Naše najbolje tenisačice dale podršku Croatia Bol Openu: Organizaciji turnira pristupamo na inovativan način!

Croatia Bol Open

Bol na Braču spreman je za novo izdanje WTA turnira, koji će zahvaljujući neumornom entuzijazmu direktora Feliksa Luksa i ove godine biti pravi sportski spektakl i velika promocija za hrvatski turizam.

Iako vjerojatno neće zaigrati, podršku su našem najvećem ženskom turniru Croatia Bol Open dale i naše najbolje tenisačice, Petra Martić, Jana Fett i ozlijeđene Ana Konjuh, koja je na putu rehabilitacije i povratka na terene.

“Polako se vraćam, ali još uvijek ne znam kako će reagirati ruka nakon oporavka, Nadam se kako ću biti spremna do početka Roland Garrosa, ako ne, onda ću se vratiti na otvaranju travnate sezone,” naglasila je Ana.

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković pozvao je sve ljubitelje sporta da svrate do Bola: “Feliks se potrudio kako bi ovogodišnje izdanje turnira bilo bolje nego ono prošlo. Pozivam sve da dođu, bit će lijepo kao što je bilo i lani. Bol je spreman!”

“Zahvaljujem curama što su u svom zgusnutom rasporedu pronašle i odvojile vrijeme kako bi dale podršku ovom turniru, ali i ženskom tenisu u Hrvatskoj. Pogotovo kad se zna kako su do svojih sjajnih rezultata došle isključivo svojim radom i podrškom svojih roditelja. Petra je osvojila Bol u paru, Ana je igrala u polufinalu i da ju nije zaustavila ozljeda sigurno bi osvojila turnir. Imamo tri tenisačice u TOP 100 i to je ‘strašna’ stvar za jednu zemlju kao što je Hrvatska,” poručio je Lukas.

“Cure napreduju iz godine u godinu i moram uložiti još više energije kako bi ih pratio u njihovim uspjesima!”

“Moj zadatak je da pokušam podignuti razinu turnira i pronaći termin koji bi našim igračicama najbolje odgovarao,” dodao je direktor turnira koji će se održati od 5. do 10. lipnja, u drugom tjednu Roland Garrosa.

“Ako ništa drugo, nadam se da će cure doći u Bol proslaviti svoj odličan rezultat iz Pariza!”

Financije su uvijek problem: “Mi imamo najmanji budžet, a radimo veliki sportski projekt od važnosti za Hrvatsku, ali i lokalnu zajednicu.”

Za žene žrtve nasilja

Turnir će i ove godine imati značajan humanitarni karakter: “Sport mora biti i društveni projekt, a to ćemo pokazati i ove godine. Sav prihod od prodanih ulaznica bit će doniran za žene žrtve nasilja. Treba naglasiti kako na potezu od Šibenika do Dubrovnika ima samo jedna ‘Sigurna kuća’ i taj problem se mora aktualizirati!”

Lukas je najavio kako se za nastup prijavila Vera Zvonareva, povratnica na teniske terena, nekad druga igračica svijeta, koja je 2003. godine osvojila posljednje izdanje Bol Ladies Opena. Na Brač se vraća i Talijanka Sara Errani, a nastup je najavila i mlada Amerikanka Collins, koja u posljednje vrijeme ima sjajne rezultate. U Miamiju je stigla do polufinala i dobila je Venus Williams.

“Nadam se kako će turnir dobiti podršku koju zaslužuje! Hrvatska nikad nije imala više igračica u najboljih 100, a mislim kako će ove cure još barem deset godina biti u vrhu svjetskog tenisa, iako kod nas nema sustavnog razvoja mladih igračica,” naglasio je direktor turnira.

Inovativan pristup organizaciji

Turnir ovakve razine i na ovoj jedinstvenoj lokaciji nije lagano organizirati…

“Pripreme još uvijek traju…

“U posljednji tren uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju. Radi se o turniru koji je u predsezoni i iziskuje velike troškove i napore. Imamo prednost što se radi o Bolu na Braču, koji je prelijep!”

“U neku ruku to nam je i otegotna okolnost, jer imati turnir na otoku povećava znatno troškove organizacije. Trudili smo se uklopiti naputke Europske komisije o sufinanciranju sporta, kako bi to bio projekt koji donosi korist sredini u kojoj se nalazi. Pristupili smo tome na jedan inovativan način, kako bi lokalna zajednica imala benefite od održavanja turnira.”

“Taj inovativni pristup je u neku ruku dvosjekli mač, jer određene institucije i sponzori nisu navikli da je važnije za jedan ovakav društveni projekt da lokalna zajednica ima korist, da se novac ‘poreznih obveznika’ multiplicira i vrati u sredinu odakle dolazi. Jedini prihod turnira su donacije i sponzorstva, a sav prihod od prodanih ulaznica svake godine dajemo u humanitarne svrhe, kako bismo naglasili društvenu važnost sporta!”

Borba za ravnopravnost spolova

Problem ženskog sporta u Hrvatskoj posebno je naglašen…

“WTA je najsnažniji brend u ženskom sportu. Već godinama se pozicionira kao organizacija koja vodi bitku za ravnopravnost spolova u sportu. Vidljivost ženskog sporta u odnosu na muški je samo četiri posto i to je ogromna razlika. S obzirom kako se ovdje radi o prostoru jugoistočne Europe, gdje još uvijek žene nažalost nemaju takvu poziciju u društvu kao što to imaju u zemljama zapadne Europe i SAD-a. Pokušat ćemo i našom malo simboličnom donacijom za ‘Sigurnu kuću’ dati pozornost cijelom problemu i potaknuti druge da se priključe!”

“Iz iskustva znam koliko je teško organizirati ženski turnir, bez obzira što je medijska vidljivost WTA turnira ogromna. Svi su čuli preko naših cura za Hrvatsku i za Bol. Još uvijek nismo prepoznati kao drugi sportski projekti, a mislim kako dajemo puno, puno više! Svi naši eventi koji se održavaju paralelno s turnirom su besplatni, doveli smo vrhunska imena svjetskog tenisa poput Martina Hingis, Arantxe Sanchez Vicario, Ive Majoli. Naše tri najbolje cure dale su nam podršku, iako nemamo budžet…

“One su ipak prepoznale turnir i to nam zaista izuzetno znači!”

Nadamo se kako ćemo naše najbolje tenisačice ipak gledati na domaćem terenu, ako ne ove, onda sigurno jedne od idućih godina Croatia Bol Opena…

“Petra ima zagarantiranu pozivnicu, a sve će ovisiti o nastupima u Roland Garrosu, a dolazak Ane Konjuh o njenom oporavku. Volio bih kao direktor turnira da bude ovdje, ali neka se samo ona u potpunosti oporavi pa ćemo je gledati u drugim izdanjima. Nadamo se kako će idući puta kad stigne u Bol i osvojiti turnir!” 

TENIS