Katanušić srušio europski rekord, Sloup bacio drugi rezultat svijeta: S veseljem gledam u ovu predparaolimpijsku godinu

Katanušić, Sloup

U splitskom Parku mladeži završilo je Otvoreno atletsko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom.

Ukupno je oboreno osam nacionalnih te jedan europski rekord, kojeg je postavio sjajni Ivan Katanušić.

Hrvatski paraolimpijac je disk u svojoj kategoriji atletičara s potkoljeničnom amputacijom bacio na 62,13 metra.

“Izuzetno sam zadovoljan ovim rezultatom, jer sam tek izašao iz intenzivnog trenažnog procesa. Posebnu pozornost u dosadašnjem radu posvetio sam tehnici i čuvanju od ozljeda, jer me proteklih godina sreća nije mazila tako da sam na mnogim natjecanjima nastupao s razno raznim ozljedama. Mogao sam samo sanjati ovakav rezultat koji mi ulijeva nadu da sam na dobrom putu da u ovoj predparaolimpijskoj godini još više napredujem i da ću na Svjetskom prvenstvu u studenom doista pokazati svoj maksimum i tako se kvalificirati na svoje druge Paraolimpijske igre“, izjavio je član AKOSI Uriho iz Zagreba.

Matija Sloup, član Odiseja iz Kutine, postavio je u konkurenciji atletičara niskih rastom drugi rezultat na svijetu bacivši disk 26,20 metara.

Sloup je tako postavio i novi hrvatski rekord: u bacanju kugle s daljinom od 10,04 metra.

“Naravno da sam sretan s ovim rezultatima i da se nakon čitavog niza ozljeda protekle godine vračam u punu formu. Nažalost iako sam na zagrijavanju disk bacao preko 27 metara, nisam uspio postaviti novi svjetski rekord koji mi je izmakao za tridesetak centimetara. No, kad je riječ o kugli tu je već nešto drugo. Konačno sam uspio prebaciti tu magičnu brojku od 10 metara i sada s veseljem gledam u ovu predparaolimpijsku godinu i vjerujem, ako me zdravlje posluži da ću nastupiti na paraolimpijskim igrama u Tokiju“, zaključio je Matija Sloup.

Damjan Sedić, izbornik Hrvatske paraatletske reprezentacije, osvrnuo se na natjecanje u Splitu istaknuvši da je ono dobar pokazatelj trenutne forme kandidata za Svjetsko prvenstvo gdje bi Hrvatska trebala nastupiti s 12 atletičarki i atletičara. Nada se kako će ih u Tokiju biti od osam do deset.

Do tada treba odraditi Grand Prix natjecanja u talijanskom Grossetu i Parizu te Otvoreno prvenstvo Zagreba u srpnju na terenima Mladosti.

Ukupno je nastupilo 139 atletičarki i atletičara iz Austrije, Srbije, Crne Gore, Češke, Slovenije i Hrvatske.

Organizatori natjecanja bili su Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom, dok su priređivači bili ASK Split i Športski savez invalida Splita.

CROATIA OPEN 2019 – REZULTATI

NOGOMET