HTS: “Neugodno smo iznenađeni što Čilić nije osvojio nagradu; HOO: “Olimpijska medalja ima apsolutnu prednost!”

Cilic, US Open Foto Mike Lawrence

Cilic, US Open Foto Mike LawrenceHrvatski teniski savez oglasio se priopćenjem, nezadovoljan što u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora za sportaša godine nije bilo Marina Čilića, aktualnog pobjednika Grand Slam turnira u New Yorku US Opena:

“Hrvatski teniski savez je neugodno iznenađen rezultatom izbora Hrvatskog olimpijskog odbora za najboljeg sportaša u 2014. godini, odnosno činjenicom da je naš Marin Čilić ostao bez trofeja za sezonu tijekom koje je ostvario vrhunske rezultate. Kruna među njima bio je trijumf na US Openu, što je globalno jedno od najvećih dostignuća uopće u svijetu sporta.

Naše razočaranje ni na koji način ne umanjuje naš respekt prema uspjesima Ivice Kostelića u 2014. godini, posebice osvajanje srebrne medalje na ZOI u Sočiju, kao ni ukupnu sportsku karijeru, na čemu mu od srca čestitamo.

Ipak, pobjeda Marina Čilića na US Openu bio je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta ne samo ove godine, nego uopće. No, iznenađujuće, nije bila dovoljna za osvajanje ove nagrade. Marin je jedan od rijetkih tenisača tijekom posljednjih deset godina izvan trojca Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković koji je osvojio naslov na Grand Slam turniru.

Njegov veličanstveni trijumf u New Yorku bio je iznimno cijenjen kako u Hrvatskoj, tako i globalno. Gotovo da nije bilo medija koji nije objavio priču o Marinovom uspjehu i na taj način promovirao Hrvatsku kao zemlju talentiranih sportaša.

Hrvatski olimpijski odbor nažalost nije ovom prilikom prepoznao vrijednost uspjeha Marina Čilića, iako prema pravilniku o dodjeli nagrade za najboljeg sportaša s ovakvim uspjehom nikad nitko dosad nije bio zakinut. Zato smo uvjerenja da je ovaj put HOO napravio ozbiljan propust.

S poštovanjem,

HTS”

Ubrzo je stigao logični odgovor HOO-a:

“Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izuzetno cijeni Marina Čilića i sve njegove sportske rezultate te je ponosan na činjenicu da je osvojio naslov pobjednika US Opena.

Svake godine HOO dodjeljuje nagrade na temelju Pravilnika o izboru i proglašenju najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera. Sukladno tom pravilniku olimpijska medalja u određivanju nominacija ima apsolutnu prednost, a slijede je medalje osvojene na svjetskim i europskim prvenstvima. Napomenimo i da se u svakoj kategoriji uzimaju u obzir uspjesi sportaša iz 39 olimpijskih i 32 neolimpijska sporta.

HOO je uvijek čvrsto stajao iza Marina Čilića i podržavao sve njegove sportske napore. Uzevši u obzir njegov rezultat ostvaren na US Openu i prepoznavši njegov značaj, ne samo za cjelokupni hrvatski sport već i Republiku Hrvatsku, Marin Čilić je nominiran u kategoriji sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu u 2014. godini,” piše u reakciji HOO-a. (Foto: Mike Lawrence/usopen.org)

AKTUALNO IZDVOJENO TENIS
Tagged with: , ,

Ostavi komentar