Kup Hrvatske za košarkaše u kolicima

Košarka u kolicima, HSKK

Hrvatski savez košarke u kolicima i KKI Zagreb dovode u Zagreb nakon dugih deset godina hrvatski Kup za košarkaše u kolicima. Ustaljena je praksa da se natjecanje Kupa održava diljem Hrvatske upravo kako bi se osobe s invaliditetom potaklo na sport i aktivnu rekreaciju. Takvim načinom rada u samo 10 godina, od početna tri kluba I 20-tak košarkaša došlo do uspješne brojke od 12 klubova i preko 100 košarkaša.

Organizatori događanja pozivaju građane da prisustvuju svim utakmicama, a dodatno da se pridruže na finalnoj utakmici događanja u nedjelju 2. lipnja u 15 sati kada će u sportskoj dvorani “Dom košarke Cedevita” snage odmjeriti najbolji klubovi košarke u kolicima. Prvu loptu na finalnom ogledu će podbaciti legenda hrvatske košarke Dino Rađa. Po završetku finalnog susreta prilikom dodjele pehara planirana su obraćanja visokih gostiju izaslanika Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva demografije, predstavnika Grada Zagreba, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Prisustvovat će i brojni paraolimpijci poput Dina Sinovčića, Ane Sršen, Ivana Katanušića…

S obzirom na to da se u Hrvatskoj samo dva posto osoba s invaliditetom bavi nekom vrsta sporta, rekreativno ili profesionalno (što je oko 10.000 osoba od ukupno 505.000 osoba s invaliditetom u RH) organizatori posebno pozivaju osobe s invaliditetom da se pridruže na događanju i uključe u neki od klubova kako bi povećali kvalitetu života.

“Sport je važan za sve, a osobito za osobe s invaliditetom koje su prema nekim istraživanjima iz Engleske dvaput podložnije fizičkoj neaktivnosti od osoba koje nemaju invaliditet. Uključivanjem u sport, osoba aktivno preuzima život u svoje ruke, postaje odgovorna prema sebi i lakše savladava životne prepreke. Sport rješava probleme samoće, druženja i jačaju se samopoštovanje i samopouzdanje te vraća vjeru u sebe te svoje vještine i sposobnosti. Takve osobe kroz neizravni oblik aktivne rekreacije mogu se u punom opsegu uključiti u život u zajednici. Iz svega toga jasno je da moramo ustrajati kako bi rekreacija na natjecateljskoj razini bila omogućena što većem broju osoba s invaliditetom te ih ovim putem pozivam da nam se pridruže na XII. Hrvatskom kupu za košarkaše u kolicima ove subote i nedjelje, a mi ćemo ih rado upoznati sa svim prednosti uključivanja u naše sportske klubove”, rekao je Ivica Vujica, predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima.

Vujica je naglasio kako je košarka specifičan sport jer osim što promovira druženje, u timu sudjeluju mješoviti, muško ženski, timovi, a dopušteno je i da se uključe i osobe koje nemaju invaliditet, ali nisu više u mogućnosti igrati redovnu košarku. “Košarka je otvoren sport, prihvaćamo velik broj osoba s invaliditetom jer praktički svi mogu igrati i time želimo potaknuti na uključivanje u sport kao primarni cilj, također nam je od velike važnosti da upoznamo i osvijestimo što veći dio javnosti o problematici s koju osobe s invaliditetom žive”.

Želimo poslati poruku na svim mogućim razinama kako bismo došli do što većeg broja osoba s invaliditetom I tako ih odvojili od samoće I uključili u sport. rekao je Vujica. Inače, dva posto osoba s invaliditetom u Hrvatskoj koje se na neki način, profesionalno ili amaterski, bave sportom je mali udio u odnosu na zapadne zemlje. Primjerice, u Engleskoj se od 2010. – 2017., 1,6 milijuna od 11,5 milijuna osoba sa invaliditetom ili nešto više od 10 % bavilo sportom najmanje jednom tjedno. Nadalje, prema istraživanju iz 2016. u Sjevernoj Irskoj je taj udio čak 29 posto.

