HTS: “Prihvaćamo objašnjenje Teniskog saveza Srbije kako nisu namjerno svojatali hrvatske tenisače!”

Davis Cup, Đoković, Delić, Foto HTS,Gordana Anders

Povodom objave u službenom katalogu Davis Cup susreta između Srbije i Hrvatske, koji je izradio domaćin i u kojem na stranici 18 pod naslovom “Naši Davis Cup reprezentativci (1927. do 2013.)”, uz zastavu Srbije stoje i imena hrvatskih tenisača, Hrvatski teniski savez je od TSS-a zatražio objašnjenje za navedene informacije.

U odgovoru TSS-a, koji prenosimo u cijelosti, navedeno je:

“Poštovani,

povodom Vašeg dopisa sa kojim konkretno ukazujete na grešku koja se potkrala u zvaničnom biltenu Devis kup susreta Srbija / Hrvatska ovim potvrđujemo da ste potpuno u pravu.

Naime, tehničkom greškom prilikom kompjuterskog prelamanja stranice broj 18. koja sadrzi popis Devis kup igrača od davne 1927. godine izostala je zastava FNRJ za period do 1963, zatim zastava SFRJ za period do 1991. godine. Po oznaci YUG iza imena igrača vidi se da nije bilo nikakve loše namere da se svojataju ili prisvajaju igrači poput Palade, Franulovića, Ivaniševića

U kapitalnoj monografiji TSS na skoro 900 strana, koja se bavi istorijatom tenisa na prostorima od Kraljevine Jugoslavije pa sve do današnjih dana, sasvim je jasno definisana podela i mi smo takođe ponosni kao i Vi na sve uspehe Vaših igrača koji su igrali u vreme zajedničke države.

Još jednom se izvinjavamo zbog učinjenog tehničkog propusta, kao i svakom onom Vašem igraču ukoliko smo mu ovom greškom učinili da se bilo na koji način uznemiri.
Čedomir Šoškić, menadžer TSS”

Stav HTS-a vezano uz ovu temu je sljedeći:

“Hrvatski teniski savez (HTS) je godinama upozoravao Međunarodni teniski savez (ITF), na nelogičnosti vezano uz rezultate igrača i reprezentacija u Davis Cupu. Tijekom pretraživanja rezultata reprezentacija SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, te kasnije Srbije, na službenoj stranici www.daviscup.com dolazilo se do apsurdnih podataka da je, primjerice, “Goran Ivanišević jedan od najboljih tenisača u povijesti Srbije”. Razlog je bio taj što je ITF svu povijest Davis Cupa igrača s ovih prostora vezao uz SR Jugoslaviju, potom Srbiju i Crnu Goru te naposljetku Srbiju.

Na naše zadovoljstvo, ITF je prije nekog vremena, makar retroaktivno, podvukao crtu pod rezultate Jugoslavije i potom Srbije i Crne Gore, te sada svaka država s područja bivše Jugoslavije ima svoju rezultatsku povijest. HTS se, dakako, ne odriče rezultata hrvatskih tenisača postignutih u vrijeme igranja pod zastavom Jugoslavije, niti na bilo koji način spori drugima, u ovom slučaju TSS-u, da čine isto s rezultatima njihovih igrača u tom razdoblju, no uz jasno definirano razgraničenje.

HTS u potpunosti prihvaća objašnjenje TSS-a da se radilo o tehničkom propustu, iza kojeg nije stajala nikakva loša namjera, bez pretenzija da se svojataju rezultati igrača kao što su Goran Ivanišević, Josip Palada, Franjo Punčec i drugi. HTS još jednom zahvaljuje TSS-u i gradu Kraljevu na gostoprimstvu tijekom prošlog tjedna, te će nastaviti s izgrađivanjem dobrih odnosa, koji već sada mogu biti primjer kako surađuju dva sportska saveza.”  (Foto: HTS,Gordana Anders)

AKTUALNO TENIS
Tagged with: ,

Ostavi komentar