HPO proslavio 55. rođendan: Sportski pokret osoba s invaliditetom je doživio pravu ekspanziju

Parabox

Hrvatski paraolimpijski odbor proslavio je 55. rođendan koji je obilježen prigodnim događanjem ispred splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

U Zagrebu je 8. rujna 1964. godine osnovan “Savez za sport i rekreaciju invalida Hrvatske, da bi 10. rujna 1991. godine, Savez bio jedan od utemeljitelja Hrvatskog olimpijskog odbora. Odlukom Skupštine 6. svibnja 1993. godine Savez je promijenio ime u Hrvatski športski savez invalida. Od 28. listopada 2006. nastavlja djelovati kao Hrvatski paraolimpijski odbor i kao druga vertikala hrvatskog sporta.

U proteklom vremenu 22 sportaša osvojili su 45 medalja na paraolimpijskim igrama . To je brojka s kojom se HPO s pravom ponosi. Ovaj uspjeh je time veći što su hrvatski sportaši osvajali medalje i na ljetnim i na zimskim Paraolimpijskim igrama.

“Sportski pokret osoba s invaliditetom je pogotovo u posljednjih 20 godine u svijetu doživio pravu ekspanziju. Ponosno mogu reći da naš savez uspješno drži korak sa svim zbivanjima u svijetu, kako na visokom nivou organizacije, tako i u povećanju masovnosti, uključivanju mladih, a kao vrh piramide tu su i odlični sportski rezultati,“ naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić i dodao: “Prepoznavanje sportskog pokreta osoba s invaliditetom u svim slojevima društva nasušna je potreba, a iskazivanje svih pozitivnih strana sporta po društvo, iskazivanje je civilizacijskih dosega, stvaranje cjelokupne slike koju prenosimo u sve dijelove Lijepe Naše i u svijet zapravo naš je trajni zadatak“, zaključio je predsjednik Kovačić.

HPO je danas najviša nevladina nacionalna sportska udruga sportaša s invaliditetom, koja se ustrojava prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta te potrebama sporta osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. U njemu su udruženi 14 nacionalnih, 11 županijskih i devet gradskih sportskih saveza osoba s invaliditetom s više od 165 sportskih klubova osoba s invaliditetom.

Posljednjih godina djelovanje HPO-a karakteriziraju intenzivan razvoj i napredak, koji se prvenstveno očituju u povećanju broja članova, postizanju odličnih
međunarodnih rezultata, organizaciji brojnih međunarodnih natjecanja, razvoju novih sportova i kvalitetnoj suradnji s međunarodnim i svjetskim udruženjima za sport osoba s invaliditetom.

Hrvatske paraolimpijce od 25. do 06. rujna 2020. očekuje nastup na 16. ljetnim Paraolimpijskim igrama u japanskom Tokiju, gdje se očekuje nastup njih 20-tak u osam sportova.

Na Trgu Gaje Bulata Splićani su se mogli okušati u parastolnom tenisu, parataekwondou i košarci u kolicima. Bio je tu i dječji kreativni kutak kao i prigodan kviz posvećen uspjesima hrvatskih paraolimpijaca.

PARAOLIMPIJCI