Jukić: “Dobili smo studiju koja je važna na razini međunarodnog sporta”

Pedagoški standardi i normativi rada trenera u sportu

U prostorima Sportskog saveza Grada Zagreba predstavljena je studija “Pedagoški standardi i normativi rada trenera u sportu“, koja će omogućiti procjenu učinkovitosti trenera te objektivne valorizacije njihovog rada.

Za potrebe studije anketirano je preko 750 zagrebačkih trenera, a u izradu studije bili su uključeni svi gradski sportski savezi koji imaju zaposlene trenere.

“Anketiranje, razgovor i druženje s trenerima nam je dalo odličan uvid u rad i poglede trenera te je i nas, autorski tim studije, svakako obogatio,” rekao je voditelj projekta, profesor Dragan Milanović pred ispunjenom dvoranom u kojoj su se našli brojni hrvatski treneri, drugi sportski djelatnici i uvaženi gosti.

Pedagoški standardi i normativi rada trenera u sportu 3

“Čitanje ove studije mi je potvrdilo kako se radi o iznimno važnom djelu koje je relevantno i za međunarodnu sportsku zajednicu. Autorski tim je odradio veliki posao, koji će napraviti iskorak za cijeli hrvatski sport,” dodao je recenzent studije, profesor Igor Jukić.

U vrlo zanimljivoj raspravi koja se otvorila o statusu trenera, vrhunski veslački trener Nikola Bralić je rekao:

“Ova studija će pokazati kako rade i kako trebaju raditi kvalitetni treneri te se nadam da ćemo ući u rangiranje trenera. Na taj način će i dodatna, dugotrajna motivacija trenera biti veća te neće morati raditi poslove ‘sa strane’ kako bi imali normalan život.”

Pedagoški standardi i normativi rada trenera u sportu 2

Docent na Medicinskom fakultetu i predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza, dr. Marko Jakopović, najavio je i buduće projekte:

“Ova studija je napravila odličan posao u spajanju obrazovanja i sporta, pogotovo kroz suradnju Kineziološkog fakulteta i Sportskog saveza Grada Zagreba. Planiramo napraviti i projekt za kvalitetnije spajanje sporta i zdravstva jer je taj spoj iznimno važan.”

“Ova studija je i zahvala svim trenerima, koji rade naporno, motivirani su i s društvenim boljitkom te stvaranjem zdravih ljudi, ne samo fizički već čovjeka kao cjeline.” istaknuo rekao je voditelj odjela razvoja sporta u SSGZ, Miroslav Hrženjak, dok je recenzent studije, profesor Bojan Jošt, s ljubljanskog Fakulteta za sport pohvalio:

“Uspjeli ste napraviti podlogu kakva je potrebna u svakoj državi da bi imali kvalitetan sustav sporta. Želim vam čestitati na tome i odati poštovanje.”

Zajednička poruka autora studije je bila:

“Vjerujemo da smo s ovom edicijom stvorili pretpostavke za uređivanje poslova trenera kao vrlo vrijedne struke, osoba koja rade s našim najmlađim polaznicima, koji ih odgajaju u buduće kvalitetne članove društva, ali i buduće šampione, kojima se ponosi cijela nacija.”

Pedagoški standardi i normativi rada trenera u sportu 1

Svaki gost predstavljanja po završetku događanja dobio je primjerak studije, za koju je istaknuto kako se radi o ‘živom tkivu, a ne slovu na papiru koje se ne treba mijenjati’.

AKTUALNO OSTALI SPORTOVI

Ostavi komentar