Hrvatice prvakinje Europe, Anđelo Kvesić zlatni, Enes Garibović srebrni, Jelena Pehar brončana: Našoj sreći nema kraja!

Karate

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak predvođeni izbornikom Goranom Romićem u završnici pretposljednjeg dana EP-a u karateu u Gaziantepu osvojili su zlatno odličje i naslov europskih prvakinja!

Nakon što su do finala svladale Azerbajdžan 2-1, Švedsku 2-0 i Španjolsku 2-1, u finalnom dvoboju naše su djevojke svladale i Slovačku 2-1.

Bio je to dramatičan dvoboj kojeg je opet nadmoćno obavila Lea Vukoja. Iako je bilo najzahtjevnije do sada, Lea je opet udarcem nogom u glavu, što vrijedi tri boda, preokrenula rezultat. Dogodilo se to samo devet sekundi prije kraja prve finalne borbe.

Mia Greta Zorko u dvoboju s aktualnom europskom prvakinjom izvukla je poraz 0-2. To je značilo da je uoči posljednje borbe rezultat bio 1-1 i u bodovima 5-5.

Sadea Bećirović imala je prednost “senshua” od rezultata 2-1, jer je svaka karatistica prvi bod izborila u istom trenutku. Sadea je na kraju sačuvala rezultat 3-3, koji je zbog pravila prvog osvojenog boda značio i zlatno odličje oko vrata naših ponosnih djevojaka.

“Našoj sportskoj sreći nema kraja”, sažetak je gotovo jedinstvenih izjava novih europskih prvakinja.

Kvesić

Anđelo Kvesić europski je prvak u karateu u kategoriji teškoj kategoriji. Na 57. EP u turskom gradu Gaziantepu Kvesić je u finalnom dvoboju pobijedio Belgijanca Lucu Costu 13-7.

Bio je to dvoboj za sportsku karate povijest, u kojem je Anđelo sjajno krenuo, relativno brzo stigao do značajne prednosti 4-1. Tad je uslijedio mali pad, koji je belgijski natjecatelj iskoristio, te nešto više od minute prije kraja brzinski preokrenuo rezultat i poveo 7-4. U završnih nešto više od 40 sekundi serijom 9-0 Kvesić je na kraju slavio s velikom bodovnom razlikom. .

“Konačno sam i rezultatom tu gdje već, duboko sam vjerovao, odavno pripadam. Hvala Bogu, napokon sam uzeo zlato”, ponosno je istaknuo novi europski prvak u kategoriji +84 kg.

U finalu kategorije -84 kg Enes Garibović izgubio je od Mađara Daniela Gyorgya s 3-2. Gyorgy je vodio 2-0, ali Enes je u drugoj polovici borbe stigao do izjednačenja. Gyorgy je iskoristio rizik našeg finaliste i uputio završni udarac za minimalnu pobjedu.  Enes je pokušao još dva puta u završnih sedam sekundi, ali suci nisu procijenili da je to bilo vrijedno bodova. pa se Garibović utješio srebrom.

“Šteta, sad sam tužan, ali ubrzo ću postati svjestan vrijednosti rezultata. Jako sam zadovoljan ovim tjednom u Gaziantepu”, naglasio je osvajač srebra u kategoriji -84 kg.

Taktički sjajnu borbu imala je Jelena Pehar (-50 kg), koja joj je omogućila broncu. Protiv Lejle Ahemtović iz BiH bilo je 0-0, ali sudačkim preglasavanjem 4-1 za našu predstavnicu.

“Meč nije bio atraktivan, ali nekada se i tako pobjeđuje”, rekla je vidno zadovoljna Jelena Pehar.

Lucija Lesjak (+68 kg) borila se proteklih dana sa želučanom virozom, završila i na infuziji. Bez obzira što je povela 1-0, na Luciji je to ostavilo evidentan trag, a Grkinja Kyriaki Kydonaki je u susretu za medalju slavila s 3-1.

“Nisam imala energije, Grkinja je danas bila bolja”, zaključila je osvajačica bronce s prošlog SP-a.

Do 67 kg  Boran Berak je poveo 2-1, ali na kraju izgubio od Stevena Da Coste 6-2.

“Francuz je olimpijski pobjednik i svjetski prvak. Nadam se da će idući put biti sretnije…”, zaključio je Berak koji je drugu godinu uzastopce izgubio meč za brončano odličje.

Do zlata je u parakarateu stigla Danijela Topić u natjecanju sportaša s intelektualnim poteškoćama. Za izvedbu svoje kate dobila je ocjenu 37.1, što joj je omogućilo najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Završnog dana EP-a u karateu u Gaziantepu hrvatska muška selekcija u katama (Nikola Solomun, Luka Koščević, Moreno Emanuelle-Pinter) izgubila je susret za ekipnu broncu od selekcije Azerbajdžana.

Aliyev, Baljanli i Guliyev osvojili su 25.38, nepuna dva boda više od naše reprezentacije – 23.46.

Hrvatska se vrsta potpuno neočekivano našla u dvoboju za medalju, jer su se u ovom sastavu pripremali tek nešto više od dva mjeseca.

Izjave sve trojice naših predstavnika idu pod isti predznak – “…tako je malo nedostajalo… nadamo se da ćemo se opet naći u ovakvoj situaciji”.

Hrvatska je na EP u Turskoj osvojila dvije zlatne medalje (ženska vrsta u borbama  Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak, te Anđelo Kvesić u kategoriji +84 kg, jedno srebro – Enes Garibović u kategoriji -84 kg i jednu broncu – Jelena Pehar u kategoriji -50 kg).

U konkurenciji 22 zemlje koje su osvajale odličja Hrvatska je na kraju na izvrsnom drugom mjestu odmah iza najbolje – reprezentacije Turske. Hrvatska je uz domaćina jedina s više od jednog zlata na EP u Gaziantepu.

Prema broju odličja naši su šesti, a najbolja je opet Turska s devet  – 7+1+1, ispred Francuske s osam i Italije sa sedam medalja.

Danijela Topić osvojila je još jedno zlato, i to u natjecanju karatista s intelektualnim poteškoćama, pa je na taj način Hrvatska prvi put u povijesti osvojila najsjajnije odličje na EP-ima u parakarateu.

Sudjelovalo je 505 natjecatelja iz 45 zemalja.

BORILAČKI SPORTOVI