Nesumnjivo je da univerzalna popularnost sporta i njegove fizičke, socijalne i ekonomske koristi, čine idealan alat za poticanje uključivanja i dobrobiti osoba s invaliditetom. Prednosti su brojne, od bolje socijalne interakcije, poticanja neovisnosti, fizičkog i mentalnog jačanja, što se prenosi na druga područja života, pa osobe s invaliditetom postižu veću ravnopravnost u društvu.

XII Hrvatski Kup košarke u kolicima

Utakmice se igraju u sportskoj dvorani „ KK CEDEVITA- DOM košarke Cedevita na Velesajmu“
Adresa : Kajzerica – Zagrebački velesajam, paviljon 2

Podijelili smo klubove u 3 grupe ( A,B i C ),nakon izvlačenja dobili smo sljedeći raspored po grupama:

Grupa A ; Grupa B: Grupa C:

KKOI ZADAR KKI ZAGREB KKOI PAZIN
KKI SPLIT KKI BROD2 KKI BROD NA SAVI
KKI VODICE KKI BROD KKOI KOPRIVNICA
KKI VARAŽDIN KKI VUKOVI KKOI KOSTRENA

Utakmice se igraju u dvije košarkaške dvorane ( pod istim krovom,jedna uz drugu )

DVORANA 1

11:00 sati : KKI ZAGREB : KKI BROD2
12:30 sati : KKOI ZADAR : KKI SPLIT
14:00 sati : KKOI PAZIN : KKI BROD NA SAVI
15:30 sati : POBJEDNICI GRUPE B
17:00 sati : POBJEDNICI GRUPE A
18:30 sati : KKOI PAZIN : KKOI KOPRIVNICA

DVORANA 2

11:00 sati : KKI BROD : KKI VUKOVI
12:30 sati : KKI VODICE : KKI VARAŽDIN
14:00 sati : KKOI KOPRIVNICA: KKOI KOSTRENA
15:30 sati : PORAŽENI GRUPE B
17:00 sati : PORAŽENI GRUPE A
18:30 sati : KKOI BROD NA SAVI: KKOI KOSTRENA

Tijekom dana za vrijeme utakmica osiguran je jedan obrok ( osigurao KKI ZAGREB)

Poslije odigrani utakmica ide se u “Hotelu I”-adresa- Ive Robića 2, 10000, Zagreb
Gdje su smješteni svi klubovi koji su izvan Zagreba.
U Hotelu I ima večera, prenoćište i doručak ( osigurao HSKUK )

Nedjelja 02.06.2019.

DVORANA 2

10:00 sati : KKOI KOPRIVNICA : KKOI BROD NA SAVI
11:30 sati : za 7 mjesto 4 iz GRUPE A protiv 4 iz GRUPE B
DVORANA 1

10:00 sati : KKOI KOSTRENA : KKOI PAZIN
11:30 sati : za 5 mjesto 3 iz GRUPE A protiv 3 iz GRUPE B
13:00 sati : za 3 mjesto 2 iz GRUPE A protiv 2 iz GRUPE B
15:00 sati : finale 1 iz GRUPE A protiv 1 iz GRUPE B

Tijekom dana biti će sendviči za sve sudionike kupa ( osigurao KKI ZAGREB )

Poslije odigrani utakmica u 16 : 30 sati je dodjela priznanja za postignute rezultate iz Hrvatske lige – sezona 2018/19 i XII Hrvatskog kupa i zatvaranje turnira. ( obavezni svi klubovi )

Poslije zatvaranja turnira u 17:30 sati je zajednički ručak za sve sudionike turnira u restoranu – RUDEŠANKA – Rudeška cesta 25,Zagreb.( osigurao KKI ZAGREB )

PARAOLIMPIJCI