Odbojkašice i odbojkaši kreću s kvalifikacijama za Europsko prvenstvo: Sada dolazi najvažniji trenutak

Fabris, Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatska odbojkaška muška i ženska reprezentacija u srijedu danas igraju kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo, koje je na rasporedu iduće godine.

Novi izbornik ženske reprezentacije Daniele Santarelli zadovoljan je odrađenim pripremama u Sloveniji.

“Malo je prošlo, dva tjedna u Mariboru, jako sam zadovoljan, ali sada dolazi najvažniji trenutak.”

Odbojkašice igraju u skupini B protiv Švicarske, Austrije i Albanije. Santarelli je zadovoljan i grupom. Prva utakmica na rasporedu je u srijedu u 18 sati u dvorani Sutinska Vrela protiv Albanije.

“Spremni smo, favoriti smo u grupi, ali to ponekad nije dobro. No, ako radimo kako znamo i pokažemo kvalitetu, bit ćemo stepenicu više od drugih ekipa. Vidjet ćemo,” rekao je novi izbornik pa se osvrnuo i na neke zdravstvene probleme  u svojim redovima, ponajprije one Rene Sain i Nikoline Blažičević

“Imali smo nekih problema, to je malo pomiješalo karte na stolu, ali imam ideje i opcije, ovi posljednji treninzi će donijeti definitivan zaključak. Kada sam došao nisam imao problema s poznavanjem igračica koje igraju vani, trebalo mi je malo vremena da pohvatam stanje onih u domaćoj ligi, ali sada je sve dobro,” rekao je Santarelli.

Odlična atmosfera

Kapetanica Samanta Fabris najavila je važnu utakmicu: “Novi trener znači i novi sistem, dosta novih informacija. No, radila sam s njim već, a mogu reći i kako se cure trude, rade, sve je pozitivno. Atmosfera je odlična, dugo nismo imale takvu atmosferu kao ovo ljeto, spremne jesmo i sve ćemo vidjeti kada krenu utakmice.”

Na pripremama u Mariboru bile si u protivnice iz skupine Austrijanke, bila je to prilika za skautiranje njihove igre.

“Iskreno, nisam ih previše gledala, ali trener je spreman, slažem se s njim da smo favoriti, ali ne smijemo nikoga podcijeniti. Sve ovisi o nama,” zaključila je kapetanica.

Izbornik muške reprezentacije Ivan Rančić najavio je kvalifikacijske utakmice u skupini D protiv Austrije, Albanije i Portugala.

“Sretni smo što se Ivan Raič vratio, to dosta znači. On je nositelj igre. Odradili smo dobre pripreme. Ovo je bilo dugo ljeto, bili smo dva mjeseca na okupu, detaljno smo se pripremili. Zadovoljni smo uvjetima koji su bili u Mariboru, u Španjolskoj je također bilo dobro. Diglo nam je to samopouzdanje. Bitno je da dečki igraju kolektivno, to je dobro. Sada nam slijedi uštimavanje. Zadovoljan sam pristupima svih igrača,”  rekao je Rančić.

“Skupina je po meni možda najteža jer su tri ekipe koje će se potući za prva mjesta. Favorit je Portugal. Oni su ulaskom u svjetsku ligu pokazali da su ozbiljna reprezentacija. Jaka je i Austrija. Oni su pokazali napredak. Imaju u svojim redovima igrače europske klase. No, sve momčadi su na visokom nivou i morat će se oni potruditi da nas dobiju,” zaključio je Rančić.

Kapetan Danijel Galić pun je optimizma: “Prezadovoljni smo sa svime, pogotovo kako smo odigrali u Španjolskoj.  Portugalci su favoriti, ali naravno mi smo navikli igrati protiv favorita. Tako da neće biti problema. Imamo par problema s ozljedama, ali mislim da možemo svakoga pobijediti.”

Hrvatska večeras od 20.15 sati gostuje u Austriji.

OSTALI SPORTOVI