Hrvatsku zastavu na zatvaranju Zimskih olimpijskih igara nosi Tena Hadžić

Tena Hadžić

Hrvatski olimpijac u skijaškom trčanju Marko Skender (20) završio je debitantski nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu ostvarenim 57. mjestom u ski-maratonu (mass start) koji je, zbog velike hladnoće (-16 stupnjeva) i ledenog vjetra, skraćen s uobičajenih 50 kilometara na “žensku inačicu” iste discipline – 30 km, točnije na 28,4 km.

Zlatnu medalju osvojio je Rus Aleksandar Bolšunov (25) koji je u kineskom Nacionalnom centru skijaškog trčanja Zhangjiakouu treći put završio na pobjedničkom postolju (za ukupno petu medalju u Pekingu). Trijumfirao je s vremenom od 1:11:32.7 sati, odnosno 5.5 sekundi ispred drugoplasiranog sunarodnjaka Ivana Jakimuškina i točno 7 sekundi ispred trećeplasiranog Norvežanina Simena Hegstada Kruegera. Marko Skender je velikom upornošću uspio završiti utrku i u ciljnu ravninu ući sa 19:01.8 minuta zaostatka za olimpijskim pobjednikom Bolšunovim. Slabiji od Skendera u ovoj utrci bili su Brazilac Manex Silva i Grk Apostolos Angelis. Ovo je ujedno i najbolji Skenderov plasman na Igrama u Pekingu – u sprintu je bio 69., dok je u utrci na 15 km zauzeo 85. mjesto.

– Bilo je izuzetno teško, ali prihvatio sam izazov da završim jednu od najtežih utrka na Olimpijskim igrama. Zacrtao sam si još na početku da moram ovo završiti kako god, pa makar i umro. Rezultat je bio solidan, zadovoljan sam što sam po ovakvim uvjetima završio utrku. Bilo je previše riskantno zbog zdravlja natjecatelja pa je smanjena duljina. Puhalo je užasno, na trenutke smo doslovno stali na stazi i kretali se po naslagama snijega. Kad sam se ohladio u cilju, prsti su mi bili toliko smrznuti da se uopće nisam mogao pomaknuti – kazao je Skender nakon utrke.

Posljednjeg dana Zimskih olimpijskih igara u Pekingu od hrvatskih predstavnika/predstavnica nastupit će samo Vedrana Malec u ski-maratonu (slobodnim načinom) na 30 kilometara. Zbog prognostičke najave jakog vjetra, start utrke je pomaknut sa 7.30 na 4.00 (po hrvatskom vremenu).

Nedjelja (20. veljače) ujedno je i dan svečanog zatvaranja Igara (13 sati po hrvatskom vremenu) na Nacionalnom stadionu u Pekingu, poznatijem pod nazivom Ptičje gnijezdo. Iz Misije HOO-a u Pekingu priopćeno je da će hrvatsku trobojnicu na svečanosti zatvaranja Igara nositi skijaška trkačica Tena Hadžić, koja će tako zaokružiti priču o našim olimpijskim debitantima kao stjegonoš(ic)ama na ZOI-ju u Pekingu.

ZIMSKI SPORTOVI