Obje reprezentacije u borbi za broncu: Baš veliki peh

Hrvatska, karate

I muška i ženska reprezentacija u borbama natjecat će se za ekipnu broncu na 54. EP u karateu u Guadalajari. Ukupno četiri hrvatska borbe za broncu, budući da sutra već prijepodne Ivana Kvesića očekuje borba s Francuzom Faroukom Abdesallemom u kategoriji do 84 kg, a u +84 kg protivnik Anđela Kvesića također za brončano odličje je Gruzijac Gogita Arkania.

Hrvatska muška reprezentacija u borbama izborila je susret za ekipnu broncu protiv Italije koji je na rasporedu posljednjeg dana prvenstva, u nedjelju. . Svladali su BiH 3-0 (Martinac 2-1, A. Kvesić 3-0, Garibović 1-0). Istim rezultatom bili su bolji i od Francuske (I. Kvesić 5-2, A. Kvesić 3-1, Garibović 3-0),. U četvrtfinalu pomalo bizarno su izgubili od Turske 3-1 (A. Kvesić 2-3, I. Kvesić 2-0, Garibović 0-8 dq, Mrvičić 1-2). Naime, kod ukupnog rezultata 1-1, Enes Garibović vodio je pet sekundi prije kraja 2-1 u svom dvoboju, a onda izašao s tatamija, što je bila četvrta koja je značila diskvalifikaciju.

“Baš veliki peh, jednostavno nisam imao osjećaj da sam u tako važnom trenutku izašao s tatamija”, rekao je Enes Garibović, a unatoč svojim novim pobjedama Ivan Kvesić naglasio je da se još više moraju fokusirati na karate kako se ovakve pogreške ubuduće više ne događaju.

Turska je u polufinalu pobijedila, kasnije izborila i finale, a naši su svladali Armeniju 3-0 (Živković 9-0, I. Kvesić 2-0, Martinac 3-1) i za broncu će se boriti protiv Ukrajine.

“Odlični su, stalno dolaze do završnica, ali moramo dokazati da zaslužujemo tu medalju”, naglasio je Anđelo Kvesić

Ženska selekcija je u ekipnim borbama pobijedila Slovačku 2-1 (Lesjak 3-1, Lenard 1-2, Hasani 9-0), preokrenula rezultat i protiv Švedske na ukupnih 2-1 (Lesjak 1-1, izgubljeno na “senshu” ili pravilo prvog boda, Bećirović 2-1, Hasani 4-1). U četvrtfinalu naše su djevojke izgubile od Ukrajine s 2-0 (Lesjak 2-7, Hasani 2-3). U repasažu vratile su se pobjedničkom pohodu, 2-0 protiv Norveške (Lenard 0-0, Lesjak 2-0, Hasani 6-2). Sutra navečer u dvoboju su s Italijom za brončanu medalju.

“Imam tek 18 godina i jako mi je drago da sam ekipi pomogla u njihovom, našem naumu borbe do medalje”, naglasila je nova članica ženske ekipe u borbama Sadea Bećirović.

Obje naše vrste u katama – muška (Ivan Ermenc, Nikola Solomun, Moreno Emanuelle Pinter) i ženska (Vlatka Kiuk, Nika Jukić, Sabina Petković) prema novom sustavu bodovanja s kojim praktički nitko u svijetu tog dijela karatea prema svim dostupnim informacijama nije zadovoljan – 9. mjesto.

BORILAČKI SPORTOVI