Kvalifikacije za Red Bull Escape Room Svjetsko prvenstvo!

RB Mind Gamers Foto Mihai Stetcu

Nakon online kvalifikacija i lokalnih kvalifikacijskih turnira, koji će se u Hrvatskoj održati u Zagrebu i Rijeci, najbolji ‘mind gameri’ svijeta okupit će se u ožujku iduće godine i boriti za naslov prvaka na Red Bull Escape Room Svjetskom prvenstvu – u igri čija su tema hakeri.

Nakon prvog Red Bull Escape Room Svjetskog prvenstva, održanog u Budimpešti 2017. godine na kojem je pobjedu odnio tim iz susjedne Slovenije, Red Bull Mind Gamers u 2019. ponovno će organizirati događaj koji je prije dvije godine ostvario veliki uspjeh i još jednom će okupiti najbriljantnije umove iz više od 25 zemalja svijeta. Online kvalifikacije su otvorene, a namijenjene su svim ljubiteljima i poznavateljima ‘escape room’ izazova. Nakon što se igrač kvalificira online, ima priliku sastaviti svoj četveročlani tim i odabrati lokaciju kvalifikacijskog turnira na kojem će se natjecati.

Kvalifikacijski turniri u Hrvatskoj održat će se u Zagrebu i Rijeci prema sljedećem rasporedu:

Zagreb, 9. i 10. studeni – Studentski dom Stjepan Radić – Sava, Dvorana Pauk, od 12:00 do 20:00 sati
Zagreb, 12. studeni– Fakultet elektrotehnike i računarstva, od 11:00 do 19:00 sati
Rijeka, 15. studeni – Klub Bačva, od 12:00 do 20:00 sati

Online kvalifikacije moguće su najkasnije 24 sata prije odabranog kvalifikacijskog turnira. Ako ostane slobodnih mjesta, timovima će se omogućiti online kvalifikacije i prijava na samom mjestu održavanja kvalifikacijskog natjecanja.

Pobjednički tim iz Hrvatske, zajedno s najboljim timovima iz svih zemalja, sudjelovat će na Red Bull Escape Room svjetskom finalu u Londonu, gdje će dobiti priliku natjecati se u rješavanju izazova koje skriva nikad ranije viđeni ‘escape room’ pod imenom ‘Omni’s Escape’, čiji je tvorac briljantni Dr. Scott Nicholson. Natjecatelji će moći pokazati najistančanija umijeća u rješavanju problemskih zadataka, dijelom u virtualnoj, a dijelom u fizičkoj stvarnosti.

Misija: Omni’s Escape

Red Bull Mind Gamers platforma je kojoj je cilj okupiti znatiželjne umove i genijalce. Nudi mnoštvo interaktivnih sadržaja uz koje možete izoštriti svoj um, a osim toga organizira i događaje za sve one koji žele testirati svoje sposobnosti.

Autori svih mozgalica i igara najznačajniji su predstavnici tehnološke inovatorske scene današnjice, a među njima su Tehnički fakultet u Beču i svjetski poznati MIT. Jedan od najvažnijih među autorima ovog escape rooma direktor je BGNlab-a s kanadskog sveučilišta Wilfrid Laurier u Brantfordu, a njegovo je ime Dr. Scott Nicholson. On i njegov tim suradnika preuzeli su odgovornost za projektiranje nikad ranije viđene sobe za potrebe Svjetskog prvenstva.

Slovenija, Mind gamers, Foto Mihai Stetcu

Rezultat njihova rada soba je pod imenom ‘Omni’s Escape’. Sudionici u njoj moraju pokazati kreativnost i sposobnosti logičkog, vizualnog i strateškog promišljanja, a iz nje mogu izaći kao svjetski prvaci. Sudionici se natječu u četveročlanim timovima i zadatak im je kroz timski rad pokazati svoju genijalnost i otkriti tajne zagonetne priče u čijem je središtu White Hat Laboratories te izmišljenog kampa za obuku hakera.

Ljudska potreba za igrom

Prvi escape room ugledao je svjetlo dana 2007. godine u Japanu, a inspiriran je istoimenim videoigrama. U posljednjih se nekoliko godina koncept proširio po čitavom svijetu, a popularan je među svim dobnim skupinama. Svoj uspjeh može zahvaliti svima urođenoj potrebi za igrom i uspjehom. Ne samo u fizičkom smislu, već i u smislu umnih sposobnosti. Sport već dugo najbolje pokazuje koliko je važna ova kombinacija, a kompjuterske i videoigre u pravilu se povezivao isključivo s umnim i strateškim izazovima. U današnje su vrijeme i u njima prisutni društveni elementi, a također su važne i tjelesne sposobnosti. Koncept escape rooma jedan od najčešćih i najnovijih primjera objedinjavanja fizičkih i umnih sposobnosti. Zagonetke i mozgalice s ekrana su premještene u fizičku stvarnost i zadovoljavaju ljudsku potrebu za društvenom i fizičkom interakcijom, a također predstavljaju intelektualni izazov i stvaraju osjećaj uzbuđenja. Na Red Bull Mind Gamers platformu ovaj je popularni koncept koji se neprestano razvija uvršten 2017. godine.

(Foto: Mihai Stetcu)

DRUŠTVENE MREŽE