‘Moje pravo na rukomet’ slavi prvi rođendan!

Moje pravo na rukomet

‘Moje pravo na rukomet’ je škola rukometa koja je drugačija od drugih jer u svoje redove upisuje djecu i mlade s teškoćama u razvoju, ali i one ne selektirane pri rukometnim klubovima. Program je nastao kao nadogradnja na dugogodišnji projekt ‘Moje pravo na igru i sport’, koji se kontinuirano provodi od 2012. godine u sklopu Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce.

“Ne može svatko biti Duvnjak, Karačić ili Šego, ali zato se svi mogu i imaju pravo baviti rukometom, uživati u njemu te kroz rukomet upoznati nove prijatelje i družiti se. Djecu treba pustiti neka se igraju i uživaju u sportu, a mi smo tu da im to omogućimo,” izjavila je Maida Arslanagić, proslavljena rukometna reprezentativka Hrvatske čiji će projekt ‘Moje pravo na rukomet’ početkom ožujka proslaviti svoj prvi rođendan.

Treninzi s naglaskom na elemente rukometne igre se trenutno održavaju ponedjeljkom od 17-18 sati u OŠ Ljubljanica, a prilagođeni su svakom djetetu individualno prema njegovim sposobnostima. Za više informacija i prijave roditelji se mogu javiti putem e- mail adrese rukomet@ti-si-sunce.hr ili Instagram profila Moje_pravo_na_rukomet


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Ovo je naš veseli tim Upoznajte Tanju, Andreu, Ivanku, Maidu i Ninu ➡️‍♀️‍♂️ #MojePravoNaRukomet

Objavu dijeli Moje Pravo Na Rukomet (@moje_pravo_na_rukomet)

Poznato je koliko tjelesna aktivnost pozitivno utječe na djecu, a pogotovo djecu s teškoćama u razvoju te pridonosi njihovom cjelokupnom razvoju, kao i razvoju živčanog sustava, motorike, koordinacije i mišićnog tonusa. Kroz sport djeca razvijaju otpornost na razne senzoričke podražaje, svjesnost o sebi i svome tijelu, jačaju samopouzdanje te smanjuju pojavljivanje neželjenih i neprimjerenih ponašanja.

Moje pravo na rukomet 2

 

Sport za djecu i mlade znači zdrav život, razvoj motorike, socijalnih vještina, emocionalne inteligencije te kognitivnih i mnogih drugih funkcija. Postoji niz prepreka koje otežavaju rad i izvođenje sportskih aktivnosti kod djece s teškoćama u razvoju, a kako bi se lakše nosili s izazovima u rad programa uključeni su asistenti u treningu. Djeca koja ne mogu samostalno trenirati imaju svog asistenta, odnosno pomoćnika u treningu, a njegova je uloga olakšati i prilagoditi zadani zadatak djetetu. Asistenti u treningu su volonteri iz različitih sfera, od studenata do bivših sportaša, učiteljica u školi i roditelja djece.

Zainteresirani asistenti se mogu uključiti u program u svakom trenutku, a neke od poželjnih kompetencija koje bi trebali imati, osim dobre volje, su i etičnost, želja za učenjem, kreativnost u rješavanju problema, snalažljivost u nepredvidivim situacijama, fleksibilnost i empatija.

Moje pravo na rukomet 1

Program je već okupio mnoge poznate rukometaše i rukometašice pa osim voditeljice programa Maide Arslanagić, proslavljeni rukometni vratar Vlado Šola ja ambasador projekta, koordinatorica treninga je bivša rukometna reprezentativka Ivanka Momčilović poznatija kao Hrgović, dok je rukometašica Andrea Čanađija, poznatija kao Čović, jedna od asistentica u treningu.

“Izuzetno mi je drago što sam se uključio u ovaj projekt. Kao što i samo ime kaže, svako dijete ima pravo na rukomet. Ja ću svoje ime i autoritet u ovom društvu usmjeriti ka tome da što više pridonesem razvoju ovakvih programa koji se bave djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom,” rekao je legendarni Šola.

Uz spomenute rukometaše i rukometašice program su podržali i mnogi drugi sportaši i klubovi, a neki od njih su GNK Dinamo, koji je iz kampanje „Fair play na tribinama” donirao novac za daljnji razvoj programa, KK Cibona, RK Lokomotiva, Mario Stanić, Damir Martin, Kristina Tomić, Kristijan Vincetić, Anđela Mužinić te Zagrebačke mažoretkinje s kojima je u suradnji snimljen kalendar za 2020. godinu.

(Foto: Željko Bakšaj)

DRUŠTVENE MREŽE