nacionalnog odbora Petar Skansi, prenosi HRT.

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec kazao je kako je lani policija prijavila 2000 izgrednika na nogometnim stadionima od kojih je samo 180 izrečena kazna. “Na utakmici Rijeka – Hajduk MUP je u suradnji s DORH-om podigao kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog bacanja baklji i kamenja, te ozljeđivanja policajca i navijača,” kazao je Borovec.

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović kazao je da je zbog nasilnog ponašanja navijača na i izvan stadiona ugrožena i sigurnost “običnih” građana. “Moramo posebnu pozornost posvetiti licenciranju stadiona na kojima se mogu igrati utakmice, ali na žalost unaprijed znamo da većina naših stadiona ne zadovoljava ni minimum sigurnosnih kriterija, a samo na jednom su postavljeni brojači na ulazima i video kontrole,” rekao je Vrbanović, Najavio da će se u suradnji sa MUP-om posebna pozornost posvetiti edukaciji zaštitarskih službi u sprječavanju unošenja pirotehničkih sredstava na stadione.

AKTUALNO NOGOMET
Tagged with: , ,

Ostavi komentar