Lucija Domić ponijela hrvatsku zastavu na otvaranju OIM, Ana Viktorija Puljiz i Lena Stojković odmah stigle do bronce

Hrvatska

Spektaklom u središtu Buenos Airesa, ispod nacionalnog simbola Obeliska, svečano su otvorene treće Olimpijske igre mladih (OIM), na kojima sudjeluje i 36 hrvatskih sportašica i sportaša.

Prvi put u povijesti olimpizma na jednim Igrama pod okriljem MOO-a sudjeluje jednak broj sportašica i sportaša – po 2006 iz 206 država svijeta. U 12 natjecateljskih dana 4012 mladih olimpijaca i olimpijki odmjerit će sportsko umijeće u 241 natjecanju u 32 sporta.

Olimpijske igre mladih festival su sportskog nadmetanja, prijateljstva, zabave i dobre volje. Temeljna poruka im je zajedništvo, pa uslijed toga na svečanosti otvaranja nije bilo ni klasičnog mimohoda olimpijskih reprezentacija, nego su središnjom pozornicom prodefilirale samo izabrane stjegonoše iz svih država.

Na predstavljanju Hrvatske, nacionalnu trobojnicu nosila je Lucija Domić, 17-godišnja teakwondoašica iz Splita: “Bila sam vrlo uzbuđena, za mene je to predstavljalo veliku čast i mogu reći da sam jako ponosna kao nositeljica hrvatske zastave na mojim prvim Olimpijskim igrama.”

Već prvog natjecateljskog dana Hrvatska ima dva odličja. Sjajna mlada judašica Ana Viktorija Puljiz osvojila je prvo hrvatsko odličje – broncu u kategoriji do 44 kilograma. Taekwondoašica Lena Stojković je u kategoriji do 44 kg također osvojila brončanu medalju .

U borbi za treće mjesto 16-godišnja Solinjanka uvjerljivo je pobijedila Argentinku Rojas. Prethodno je u eliminacijama i četvrtfinalu bila bolja od Nepalke Bhatte i Azerbajdžanke Karimove, a u polufinalu je poražena od Indijke Thangjam.

“Nisam još uvijek svjesna osvojenog odličja, iako znam da sam vrijedna zlata, na kraju sam sretna s osvojenom broncom,” kazala je Solinjanka, koja je zaokružila vrlo uspješnu godinu, Najprije je osvojila europsko kadetsko srebro, a prošloga mjeseca na EP-u u Sofiji i juniorsko srebro. Početkom rujna dobila je i HOO-ovu Nagradu Dražen Petrović kao najveća nada hrvatskog sporta u prethodnih 365 dana.

“Išli smo opreznije do polufinala, a tada smo željeli da Vikica bude opuštenija. Medalja je velika stvar i stvarno sam ponosan na nju. Mi uvijek želimo stajati na vrhu postolja, ali znamo da je ovo maraton, a ne sprint. Jako lijepa godina koju ćemo gledati nadograditi s još više rada,” rekao je njen trener Crnov.

“Znam da sam mogla bolje u polufinalu kada nisam odradila borbu prema dogovoru. Sretna sam s medaljom, a idemo dalje raditi da bude sjajnija,” dodala je Puljiz nakon dodjele medalja.

Lena Stojković je broncu osigurala pobjedom and Turkinjom Gogebakan, no, u polufinalu je bolja bila Južnokorejka Kang, predstavnica domovine taekwondoa.

“Osjećaji su mi pomiješani – ponos, sreća i malo tuge. Ljuta sam na sebe jer malo je falilo do finala, ali ovo je skupljanje iskustva i dobro će mi pomoći za buduća natjecanja,” kazala je mlada Splićanka.

BORILAČKI SPORTOVI